Влизайки в Театър “София” и озовавайки се на първия ред, на метри от сцената, декорирана под формата на съдебна зала, погледът ми неминуемо се спира върху 12-те банки на съдебните заседатели. На всяко място има поставени две лампички - зелена и червена, които в края на “процеса” ще определят и съдбата на подсъдимата Карън Андре (в ролята - Дария Симеонова, б.а.). А заседателите ще бъдете вие - зрителите, избрани на случаен принцип преди началото на постановката.

Въпреки сериозния ми страх от каквато и да е публична изява, доколкото участието ми като “заседател” може да се нарече такава, тайно се надявам, че ще бъде избран в ролята на един от дванадесетте всемогъщи граждани, които подобно на същински божества ще имат правото да се разпореждат с човешките животи. В крайна сметка, съдебен заседател така и не ставам, което до някаква степен ме кара да си отдъхна. Все пак, кой съм аз, че да решавам съдбите човешки?

“Нощта на 16-ти януари” на режисьора Пламен Марков се оказва брилянтен театрален спектакъл, предаващ ни нов къс от магията на Айн Ранд - наричана и до днес “една от най-влиятелните жени на XX век”. Въпреки че избраните от публиката заседатели са само дванадесет, бъдете сигурни, че и вие самите във всеки един момент ще се чувствате като такива. Дори и без въпросната зелена или червена лампичка, с които след всеки сегмент от постановката се гласува с “вярвам” или “не вярвам” на съответния свидетел.

сн. Симон Варсано
сн. Симон Варсано

Бъдете сигурни, че ще останете толкова въвлечени и запленени от случващото се пред вас, че неминуемо ще усещате, как влизате в тих конфликт със заседателите, стоящи пред вас. Често техният избор ще ви изпълва с приток на благороден гняв, оставайки несъгласни с решението им, а на моменти може би ще ви се иска да се изправите на крака и да извикате с пълно гърло, изразявайки личния си протест. Защото дори и при положение, че това е просто постановка, собственото ви чувство за справедливост ще кипи у вас, подобно на бушуващ огън, разразил се сред механизмите на моралния ви компас.

До голяма степен “Нощта на 16-ти януари” е именно това - приказка за границите, които можем или не можем да пресечем в стремежа си към освобождаване от оковите на обществените догми. Да - аз не останах съгласен с решението на заседателите в техния финален вот, но именно тук се крие голямата сила на постановката - във флирта със собственото ни възприятие на случващото се, според личните морални възгледи и философия на всеки един от присъстващите в залата. “Нощта на 16-ти януари” е поредно доказателство, че усещането за справедливост е с различни параметри във всяка отделна човешка вселена, бивайки оформяно от собствените ни преживявания, устои и философия. Виновният е невинен за едни, а невинният - виновен за други.

сн. Симон Варсано
сн. Симон Варсано

Самият Пламен Марков споделя за постановката: "Ние ще опитаме да дадем възможност публиката да се сблъска челно с идеите на Айн Ранд, като я преоткрие. Ще се възползваме от възможността съдебните ни заседатели, според идеята на авторката, да са не от подставени лица, а да са съвсем реални представители на многоглавата хидра – тазвечершната публика. Така се надяваме да се доближим до истинска дискусия и равнопоставеност на тезите, както си е пожелала самата Алиса Зиновиевна Розенбаум, тя и госпожа Франк О`Конър, преродила се под името мис Айн Ранд".

Можете да бъдете сигурни, че ще останете очаровани и от актьорския състав, който е болезнено разнообразен в цялостния букет от емоции и характери. Лилия Маравиля и Силвия Петкова влизат в ролята на съответно прокурора и адвоката по делото, а както вече споменахме, Дария Симеонова излъчва особен магнетизъм в кожата на подсъдимата Карън Андре. Симона Халачева е просто очарователна в ролята на вдовицата Нанси Лий Фокнър, докато Петя Силянова обра най-силния зрителски аплауз, разсмивайки ни в образа на комичната и гласовита икономка Магда Свенсон. Но това е само част целия актьорски екип, като повярвайте ни - всички останали също са страхотни и ще ви запленят изцяло.

Noshtta na 1-ti yanuari v Teatar Sofia (12)
сн. Симон Варсано

"Нощта на 16-ти януари" е предложение от афиша на Театър "София", което горещо ви препоръчваме да посетите. През декември има още две дати за постановката - на 11.12 и 30.12, а стореното от режисьора Пламен Марков и неговия творчески екип надали ще ви разочарова. Поне при нас това се оказа невъзможно.

Подкрепете българското изкуство. Подкрепете българския театър.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар