„До последния си дъх, че и след него, ще вярвам в силата на любовта, на смеха и на отмъщението.“

Думите на Роз  в пролога на „Готвачката на Химлер“ изразяват кредото на тази противоречива главна героиня в творбата на френския писател Франц-Оливие Жизбер. Задълбочен, едновременно сериозен и забавен– такъв е романът, в който съжителстват най-доброто и най-лошото от човешката природа. Синтез на бурната и кървава история на ХХ век, книгата е сравнявана от мнозина със „Стогодишния старец, който скочи през прозореца и избяга“.

Независимо дали ще определим „Готвачката на Химлер“ като политическо гурме, брутална пикареска от ХХ век или тържество на оцеляването, новият роман, издаден от Gourmet Publishing, има всички нужни съставки, за да го погълнем на един дъх, да ни развълнува и обогати, както и да остави трайна следа в съзнанието ни.

Творбата е разказ от първо лице на Роз - жена с драматично минало и скандална репутация, тя е талантлива готвачка, но и хладнокръвен убиец, когато се отдава на голямата цел на живота си – да си отмъсти за преживяното. Оцелява напук на сполетелите я трагични превратности на  ХХ век – арменския геноцид, ужасите на нацизма и на маоизма. Съдбата ѝ отрежда да готви за Химлер и Хитлер, да бъде приятелка на Симон дьо Бовоар, да преживее какви ли не трагедии и да доживее до 105 години със съхранен апетит за живот и за експерименти. Оцелява, без да загуби смеха, копнежа си за любов и желанието за отмъщение: трите стълба на щастието, според нейното кредо.

„Ако адът е Историята, то раят е Животът“, казва Роз, която на 105 години все още управлява своя прочут ресторант в Марсилия, държи пистолет в чантата си и не може да избегне еротичните помисли. В лицето на своята Роз Жизбер създава едновременно героиня и антигероиня, която буди симпатия и възхищение, но и отблъсква. Нейната бруталност е неоспорима, но прелива в смес от ранимост, смелост и жизнелюбие.

Като жанр „Готвачката на Химлер“ е кръстоска между черния и историческия роман. Стилът – интелигентен и разкрепостен. Кратките глави в книгата, иронията, пикантната игривост, познанията за историята, литературата и кулинарията, разказът от първо лице на дръзката и влюбена в живота главна героиня Роз – единството на всички тези елементи в творбата я правят любопитно и увлекателно четиво с динамичен сюжет.

Авторът Франц-Оливие Жизбер е френски журналист и писател, роден в САЩ през 1949 година. Работи за престижни издания като Le Figaro и Le Point. Автор е на сценарий за документален филм за бурните му отношения с бившия френски президент: „Никола Саркози, тайната на едно президентство“. Още с втория си роман L’Affreux, издаден през 1992 година, печели наградата на Френската академия. Следват още романи и няколко награди. „Готвачката на Химлер“ е неговата тринайсета книга.

„Роз, това съм аз”, казва Жизбер. „Но също и личността, която би ми се искало да бъда. Имах желание да разкажа в роман за някои от големите драми, които бяха около нас през ХХ век. Беше време на постоянно насилие от страна на индивиди като Сталин, Хитлер и Мао, способни да убиват безмилостно и да предизвикват масова гибел.”

За финал ще ви споделим седемте заповеди на Роз, издадени на 105-ия ѝ рожден ден:

– Изживявайте всеки ден, отреден ви на тази планета, като че ли е последният;

– Забравяйте всичко, но нищо не прощавайте;

– Сами наказвайте прегрешилите спрямо вас;

– Пазете се от любовта: разбирате как влизате в нея, но не знаете как ще излезете от нея;

– Никога нищо не оставяйте ни в чашата си, ни в чинията си, ни зад себе си;

– Не се страхувайте да тръгнете срещу течението. Само мъртвите риби се носят по него.

– Умирайте живи!

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар