След многократни отлагания, Sony изваждат филм, който честно казано щеше да бъде по-добре да си остане в нечие мръсно подсъзнание. Филм, чиято премиера бе планувана за 2020, но поради ясни за всички ни причини, излиза две години по-късно. Необяснимо как обаче, това допълнително време за работа по филма не е помогнало на „Морбиус“ да бъде нещо повече от поредната помия с марка Sony.

Живият вампир

Морбиус

Джаред Лето влиза в ролята на Майкъл Морбиус, който предприема драстични мерки в опит да спаси живота си от рядко заболяване. Ефектът от усилията му се превръща в дефект (също като филма). Той се превръща във вампир. В комиксите Морбиус е част от галерията със злодеи на Спайди. За жалост от видяното до момента, Sony единствено прецакват качествени персонажи с филми, които са нищо повече от посредствени. 

След като Венъм бе превърнат в тотален клоун и филмите разчитаха само и единствено на харизмата на Том Харди, сега от студиото са решили да осакатят друг интересен персонаж. Няма да е особено голям спойлер ако кажа, че Морбиус (злодеят в комиксите) е героят във филма… тук се поражда и въпросът, ако някога се срещне със Спайдър-Мен, за какво ще се бият?

Играта на Лето е „окей“. Абсолютно нищо запомнящо се, но не виня него за това, а плоския сценарий и начина по който е написана ролята му. Това обаче не променя факта, че Джаред Лето вече е част от две комиксови вселени, а ми се иска да не беше в нито една.

Предсказуем и скучен

Морбиус

Филмът е всичко онова, което сте си мислили, дори и по-малко. Историята се развива бързо и нищо от случващото се не остава траен отпечатък. Мотивацията на персонажите е плоска и обвързана с решения, които в повечето случаи са напълно безсмислени.

В ролята на злодея на филма влиза Мат Смит, който по принцип е много добър актьор, но „Морбиус“ със сигурност не е филмът, в който ще видите таланта му в пълна светлина. Независимо от това, без него този филм щеше да удари кота нула.

Ейдриа Аржона е персонажът, който ни дава повече експозиция около живота на Майкъл Морбиус. За жалост, ако очаквате някаква по-дълбока връзка, няма да я получите, просто защото сценарият е толкова слаб, че гранични с анорексията.

Предполагам, че би било добре да отделя малко повече внимание и на персонажите на Тайрийз Гибсън и Ал Мадригал, които са ФБР агенти, но не си струва, просто защото са поредните клиширани ченгета в кино индустрията, които ако извадиш от лентата, нищо няма да се промени.

Ефектите са ниво… ако беше 2006. Може би единственото нещо, което може да се отчете за плюс е плавната трансформацията от човешки облик към такъв на вампир. Все още недоумявам как във филм с главно действащо лице вампир, виждаме кръв сравнително рядко, при това основно в медицински среди? Разбирам, че филмът не е категоризиран за насилие и груб език, но все пак и с PG-13 рейтинг сме виждали доста кървави моменти в кино историята… Екшън сцените са мъгляви и на места дори не се разбира какво се случва, а където се разбира, наподобява повече на сцена от видео игра, отколкото на такава от филм. В това число добавям и финалната битка, при която трудно се разбира къде се провежда.

Не се доверявайте на всичко

МорбиусНе за първи път трейлърите на даден филм показват сцени, които във финалния продукт изглеждат по друг начин. Причини за това могат да бъдат незавършени ефекти или опит да не бъдат издадени повратни точки във филма. Sony обаче отново „надминават“ себе си с лъжливия си маркетинг, който противно на очакванията им се обръща срещу тях.

Няма как да добавяш препратки, познати на феновете, при това такива, които са главната причина хората да проявят интерес към филма и в крайна сметка да заметеш всичко това под килима. Това е гавра с феновете.

Амбиция, убиваща крайния продукт

Морбиус

В опита всеки един филм („Венъм“, „Венъм 2: Време е за Карнидж“ и „Морбиус“) да подскаже за Спайдър-Мен, режисьорите и сценаристите забравят филма, по който работят. Самата идея да правиш филми за злодеите на Спайди и да ги изобразяваш като героите в тази история обезсмисля една бъдеща тяхна среща, поради липсата на смисъл и мотивация за сблъсък между тях. 

Нито Венъм, нито Морбиус са персонажите, които познаваме от комиксите. Постоянното напомняне за съществуващ Спайдър-Мен в тази вселена, без неговото показване, не е умен, а жалък и евтин ход за привличане на аудитория към посредствена кино вселена, която не може да предложи много - Sony (SSU).

Очаквай разочарование и никога няма да бъдеш разочарован

Морбиус

„Морбиус“ е филм, който няма да ви достави удоволствие, нито ще ви накара да раздвижите мозъка си… всъщност е по-вероятно да го изглади, докато се опитвате да не заспите. Кофти ефектите и константното добавяне на слоу моушън в екшън сцените ще породят във вас въпроса „Коя година сме?“. 

Липсата на добре изградени персонажи, ясна мотивация и какъвто и да е залог превръщат „Морбиус“, в това, което си мислят всички чичковци и лелки в интернет - „детски измишльотини“. И в случая няма да сбъркат, просто защото филмът е пародия на това, което иначе е материал за интересен комиксов филм с добавена щипка ужас.

Летвата не е особено високо, но някак „Морбиус“ успява да се сгромоли и с лекота се превръща в най-слабия от трите SSU филма. Ако си мислите обаче, че катарзисът приключва тук, то не сте видели кредит сцените…

Смея да твърдя, че кредит сцените, написани от шестокласник, са двете релси, които карат влака „Морбиус“ окончателно да дерайлира. Липсата на логика, последователност и внимание към детайла ще поставят много хора в ситуацията „Чакай малко…какво?“. Други, като мен, които поначало не са имали особено големи надежди за тази вселена, ще се посмеят от сърце на това, което ще видят, но и ще се издразнят, защото за пореден път си проличава, колко некомпетентни са Sony. Всеки един филм от тази вселена е създаден само и единствено за пари, дори с цената на това да излъжат мнозина фенове, инвестирали време и внимание в проследяването на тези персонажи.

Какво крие бъдещето?

Морбиус

След три посредствени филма, няма да е особено голяма изненада и следващите два да са такива, нали?

Крейвън е друг класически злодей на Спайди, в чиято роля ще видим Арън Тейлър-Джонсън, който преди време изигра друг комиксов персонаж в MCU - (Куиксилвър в „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“). Към актьорския състав, непонятно за мен, ще се присъедини и носителят на "Оскар" Ръсел Кроу. Премиерата на филма е насрочена за 2023.

Мадам Уеб е комплексен персонаж, който също ще получи свой собствен филм и може би ще се окаже вратичката на Sony да направят своя голям кросоувър, имайки предвид способностите на персонажа. Дали той ще се доближи до успеха на Спайдър-Мен: Няма път към дома или ще бъде поредния евтин трик? Ще почакаме и ще разберем. В главната роля ще видим Дакота Джонсън („Петдесет нюанса сиво“), както и Сидни Суини, позната на повечето от нашумелия сериал „Еуфория“.

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар