Най-чаканият филм за годината от мнозина е вече в кината! Всъщност ако трябва да бъдем честни, това е много повече от филм, по-скоро е кино събитие за феновете на Спайди по целия свят. Има безброй причини, които да ви накарат не да вървите, а да бягате към кино салоните, ако все още не сте. Може да имате предположения, но нямате реална представа, колко неща ще искате да видите на голям екран, а не спойлнати от интернет пространството.

"Спайдър-Мен: Няма път към дома" се развива веднага след кредит сцената на предходния филм - "Спайдър-Мен: Далече от дома", в която Мистерио стъжни живота на младия герой, натопявайки и изобличавайки самоличността му пред целия свят. Момент, който накара както самият Питър, така и ние да си кажем…

Какво по дяво…

Спайдър-Мен: Няма път към дома

Актьорската игра на Том Холанд в "Няма път към дома" го поставя в надпреварата за най-добре представен комиксов персонаж на големия екран за всички времена. Да, знам, силни думи, но ви моля, да се върнете и да прочетете този сегмент отново, след като гледате филма. Със сигурност това е най-емоционалният Спайди филм, който сме гледали, с изключително голям залог, и честно казано нямам представа как ще вдигнат летвата след това. 

Какво обаче е филмът без поддържащия актьорски състав? Химията между Питър Паркър и MJ (Зендая) е по-добра от всякога. В предходните два филма получавахме малки проблясъци за връзката им. Този път ролята на Зендая е доста по-важна и сами ще се уверите в това. Нед (Джейкъб Баталон) продължава да бъде "the guy in the chair" или с други думи - най-добрият приятел на Питър, който също е и един от основните източници на забавни моменти във филма.

Всички знаем колко важна е Мей за изграждането на Питър Паркър като личност. В предходните си превъплъщения в ролята, Мариса Томей не се усещаше като толкова важен персонаж, за разлика от актрисите в предните филми за Спайди. Тук нещата съвсем не са така, тя е необходимият морален компас за Паркър, който излиза от една каша, за да влезе в още по-голяма.

Любимият ни герой трябва да се покрие възможно най-бързо, за съжаление същото важи и за неговите близки. Питър Паркър не е Тони Старк и никога няма да бъде, затова проблемът с идентичността му трябва да бъде решен някак, но как? 

Внимавай какво си пожелаваш, Паркър…

Спайдър-Мен: Няма път към дома

Ако сте гледали трейлърите, а най-вероятно сте, при това повече от веднъж, щом четете този текст, то вече знаете, че Питър ще поиска Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) да накара всички да забравят за самоличността на Спайдър-Мен и това, което Мистерио представи като информация на света.

Макар и предупреден, че това е изключително опасно заклинание, върховният магьосник в Marvel вселената решава да помогне на младия отмъстител. Това обаче, което не предвижда е, че разговорливият Паркър е все още не достатъчно зрял, за да разбере залога на желаното от него, което неминуемо ще доведе до в пъти по-големи проблеми както за Спайди, така и за самия Стрейндж.

Тук идва частта от филма, за която се говори от година насам, а именно завръщането на любими за всички нас персонажи от предходните филми за Спайдър-Мен с Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд. Идеята за мултивселена бе представена в "Локи", но сега нещата започват да дават отражение по начин, който ще накара поколения фенове на Спайдър-Мен да стоят на ръба на седалките си.

Неканени гости от познати места

Спайдър-Мен: Няма път към дома

Сюрреалистично е, че след близо 20 години отново виждаме Уилям Дефо като Зеления гоблин и Алфред Молина в ролята на Док Ок. Същото важи и за Електро (Джейми Фокс), Пясъчния (Томас Хейдън Чърч) и Гущера (Рис Ифанс). 

Без да издавам повратни точки от филма, всеки един от тях получава своя втори шанс за живот и за реванш срещу Спайдър-Мен, но не срещу този, когото познават…

Не само, че проблемите със самоличността за Паркър в рамките на филма не приключват, той за първи разбира какво значи да бъдеш отговорен за действията си, но преди това създава проблеми на Стрейндж, с които той ще се сблъска и след края на филма…

Появата на гореспоменатите злодеи от детството на много от нас и конфронтацията им с персонажа на Том Холанд за първи път поражда само и единствено широка усмивка във всеки един истински комиксов фен. Няма да излъжа ако кажа, че има сцени, в които злодеите имат пълно надмощие над Спайди и това ти харесва, просто защото е направено изключително добре.

Някои от тях имат по-основна роля за развитието на историята, докато други са по-скоро в категория поддържаща роля, но отношенията им с Питър Паркър са това, което те кара да гледаш филма както с широка усмивка, така и със солидна доза напрежение.

Противопоставяне

Спайдър-Мен: Няма път към дома

В типичният стил на персонажа, Питър иска да оправи забърканата каша, но не може да вземе най-важното решение, поради което прибягва до действия, които допълнително усложняват ситуацията. 

Упоритостта на Питър изнервя дори иначе сдържания Стрейндж, което довежда и до тяхната конфронтация. Персонажът на Бенедикт Къмбърбач знае какво трябва да бъде направено, но амбициозният Паркър използва всяка една възможност, за да осуети плана му.

Всичко това е една огромна предпоставка за визуален спектакъл, който ще накара очите ви да се насълзят от удоволствие, знаейки на какво е способен Доктор Стрейндж. Друго нещо, с което "Няма път към дома" се отличава от предходните Спайди филми е екшънът. 

Солидна доза адреналин

Спайдър-Мен: Няма път към дома

Без грам съмнение, това е Спайди филмът с най-много и най-креативни екшън сцени досега. Някои от битките са съставени от поредица от координирани екшън сцени, които ще ви оставят с широко отворени очи и може би ще търсите челюстите си по земята. 

Има сцени, които откровено са брутални и не сме виждали никога Спайди в такава светлина. Въпросът е, какво или по-точно кой е способен да изкара дори добрия Питър Паркър от кожата му?

Със сигурност напредъкът на технологиите е помогнал много за това някои сцени, взети директно от комиксите, да получат живот. Нещата обаче не се свеждат само и единствено до зрелищата във филма. Зад всяко действие има умисъл или казано с други думи, стъпка по стъпка, историята прогресира и ни дава причина да видим това, което неминуемо трябва да бъде видяно на голям екран. 

Всички Спайди фенове ще бъдат възнаградени

Спайдър-Мен: Няма път към дома

Всяко поколение е израснало с дадена репрезентация на обичания от всички персонаж, било то чрез комикси, анимации или филми. Всеки асоциира Спайди с "малкия човек", който изпитва един куп трудности и често това са ежедневните проблеми от реалния живот. Точно по тази причина всеки може да види себе си в персонажа.

Най-честите оплаквания към филмите с Том Холанд са, че вечно някой му помага и че едва ли не му държат ръката във всеки филм, за разлика от филмите с Тоби и Андрю. На хората обаче им убягва нещо важно. Тези филми са част от взаимосвързана кино вселена и свързаността между персонажите е важна както за хода на историята, така и за градацията на персонажа, в случая този на тийнейджър, опитващ се да съчетае нормалния си живот с този на супергерой. Поставени в тази ситуация, вярвам, че всеки един от нас ще допуска грешки, всеки един от нас ще бъде изправян пред сложни избори и всеки един от нас ще има нужда от известна помощ.

Холанд, в ролята на Спайдър-Мен, расте пред очите ни. Както самият той в реалния живот, така и персонажът му във филмовата вселена, което е част от "магията" тези филми да са части от по-големия пъзел. След като изгледате "Няма път към дома" е силно вероятно да имате нов любим Спайдър-Мен в лицето на Том Холанд, нов любим филм за него, както и известни болки в ръцете и проблеми с гласа. Ще разберете.

Значи ли всичко това, че филмът е перфектен? Първата част от филма е леко разхвърляна и служи като предпоставка за това, което предстои, но във втората и особено в третата част всичко се нарежда и става изключително силно и емоционално. Хуморът във филма отново е на лице, но цялостно "Спайдър-Мен: Няма път към дома" е по-сериозен и мрачен филм от предходните два. В генетичния код на Питър Паркър е заложено да приема всяка трудност и да е лъчът оптимизъм, дори когато всичко привидно е обречено. Бих казал, че филмът чудесно балансира забавните и сериозните моменти.

Някои сцени ще ви накарат да се позамислите малко, но за сметка на тях има още куп такива, които ще ви накарат да се гордеете, че сте Спайди фен, живеещ в златната ера на комиксовите филми и сте свидетели на неща, които щяха да насълзят дори очите на великите Стан Лий и Стив Дитко. 

Едно от притесненията, които имах, влизайки в кино салона, бе фен-сървисът да не надделее над самата история. За щастие не останах разочарован, защото получих и от двете по много и именно историята бе това, което движеше филма, а не фен-сървиса. Сигурен съм, че хората, които не са запознати с комиксите, ще клатят главите си дълго време от недоумение, но в края на деня този филм никога не е бил предназначен за тях. "Няма път към дома" е Спайдър-Мен филмът, който винаги сме искали да видим, но никога не сме вярвали, че ще доживеем. Филм, който ще ви накара да се радвате, да се насълзите и да викате от радост и който накрая ще направи стомаха ви на топка от емоции, но първото нещо, което хората ще видят във вас, излизайки от киното, е широката ви усмивка. 

Персонажът на Холанд взима важни решения, които променят живота му завинаги или казано с други думи, следващата му поява ще бъде по-зряла и може да бъде описана със следната сентенция -  "С голямата сила идва и голямата отговорност".

Получаваме отговори на някои належащи въпроси, но също така нахлуват куп други в типичен MCU стил.

Композиторът Майкъл Джакино отново дърпа много тънки струни в нас, като се е заиграл с емблематичната мелодия на Спайди, но в същото време е добавил неща, които най-запалените фенове със сигурност ще оценят.

Режисьорът Джон Уотс прави най-добрият Спайди филм от тази трилогия, а може би и най-добрият филм за Спайдър-Мен правен някога, карайки милиони фенове по света да останат на ръба на седалките си по една или друга причина, което ме подсеща… Ако сте фенове, гледайте филма колкото се може по-скоро на голям екран, защото има неща, които ще искате да видите за първи път заедно с компания в пълна зала. Повярвайте ми!

Важно е да отбележим, че Джон Уотс ще бъде и режисьор на "Фантастичната четворка" при първата им поява в Marvel вселената.

„Спайдър-Мен: Няма път към дома“ е не просто филм, а кино събитие за всички фенове по света, споделящи "една кръвна група". Няма да преувелича, ако кажа, че е може би най-доброто кино изживяване след "Отмъстителите: Краят". Подчертавам кино, защото това със сигурност е филм, който трябва да се гледа на голям екран с много хора, споделящи същата страст към комиксите. Филм, който приключва Homecoming трилогията, но в същото време ни оставя замислени за бъдещето на персонажа.

Мултивселената на лудостта

Спайдър-Мен: Няма път към дома

Точно когато си мислите, че няма как да стане по-откачено… става точно такова. Събитията от WandaVision и „Спайдър-Мен: Няма път към дома“ ще доведат до срещата на Уанда Максимоф (Scarlet Witch) и Доктор Стрейндж във филм, който ще разбие на пух и прах представите ни за тази вселена. Буквално това ще бъде един от най-важните MCU филми, а негов режисьор е Сам Рейми…който е разбрал препратката, знае какво имам предвид. Очакваме "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" на 6 май 2022.

Антигерой или…

На 28 януари излиза "Морбиус" - следващото заглавие в каталога на Sony и SSU. В рамките на филма ще видим биохимика Майкъл Морбиус (Джаред Лето), страдащ от рядка болест на кръвта и който в стремежа си да се излекува, се трансформира във вампир. Морбиус е един от многото в галерията със злодеите на Спайди в комиксите. В коя вселена се развива филма, какво общо има Лешоядът (персонажът на Майкъл Кийтън в "Спайдър-Мен: Завръщане у дома") и как всичко това се свързва със Спайдър-Мен? Времето ще покаже.


Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар