Еуфорията от есента лека-полека започва да отминава. Колкото и да е красиво всичко навън някак свикваме с цветните корони на дърветата, които на малко по-късен етап се превръщат в цветно килимче. За сметка на това днес настъпи онзи ден, за който в последните няколко години много се говори у нас. За някои празник, за други напълно обратното. Най-вероятно вече се досетихте, че става въпрос за Хелоуин. Особено популярен е сред младежите, а наскоро научих, че дори в детските градини се отбелязва подобаващо. 

Според легендите празникът се е зародил още по времето на келтите. Тогава го наричали денят на Самхейн. На 31 октомври срещу 1 ноември се отбелязвал краят на лятото и началото на зимния сезон (по онова време хората познавали само два сезона). Имало поверие, че точно през тази нощ световете на живите и мъртвите вече не са разделени. Духове и феи ставали видими за човеците и обитавали света им за една нощ. Достатъчно време, в което да сторят злини на хората. Единственото оръжие, което имали хората, били страшни костюми, с които да изплашат неканените гости. Осветлението в домовете се гасяло, а единствената светлина идвала от запалени свещи и огньове, които се смятало, че също ще изплашат духовете.

А от къде идва историята на небезизвестния тиквен фенер, наричан още фенерът на Джак?

Стара ирландска история разказва за живота на селянина Джак, който обичал да си пийва и да върти номера на съселяните си. Говори се, че нашият герой имал няколко срещи със самия дявол, който искал да вземе душата му. С хитрост, Джак всеки път успявал да се измъкне, като дори при последната им среща накарал дявола да обещае, че никога няма да вземе душата му.

След време обаче дошъл денят, в който земния път на Джак изтекъл. Когато отишъл пред портите на Рая, Свети Петър не го пуснал вътре, заради грешния му живот на земята. Джак нямало какво друго да направи и се запътил към Ада. Там също не бил приет, заради обещанието, което дал дяволът. Било тъмно и за да вижда човекът пътя си, дяволът му дал един горящ въглен от Ада. Джак издълбал една ряпа, сложил го вътре и започнал да се скита между живота и смъртта, между Рая и Ада.

В началото фенерите били направени от ряпа, която с течение на годините била заместена от тиквата.

Защо ви пречи Хелоуин?


Автор

Обичам всичко около мен да блести. Никога не излизам от вкъщи без розовите си очила, така виждам света по-добър. Винаги търся положителното в хората, които срещам. Вярвам, че няма случайни неща и всичко се случва точно когато е писано – нито по-рано, нито по-късно. Нямам любим сезон, защото намирам красота във всяко едно време от годината.

Напишете коментар