Интерактивната изложба “Малките свидетели на войната” (виж повече тук) с рисунки на украински деца, преживели първите дни на нападението в Украйна ще бъде открита на 14 май 2022 г. в метростанция Сердика.

Имаме ли смелост да погледнем истината в очите, през очите на децата? Отговор на този въпрос ще дадат специално създадени конструкции с детски ръст, които позволяват да разменим ролите си с тези на украинските деца. Пътят на “Малките свидетели на войната” започва от метрото, което се превърна в един от символите на бягство от бомбардировките в Киев.

"В условия на война няма повече или по-малко потърпевши. Децата обаче остават без звук, а преживяванията им крещят. Искахме да пресъздадем именно тази тяхна истина, защото тя е неделима част от големия конфликт. Тази изложба изисква смелост и сърце.", коментира Геновева Андреева от Агенция 121, създател на концепцията за интерактивна изложба.

Малките свидетели на войната

Прочетете още: Как да помогнем на хората в Украйна?

“Всяка една от рисунките е реален разказ на войната през очите на децата. Една от картините, например, е нарисувана на стената на мазето на училище в село Яхидне, на 140 км. северно от Киев. Там те прекараха ужасяващи седмици, докато селото беше окупирано от руски военни. Те превзеха и превърнаха училището в своя щабквартира и сложиха над 300 души на възраст от 3 месеца до 93 години в мазето. Хората страдаха от глад и студ, доста от тях починаха от задушаване. Изкуството е начин да помогнем на децата да се освобождават от травмата, но в момента те имат нужда и от множество други помощи”, разказва украинката Наталия Склиярска от Музея за детско извуство, който събира картините в изложбата и самата тя пребивава в България.

Изложбата ще бъде подвижна и ще се разполага на различни локации в столицата.

Част от програмата за май включва:

  • 14 и 15 май - метростанция Сердика 2, вход откъм ЦУМ
  • 16 май до 23 май - Бизнес Парк София, сграда 10 

Предстоящите дати и локации могат да се следят в сайта на кампанията

Основната цел на проекта е да събере средства за спешните нужди на децата бежанци в България чрез Фонд „За украинските деца бежанци“, създаден от Национална мрежа за децата.

Малките свидетели на войната

Над 4 милиона деца избягаха от украинските си домове, по данни на ООН към 12 април 2022 г. Всяко дете има нужда от подкрепа, тези без дом - още повече. Ако гледаме встрани, проблемът няма да изчезне. Всеки, който иска да направи живота им по-поносим, може да помогне със сума по собствена преценка. Дарения към Фонд “За украинските деца бежанци” могат да се правят по време на изложбата чрез POS терминалите на инсталациите или по банков път: Уникредит Булбанк, IBAN: BG23UNCR70001521150552, Основание за плащане: “За украинските деца бежанци”.

“Децата, които търсят спасение от войната в България, имат нужда от сигурност, храна, дрехи, ученически пособия, както и от усмивка, внимание, разговор и споделяне. Фондът „За украинските деца бежанци“, ще предоставя финансова подкрепа на онези „горещи точки“, където нуждата е най-голяма и най-спешна.”, коментира Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

"Виж войната през очите на децата" е съвместен проект на Музея на детското творчество (Украйна) и Агенция 121 и група партньори от Национална мрежа за децата, UniCredit Bulbank, Tipping Point Strategies, Метрополитен София, Business Park Sofia, Artos Tour

Изложбата е част от програмата на Европейска нощ на музеите. 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар