От около 3 години насам новите смарт технологии зариват пазара под всякакъв вид – смарт гривни, часовници, слушалки и прахосмукачки. Естествено и конкуренцията става голяма, което налага всяка марка да прави свои устройства. Такива са смарт часовниците, които съчетават функциите на часовник с тези на смартфон. Както може би се сещате, повече прилича на смартфон, отколкото на часовник. Развитието на технологиите вдъхва много новости в познатият ни обикновен ръчен часовник с навиващ се механизъм. Разбира се, часовниците днес нямат нищо общо с "предците" си. Днес можем да видим и направим десетки неща от устройството на ръката ни и ще разгледаме пет от най-полезните функции, които светът на технологиите ни предоставя.

Провеждане на разговори

Всеки е попадал в ситуация с напрегната пътна обстановка, задръствания и телефон, намиращ се в чанта или джоб. Тук смарт часовникът ни предоставя възможността, докато сме с ръка на волана, да видим с един поглед кой ни търси, да му вдигнем и да проведем разговор, благодарение на малък микрофон, говорител и SIM карта. Революционно удобство, даващо възможност за по-лесна комуникация в напрегнати ситуации. Към този момент има какво да се изисква още, но ще бъде подобрено с времето. 

смарт часовник

Показатели за здраве

Това е също новост в ежедневието на хората, даваща възможност за постоянно следене на редица показатели. Смарт часовниците имат вградени сензори в долната част, които чрез допир с кожата на ръката могат да измерят пулс, крачки, колко време сте прекарали в сън и колко още сън ви е нужен. Разбира се, преди време не работеха напълно добре и имаха разминавания на измеренията с данните в действителността, но с темповете на развитие на смарт технологиите всички данни, измерени от часовниците, стават все по-точни. Факт е, че не всеки иска или има нужда да следи подобни показатели, но все пак едно толкова малко устройство на ръката може да ги предостави. Интересен факт е, че някои модели имат функцията да пускат музика, ако засекат, че пулсът се увеличава.

GPS навигация 

Чрез интернет връзка, смарт часовникът може да показва точно местоположение чрез GPS координати и съответно да извежда маршрути за предварително зададено местоположение. Тази функция също засенчва смартфоните, заради компактните размери на часовниците. С тях не би се наложило да държиш телефон в ръка, докато вървиш към желаното място. Нужно е просто да си вдигаш и извърташ леко ръката, за да видиш в коя посока трябва да поемеш. Тази функция дори не беше достъпна при първите модели смарт часовници, но се разви с времето и сега е неизменна част от всеки успешно планиран и продаван часовник. 

смарт часовник

Показване на съобщения и нотификации 

Функция, полезна отново в неприятни ситуации като напрегнат работен ден или сложна пътна обстановка. Когато някой ви прати съобщение, харесал ви е снимка или качи нов пост, часовникът вибрира и изписва информацията от нотификацията. Този процес става без проблеми и е напълно сигурен и надежден. Като допълнение към тази функция може да се добави, че съобщения могат и да се пращат от часовника, като също е необходимо да има SIM карта за SMS съобщения и Wi-Fi връзка за нотификации или лични съобщения в приложения. 

Съвместимост с приложения 

Също функция, предполагаща изместване на смартфона – можете да използвате часовника си за да пуснете музика, да гледате снимки, да пуснете прахосмукачката във вас и редица други неща. Последните модели смарт часовници са съвместими с огромна част от приложенията в App Store и Google Play. Да правите някои неща от часовника на ръката си, вместо на големия смартфон, би било много удобно.

смарт часовник

Бонус – камера 

Камерата, която досега са предлагали часовниците, не е била от най-хубавите и не може да се сравнява със селфи камерите на телефоните. Въпреки това, да имаш камера на часовника си е удобство и голяма екстра, макар и ниското качество. Разбира се, това с времето ще се подобрява и ще върви напред. 

Това бяха най-полезните функции, които предлагат часовниците в наши дни. Внасящи много функционалност, стават хит на пазара и почти няма марка, която да не си произвежда смарт часовници. Правят го Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi и много други.

Също така, според функциите и опциите, цените варират в огромни интервали, които вероятно ще стават все по-големи с времето. Ако направим същата класация след година, то със сигурност ще има още толкова нови и още по-полезни и удобни екстри. Възможно е дори и да се измисли по-удобно устройство, което да замести и часовниците. Всичко се развива с невиждани досега темпове и трябва да очакваме неочакваното от бъдещето на технологията смарт часовник.

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар