Предполага се, че щом четете този текст, вече сте изгледали финала на "Локи" и имате солиден брой въпроси. Спокойно, следващите редове ще отговорят на повечето от тях, но тук няма да говорим за "Локи" като сериал, а за това, което финалът ни поднесе и което ще засегне цялата Marvel вселена. Готови?

Почакайте да видите останалите му варианти…

Kang

Във финалния епизод на "Локи" видяхме кой дърпа конците на TVA и кой е причината за главоболията на Локи и Силви. Това е актьорът Джонатан Мейджърс в ролята на He Who Remains, но има известна уловка. В комиксите този персонаж е истинският създател на Пазителите на времето, които в сериала се оказаха примамка. Често в MCU правят подобни промени, с оглед на цялостната история, такъв бе и случаят с персонажа на София Ди Мартино, която е смеска между Lady Loki и Enchantress. Истината е, че Мейджърс изпълнява много по-важна роля, за която самият той загатна доста добре. Най-запалените комикс читатели знаят, че той ще изиграе един от най-големите злодеи от комиксовата вселена, а именно Канг Завоевателя. Навярно се питате как може да е толкова голям злодей, при положение, че умря в епизода, в който бе представен? Умря този негов вариант… другите няма да са толкова дружелюбни, както загатна самият той. 

Буквално всичко, което Мейджърс каза в рамките на епизод шест, е самата истина. Името му в комиксите е Натаниел Ричардс (далечен наследник на Рийд Ричардс от Фантастичната четворка) и живее през 31-ви век. С времето открива начин да пътува през различните времеви периоди (подобно на Отмъстителите в "Отмъстителите: Краят"), а в последствие и между отделните вселени. Вариантът, който видяхме, се доближава най-много до Immortus, който е нещо като най-мъдрата версия на Канг, която вече се е уморила от всички тези битки и иска да запази времевата линия, точно както бе обяснено в рамките на сериала.

Kang
Вляво - He Wo Remains, вдясно - Immortus.

След като вече сте гледали епизода и прочели горенаписаното, можете да видите приликите.

Нищо няма да е същото

Kang

След като Силви уби He Who Remains, тя предизвика началото на предстоящата мултивселенска война, за която Мейджърс говореше и беше безкрайно искрен. За жалост, тя не му повярва и последствията ще бъдат пагубни. Цялата Marvel вселена ще се промени, тъй като мултивселената е отключена и никой не е готов за предстоящото… освен Канг, разбира се.

Събитията от финала на сериала ще имат директно отражение над Spider-Man: No Way Home, където очакваме да видим злодеи като Док Ок, Електро и други от предходните филми за Спайди, в които главни роли имаха Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд. Точно така, различните филми за Спайди се приемат за различни времеви линии, които сега ще се свържат с тази, която следим в MCU и наричаме главна. Говорейки за предходните филми за Спайдър-мен, слуховете твърдят, че ще видим Магуайър и Гарфийлд респективно в своите версии на героя този декември. Ясно е също така, че Доктор Стрейндж ще има известна роля в рамките на филма, което пък ще е подготовка за неговия филм (Doctor Strange in the Multiverse of Madness), който ще гледаме през март и където голяма роля ще има самата Уанда, вече известна като Scarlet Witch. 

Kang

Изобщо, ако трябва да обобщим, историята е показала, че винаги Локи е този, който прецаква нещата толкова мащабно, за да предизвика следващите 10 години истории в MCU. През 2012 Локи се провали при битката в Ню Йорк и за първи път видяхме Танос. Този път не беше "нашият" Локи, а Силви, но имайки предвид, че тя е негов вариант, отново Локи е причината за много бъдещи главоболия, събрани в едно кратко име - Канг.

Многото имена на Канг в комиксите

Kang

Kang the Conqueror разбира се е името, с което всеки върл Marvel фен асоциира персонажа, но това не е единствената му самоличност в безкрайните времеви линии, през които живее. Споменах Immortus, който технически вече видяхме, но колко от вас знаят, че е известен като Rama-Tut в древен Египет? Който е бил по-наблюдателен е видял сфинкса в епизод пет, който е препратка именно към него. Mr. Gryphon пък е самоличността му в комиксите, с която купува Avengers кулата и я преименува на “Qeng Enterprises, която също видяхме в епизод пет. Други негови разпознаваеми имена са Victor Timely и Scarlet Centurion, но специално внимание искам да отделя на…

Натаниел Ричардс – Iron Lad

Kang

В една от многото времеви линии, Натаниел Ричардс е момче, което е всичко друго, но не и злодей. В даден период от време дори става водач на Младите Отмъстители (Young Avengers), които бавно, но сигурно се заформят във филмите и сериалите, и един ден ще си говорим повече за тях като отбор.

Впоследствие Канг пътува във времето, за да се срещне с Натаниел и за да му покаже какъв е неговият потенциал и още тогава да се превърне в известния злодей. Натаниел обаче отказва и точно обратното - това го кара да направи всичко по силите си, за да предотврати този мрачен сценарий на събитията. Излишно е да казвам, че Канг е класически злодей за Младите Отмъстители и нещата за тях не се развиват особено добре.

Да, знам, звучи доста откачено, но точно по тази причина "Локи" бе сериалът, който трябваше да разгърне мисленето ни в коренно различна посока от тази, която сме свикнали. В предходните филми е имало леки препратки за мултивселената и какво би могло да се случи ако не се внимава, но сега всичко си идва на мястото… или по-скоро всичко се обръща с краката нагоре, понеже ще настане хаос - не само в нашата вселена, а в цялата мултивселена.

Всеки заслужава да бъде обичан

Kang

Навярно гледайки сериала, многократко сте се питали "Каква е нейната игра?". В комиксите Равона Ренслейър представлява любовен интерес за Канг и имайки предвид видяното, и вече научено за него, това тя да е на висок пост в TVA е доста премислен ход от страна на Канг. Самата Равона към момента наистина не знае кой е човекът, който дърпа конците, но със сигурност ще се срещне с него. Или по-скоро с негов вариант? Ще почакаме и ще разберем. 

Говорейки за хора, които не знаят какво се случва, мисля, че е добре да изясня, че във финалната сцена на сериала Локи се намира в друга времева линия - в друг TVA, където Мобиус и Hunter B-15 не го познават. Също така, статуята ясно показва, че тук Канг е единственият и едноличен Пазител на времето. Все неща, за които иначе благият He Who Remains ги предупреди.

Ясно е, че "Локи" ще има втори сезон, но всеки запален MCU фен знае, че историите изграждат един огромен пъзел и ако пропуснеш някое парче, цялостната картина няма да е пълна.

Kang

По тази причина е добре да знаете, че ще видим Джонатан Мейджърс като Канг в Ant-Man and the Wasp: Quantumania през 2023. С други думи, очаквайте Канг да се появява на различни места през идните години, защото именно той е следващият голям злодей, с когото Отмъстителите ще трябва да се справят.

Танос кой? 

Kang

Да, това на картинката е Танос. Ако случайно някой си мисли, че Канг е забавен пич, който ще видим еднократно, е в огромна заблуда. Как да поставя нещата…

Танос е сред най-респектиращите и силни злодеи в комиксовата и филмовата Marvel вселена. Буквално любими персонажи намериха смъртта си, за да го победят в рамките на "Отмъстителите: Война без край" и "Отмъстителите: Краят". Всичко това обаче се развива в една единствена времева линия. Какво ще се случи обаче, когато настане тотален хаос, персонажи от различни вселени се преплитат, всички заедно се обединяват срещу Канг и това отново не им гарантира успеха, понеже Канг е стъпки пред тях. 

Най-голямата суперсила на Канг е неговият интелект, начина по който го използва и разбира се - за какви цели. В комиксите той усъвършенства една от технологиите за пътуване във времето на Рийд Ричардс, а в MCU, по моя скромна преценка, е напълно възможно и технологията, която ще използва, да е надградена от тази на Тони Старк в "Отмъсителите: Краят". Железният човек постави началото на филмовата Marvel вселена, той бе и отговорен за създаването на Ултрон. Отношенията му с Капитан Америка разединиха Отмъстителите, което пък доведе до провала им в "Отмъстителите: Война без край". Наследството на Старк ще има важна роля дори и след смъртта му.

“You mess with time, it tends to mess back.” - Тони Старк  ("Отмъстителите: Краят“)

Kang

Безкрайната мултивселена

 

На 11 август започва следващият MCU сериал What If…?. Той ще бъде анимиран и ще съдържа девет епизода в първия си сезон. Концепцията е повече от интересна, особено след като вече сте гледали "Локи". 

Представете си, че всеки епизод от What If…? разказва една история от многото времеви линии, които видяхме във финала на "Локи". Точно по тази причина и сериалът е именуван така. Представете си, че…

Част от нещата, които ще видим, са реални комиксови истории, други са измислени специално за сериала и знаейки как се е развивала историята във филмите, ще видим как една разлика може да промени абсолютно всичко.

Avengers: Secret Wars?

Kang

След "Отмъстителите: Краят", много хора навино решиха, че това е и краят на MCU. Не, мили мои, това беше краят на "Инфнити сагата", сега започва "Мултивселенската сага". След няколкого години градация, под формата на филми и сериали, и след въвеждането на Фантастичната четворка, Мутантите и други, ще бъдем свидетели на история от комиксите, позната като "Secret Wars". Там персонажи от една вселена се бият срещу такива от друга, а впоследствие разбират, че само заедно с общи усилия могат да победят този, който стои зад всичко.

SEE YOU SOON…

Kang

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар