Още преди време ви бяхме разказали за една от новите фитнес зали в София - Vibes Health & Fitness на ул. "Шейново", а сега вече можем да ви открехнем и за една от най-любопитните дейности в тяхното студио, а именно - интензивният двоен мастър клас с двама треньори.

Получавам покана от управителя на студиото Петър Атанасов да посетя първия мастър клас, който предстои да се проведе под ръководството на двамата треньори Светлин Спасов и Ивон Тодорова. Сядам на канапето в приятното фоайе, за да изчакам началото, като съвсем скоро забелязвам как залата започва да се пълни с мъже и жени, дошли да опитат от новата инициатива.

Не минава много време, преди от залата да закънти надъхващата музика от "Роки", която и сигнализира началото на мастър класа. Тук-таме надничам през вратата и виждам как двамата треньори водят с вещина заниманието, а записалите се за участие хора дават всичко от себе си, за да не изостават с темпото.

След края на първия мастър клас във Vibes Health & Fitness сядам за кратък разговор с Ивон и Светльо, които ми разказват какво точно представлява това специфично занимание, за кого е подходящо и как може да помогне на желаещите да спортуват по-активно и качествено.

"Идеята на мастър класа бе да обединим стречинг със силова тренировка, високо интензивна тренировка и пауър стреч, както и като цяло да запознаем хората с това, което предлагаме", разказва Светльо, а Ивон добавя: "Съчетахме кардио упражнения с изометрични упражнения, за да покажем на хората, че както пилатес, така и функционалните упражнения могат да бъдат изключително натоварващи, ако бъдат изпълнявани правилно. Идеята да сме двама инструктори е по-голямата емоция, химията между треньорите и готиното шоу, което се получава".

12246712_1522271091419687_6489250127980720333_n

Питам Светльо и Ивон дали мастър класът е подходящ единствено за по-напреднали, но получавам отрицателен отговор. "В никакъв случай не е единствено за по-напреднали", разяснява Ивон. "Напротив. Във всяко едно упражнение ние даваме различни вариации. За по-напредналите има една стойка, интензитет и амплитуда на движението, докато при по-начинаещите даваме по-лесния вариант".

Интересно ми е да попитам двамата треньори каква е разликата между една индивидуална и една групова тренировка, защото предполагам, че доста хора имат подобни дилеми, записвайки се на фитнес. "Разликата е в енергията. Групата те води. Групата не те оставя да се откажеш. Групата брои с теб. Груповите тренировки са подходящи за хора, които все още не са намерили достатъчно мотивация, за да променят начина си на живот", отговаря ми Ивон.

Засягаме и темата за правилното хранене, а Ивон, която е диетолог по образование, е категорична: "За мен храненето е 70% от всичко. Ние можем да ви смазваме всеки ден от тренировки, но какъв е смисълът, ако след това ще отидете веднага в някое заведение за бързо хранене? И в случая не говорим за диети или режим, а за начин на живот", обяснява тя и добавя: "Естествено, разрешавам на моите клиенти от време на време да похапнат нещо подобно, защото иначе бихме претоварили нервната им система. Всяко едно забранено нещо се превръща в желано нещо. Точно за това говорим за начин на живот. Храненето е математика, но не трябва да бъде обременяващо. Трябва да сме щастливи, когато се храним и да обичаме храната. Една от задачите ни тук е да научим хората как да се хранят правилно, а не да ги ограничаваме".

12235083_1524853017828161_1407977530528525038_n

Питам колко често един начинаещ във фитнеса човек трябва да посещава залата, при което получавам отговор от Ивон: "Ако говорим за човек, за когото това е нещо напълно ново, бих препоръчала между две и три посещения на седмица. Всяко ново нещо е стрес на организма, трябва да дадем шанс на организма да се адаптира. Не е хубаво да се хвърляме на между пет и шест пъти от самото начало".

Често във фитнес залите можем да забележим и онези специфични по порода хора, които обикновено си купуват абонаментни карти в периода около април и май, отиват при най-близкия инструктор и му заявяват, че ще ходят на море и "искат тяло за плажа". Повдигнатият въпрос веднага развеселява Светльо и Ивон, като веднага получавам отговор: "Ти си инвестирал 30 години в изграждането на това шкембе, дай ми между 3 и 5 месеца да го сваля".

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар