Всички сме били дребни и впечатлителни. А по-малкият избор ни доставяше възторзи лесно. Като любимите ни тийн сериали от юношеските години, в които всеки се влюбваше със скорост на усмивка и припознаваше гимназиалните си драми, натежали от глупост и повратни точки.

През далечната 2005-та свалих торент програма и първия си сериал. One Tree Hill - продукция на Марк Шуон и CW, класическа романтична драма за американски ученици, които се борят с първи любови, незаинтересовани или липсващи родители, тормоз, идентичност.  В "Самотното дърво на хълма", както БНТ опустошително го кръсти, валяха всякакви изблици на патетичност и клиширани образи. Все пак, Пейтън Сойер (Хилари Бъртън) и Лукас (Чад Майкъл Мъри) белязаха важна ера от живота ми, участват в ютубърските ми фендъм клипчета и обожавам все още тази история.

Съветът на Vibes.bg: Ако искате да постигнете и вие безупречните визии на световните звезди, разгледайте страхотните предложения на Fashion Days и открийте най-доброто за вас!

One Tree Hill
One Tree Hill

Изтормозени творчески души и съдбовни чувства, досущ първата ми любов, покрай която разбрах що е душевна химия. София Буш (в ролята на Брук) също плаче и драматургства прекрасно. Ако ви липсва и не сте гледали “30 причини защо” (30 Reasons Why), има как да се вмъкнете отново в ума на суицидни юноши, търсещи отговори и себе си. Life Unexpected, който не издържа дълго в ефира, е друго мило заглавие за отношения родители-деца, в случай че не ви е важно да е ново, ако е непознато.

Вероника Марс
Вероника Марс

“Вероника Марс” (Veronica Mars), завърнал се тази година с четвърти сезон (а приключи 2007-ма, wtf), е сред любимите тийн кримита на сегашните 30-годишни сериозни жени, а току-виж и мъже са вехнели по Кристен Бел и суровата й невинност. Вероника разрешава мистерии, бута се в пастта на вълка и се влюбва в мистериозен гадняр с добра душа. Доста отракано момиче, да вметнем остарял жаргон, може би й съперничи само Блеър Уордолф от “Клюкарката” (друга TV класика) и Алисън от “Малки сладки лъжкини”.

Ривърдейл
"Ривърдейл"

Тази алфа женска енергия и разшифроване на престъпления можете да откриете и в “Ривърдейл” (Riverdale). Той е още актуална и излъчваща се продукция – съдържа смърт, заплахи, улични банди, споделени трепети, но трудни връзки. Всички спречквания са подплатени с мрачна атмосфера и натягаща музика, внушаващи епик настроение. Леко е наивен, но, като за жанра си, въвлича и задържа погледа. Актьорите са чаровни лица като Лили Рейнхарт (Бети) и Коул Спраус (Джъгхед), биващи реална и екранна двойка.

Skins
Skins

Дойде време за неприкритите ми любимци. Смятам, че британските сериали, за разлика от оригиналите на The Office и Shameless, най-често бият освен по реализъм, така и по качество, американските си уонабита. Skins (2007-2013) e доказателство, че премеждията на подрастващите, освен брутални, пленяват с катарзиси и смелост, ако са изиграни и написани добре. Цял подсвят и друго измерение са препятствията, дето изграждат човек, пуснат в тълпата, която все още не лекува, само създава комплекси. Дните - буреносни и упоени с дим, гаджетата се сменят, а предателствата не спират да ровят за любов под себе си. Тук групите герои се сменят със сезоните за по-неразводнено изживяване. Но все съставляват Rebel поколение, за което секс, алкохол, наркотици и его шпаги са закуска, не парти добавка.

Еуфория
"Еуфория"

Асоциирам биполярната Ефи (Кая Скоделарио) с Ру на Зендая (актриса, певица и танцьорка), която тазгодишната Euphoria ни довя – сериал с американски одежди, но далеч от захаросан. И двете са така уморени, така наясно, но счупени по красив начин. Сам Левинсън (създател и сценарист на “Еуфория”) е гениален тип, на когото благодаря за трите дни удоволствие в осем серии. Също като в Skins, и тук на всеки герой се обръща серия внимание, така че да стане ясно какво го мотивира да е леке, кухо барби или sex addict. Дълбок и вълнуващ сериал, заплел много теми, препоръчвам.

А за да дохваля UK вълната, ще вметна и “Особняци” (Misfits), в който Рамзи от “Игра на Тронове” играе срамежлив интроверт, далеч от изрод. Там гъмжи от цинизъм, морално втасали персонажи и суперсили. Като Smallville или Heroes, но брит стил.

Ориндж Каунти
"Ориндж Каунти"

“Ориндж Каунти” (The OC) май помним с кавър на “Hallelujah” в тон с Раян, носещ безжизнено тяло на ръце. Няма да казвам чие, ако не помните или не сте гледали. Култово шоу за богаташки хлапета със своите дилеми и страсти. Не знам дали си заслужава, но чакахме епизоди настървено и жадно по ТВ и нет мрежи. Сега си имаме “Дневниците на вампира”, “Малки сладки лъжкини” (свършили вече), Stranger Things, Shameless (супер добър) и You с Пен Баджли от Gossip Girl - повече психотрилър от тийн драма, но отличен избор.

Момичетата Гилмор
"Момичетата Гилмор"

За финал препоръчвам “Момичетата Гилмор” (Gilmore Girls), който отдавна приключи, но през 2016-та пуснаха 4 нови серии, съхранили духовития тон и класа на сериала. Той е официално най-смешното нещо, дето съм гледала, и не, не е женски – добрите шеги нямат пол. Ползвайте носталгията, пускайки си нещо любимо, новото невинаги е синоним на по-добро.

Автор

Завършила съм психология, но по-силно и натурално ме влече философията. И дървената, и по-смислената. Обичам да пиша, пея и да бъда пометена от стойностно кино, поезия или перфектно изречение. Интересувам се от катарзиси и всичко, което е емоционално наситено. Стилово съм минала през детски приказки, разкази, импресии, поезия, почти издадох книга.

1 коментар

  1. Жалко, че сериали като Gossip girl , Pretty little liars и TVD свършиха .Гледам ги отново и отново от 2011 г .насам и се питам аз ли съм сбъркана и старомодна , или носталгията ме е обзела напълно .Вече не съм тинейджър , а все още се прехласвам по Blair W. Много странно ...но все пак прекрасно

Напишете коментар