Могат ли Marvel да материализират успеха си от големия екран на малкия? Могат ли сериали в тази вселена да разказват важни и интересни истории, които също така да са свързани с филмите? Могат ли да поддържат интереса всяка седмица? Краткият отговор е "Да!", по-дългият ще разберете ако продължите да четете.

Marvel вселената предстои да се разшири още повече с бъдещите си филмови и телевизионни проекти, но обект на нашата тема е сериалът, който официално постави началото на четвъртата фаза от MCU, както и първият общ проект между Marvel и стрийминг платформата Disney+, а именно WandaVision.

Тъй като все още много хора не са имали възможността да гледат най-новото попълнение във вече обширната комиксова вселена, ревюто ми няма да съдържа спойлери, но от друга страна ще се опитам максимално да повиша интереса ви, ако все още се чудите дали си струва да го гледате. 

SPOILER: СТРУВА СИ!

 

Още с трейлърите и всички промо материали, мнозинството от хора бяха объркани и не разбираха какво се случва. Какъв е смисълът от всичко това? Как е възможно? Той е мъртъв? Защо картината е черно-бяла? Защо е ситком? Къде са експлозиите и екшънът? Трябва ли задължително да го гледам? На тези и още въпроси предстои да отговоря в следващите редове, така че казано в стила на WandaVision - “Моля, изчакайте!“.

Свързаност

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете е, че всички Marvel сериали, които предстоят, са директно свързани към филмовата вселена и освен, че надграждат дадени персонажи, те разказват нови истории, които ще продължат във филмите. Все още сте тук, нали? Да, филмовата вселена на Marvel към момента съдържа 23 филма, но сега в микса влизат и сериалите, които може би ще усложнят нещата за много хора, тъй като ще трябва да са в крак със случващото се и в тях. Но ако сте стигнали дотук, най-вероятно сте фенове и вече знаете това, а ако не сте, се предполага, че имате интерес, но нямате необходимата мотивация да се потопите в "дълбокото".

Това са MCU проектите, които очакваме само през 2021 година:

Ляво – филмови заглавия / Дясно - сериали

Marvel

Най-лесният начин да ви убедя да гледате WandaVision е като ви кажа, че събитията от сериала са директно свързани с това, което ще се случи в "Спайдър-Мен" по-късно тази година и най-вече с "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", който ще гледаме през 2022. Това обаче не е единствената причина да гледате сериала, напротив.

WandaVision

За любопитните

Режисьор на сериала е Мат Шакман, а продуцент Джак Шейфър (сценарист на "Черната вдовица", която чакаме с нетърпение и се надяваме да гледаме тази година). Главното вдъхновение зад историята на сериала са двата най-известни комикса с участието на Уанда Максимоф и Вижън, а именно “House of M” от 2005 година, написан от Брайън Бендис, както и “The Vision” от 2015 година на Том Кинг. С цел да не издавам някои важни детайли и потенциални спойлери, няма да говоря за тях. По-любопитните от вас могат да се разровят след или преди да гледат сериала, и със сигурност няма да съжаляват - кориците са достатъчно добри индикатори за това, което ви очаква. 

WandaVision

Естествено е заимствано и от други комиксови издания, но гореспоменатите два комикса играят ролята на главното вдъхновение зад историята на сериала. Подобни истории най-добре могат да бъдат адаптирани именно под формата на сериал, който лесно приковава интереса. За разлика от филм, който ще се опита да събере всичко в рамките на около два часа, тук имаме възможността да се потопим в детайлната история в рамките на близо шест часа.

Ситком!?

Сериалът съдържа 9 епизода, като времетраенето на всеки един варира от 2х-5х минути, което също има общо с цялостната история. Защо ситкоми и защо стари? На тези въпроси няма да получите директен отговор от мен, просто защото искам сами да разберете каква е идеята зад всичко. Ще преминете през 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те и така до наши дни. Ще видите как ситкомите са се променяли през години и дори и да не сте техни фенове, ще оцените това, което са направили. Всяка ера имитира сериал, който реално е съществувал, но част от насладата е да разберете сами кой е той.

WandaVision

Целият сериал е пъзел от миниатюрни парченца, които вие трябва да съберете. Всеки един епизод съдържа улики, които ви подсказват, че нещо не е както трябва. Не е логично да гледате ситком с двама Отмъстители, нали? В същото време, щом изгледате и последния епизод, цялата картина ще е пред вас по-ясна от всякога. Най-краткото описание, което мога да дам за сериала е "mind-bending slow burn".. Хората, като мен, които чакаха епизодите седмично, могат да потвърдят, че чакането на седмица за епизод, траещ понякога по-малко от 30 минути бе мъчително, но в крайна сметка всеки петък се отплащаше по-най добрия начин. 

Тук е моментът да спомена, че препоръчвам да гледате епизодите от всички бъдещи MCU сериали в деня им на излизане или поне в първите няколко дни след излизането им. Много от вас може би сега ще изгледат сериала на един дъх, в което няма нищо лошо, но повярвайте ми, седмичната градация до следващото парченце от пъзела, дискусиите и теориите какво ще се случи, всичко това е част от насладата да гледате тези сериали, които умишлено излизат седмично. Ако изгледате всичко наведнъж, ще коментирате големия финал и ще подминете всички детайли преди това, които реално са пътят до големите "УАУ" моменти. Спойлерите също дебнат отвсякъде, така че колкото по-рано гледате даден епизод, толкова по-добре за самите вас. Повярвайте ми, случват се неща, достойни за големия екран…

Последно забелязани

Сериалът се върти главно около Уанда Максимоф (Елизабет Олсън), която последно видяхме в "Отмъстителите: Краят" и Вижън (Пол Бетани), който умря (два пъти) в "Отмъстителите: Война без край". Само по себе си, това изречение поражда много въпроси, относно сериалa, като например - "Как?". За всичко си има логично обяснение, но ще трябва да сте търпеливи, за да разберете.

WandaVision

Освен главните действащи лица, ще се срещнете с някои персонажи от Marvel вселената, които не сте виждали отдавна като Дарси Люис (Кат Денингс), която за последно видяхме в "Тор: Светът на мрака", и агент Джими Ву (Рандал Парк), познат ни от "Ант-Мен и Осата".

Те обаче не са единствените персонажи, заедно с Уанда и Вижън, които движат историята в сериала. Номинираната за "Еми" актриса Катрин Хан влиза в ролята на палавата съседка Агнес и като казвам палава, имам предвид ПАЛАВА… Тейона Парис е друго свежо попълнение в актьорския състав на WandaVision. Тук дори не включвам някои изненади, които ще ви накарат да се замислите сериозно. Други ще накарат усмивката ви да стигне до ушите - все неща, типични за MCU. А имайки предвид, че качеството, което ще виждаме в тези сериали, по нищо няма да отстъпва на кино заглавията им, можем да очакваме неочакваното. Такъв е и случаят с WandaVision, очаквайте неочакваното!

WandaVision

"Дяволът е в детайлите"

Ако сте сред най-големите Marvel фенове се предполага, че вече сте изгледали сериала и нямате търпение за това, което ще се случи във филмите. Ако тепърва обаче ви предстои да го гледате, то знайте, че има изключително много препратки към комиксовите образи на персонажите в сериала, които със сигурност ще зарадват истинските фенове. 

Това не е типичният сериал, в който всяка седмица се разрешава някакъв случай и има злодей, който бива побеждаван в рамките на епизода. Сериалът е една постепенна градация към нещо наистина голямо, което заслужава вниманието ви. С всеки изминал епизод, разплитането на историята става се по-интересно.

Marvel

Детайлите винаги са били важна част от Marvel филмите, а сега това важи и за сериалите им. Слушайте и гледайте внимателно всичко, което се случва, защото нищо не е такова, каквото изглежда. Сериалът много умело борави с метафорите, така че не ги подминавайте, защото може да са индикация за нещо важно. Кой знае какво се крие в торбата с изненади? Логично аз, но няма да ви издам абсолютно нищо!

Стойте на четири очи и за визуалните препратки. Сериалът тенденциозно си играе със съзнанието ви. Кара ви да мислите нещо, след което да се съмнявате в същото това нещо. Насочва ви в една посока до момента, в който сте сигурни, че знаете какво се случва. Понякога ще сте прави, понякога обаче няма да сте дори близо. Ще бъдете повече от изненадани, че епизод, траещ около 30 минути, съдържа един куп детайли, за които на първо четене може би дори не сте се замисляли. Ако влезете в YouTube и гледате някоя от разбивките на даден епизод, ще бъдете впечатлени от любовта и старанието към детайла, които са вложили.

Къде са ефектите? Къде е екшънът? Къде са битките? 

Тук са, отдъхнете си, но ще трябва да ги заслужите. Marvel не са решили изведнъж да правят ситком с комиксовите си персонажи, просто защото им е било скучно през пандемията. Всеки може да ви представи стандартен екшън, обсипан с купища ефекти, но не всеки може да ви представи качествена и интересна за проследяване история, нали? 

WandaVision

WandaVision прави точно това по наистина креативен начин. В рамките на 9 епизодa разказва интересна история, която поема в няколко различни посоки, които директно ще се отразят на филмовата вселена. Да, сериалът, който започва като ситком, ще промени доста неща в бъдеще. Също така се зараждат още няколко истории, които ще имаме възможността да проследим в бъдещите MCU проекти. Tака че, както е казал някой преди мен, "не съдете по опаковката", защото нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Всеки епизод има навика да приключва значително по-мрачно спрямо цялостния тон, което не е случайно. Последните епизоди, тотално обръщат всичко с краката нагоре и тези от вас, които търпеливо и с интерес са проследили всичко до момента, ще бъдат възнаградени подобаващо. Повече от подобаващо всъщност, но това ще разберете сами. 

Тонът в първите два и последните два епизода е коренно различен и със сигурност, ако харесвате тези персонажи, и сте инвестирали достатъчно време в Marvel вселената, в даден момент това ще се отплати и емоциите ви ще станат на кълбо от това, което ще видите. Както казах по-рано обаче, за да стигнете до тези моменти, ще трябва да сте търпеливи. Същото е и с филмите. Ако някой ви пита "не мога ли просто да гледам филмите за "Отмъстителите?", какво ще отговорите? Не! Защото знаете колко важни неща се случват между отделните ансамблови филми. Така стоят нещата и с WandaVision, и останалите предстоящи сериали.

Щях да забравя… на този етап всеки знае, че Marvel обичат да оставят малък тийз в края на филмите си под формата на кредит сцени, които в последствие водят до нещо голямо. Кръвта вода не става и това, че гледате сериал, не променя абсолютно нищо, тъй като това е поредното парче от обширната Marvel вселена. Така че може в някои от епизодите да има сцени, които чакат да бъдат видени?

Страхотна актьорска игра

Елизабет Олсън и Пол Бетани ни показват колко добри актьори са, преминавайки от състояние на щастие в състояние на уплаха, тъга и ярост за част от секундата. Пресъздаването на различните времеви периоди с такава точност и лекота видимо е удоволствие както за нас, така и за самите тях. Лицата и на двамата буквално говорят, без да са казали и думичка, и наблюдавайки това, можеш единствено да настръхнеш. Катрин Хан също не отстъпва по нищо на Олсън и Бетани във всяко едно отношение, и честно казано, очаквам с нетърпение следващия сезон на наградите "Еми“, защото това, което някои от вас вече са видели, а други тепърва ще видят, е актьорска игра, достойна за адмирации и ръкопляскане.

WandaVision

WandaVision със сигурност е най-смелият ход на Marvel до момента, защото това е първият сериал, който е директно свързан с филмовата вселена, и никой не би могъл да предвиди каква ще бъде гледаемостта. Освен, разбира се, тази от гарантираните върли фенове на MCU. Фактите и цифрите обаче говорят. Според тях, това е най-гледаният и популярен сериал от 22 януари насам, което съвпада с излизането на третия епизод.

Втората причина, поради която определям WandaVision за най-смелия ход на Marvel, е просто защото е изключително различен от всичко, което сме виждали до момента от MCU. А и не само. Със сигурност, както в началото много хора не бяха убедени в качеството му. В крайна сметка, всеки един от тях, изгледал сериала, бе опроверган.

Marvel и Disney+ правят изключителна заявка, че освен да доминират на големия екран, могат да го направят и на малкия, а каталогът им със заглавия е повече от впечатляващ. Вече нямам търпение за следващото парче от големия пъзел.

За десерт

Ако случайно, след като изгледате сериала, имате нужда от още WandaVision в живота си, то на 12 март ще можете да гледате документален епизод, свързан с направата му. Ако сте любопитни или просто си падате по техническите аспекти около създаването на такива продукции, то документалният Assembled е за вас. Такива епизоди ще получаваме след всеки сериал и филм в бъдеще, така че имаме какво да гледаме.

Силно препоръчвам да хвърлите по едно око и да видите колко труд се влага във всяка една продукция на иначе тези "комиксови" филми и сериали. Качеството винаги ще бъде ценено високо, независимо дали става въпрос за комикси, адаптации по книги, фантастики, трилъри, документални поредици и т.н., и т.н.

WandaVision

Какво предстои след WandaVision?

Следващото заглавие от вселената на Marvel е "Соколът и Зимният войник", което очакваме на 19 март. Сериалът ще съдържа 6 епизода и ще ни пренесе в много по-различна среда от това, което гледахме в WandaVision, но не по-малко интересна.

Соколът и Зимният войник

След събитията от "Отмъстителите: Краят", Стив Роджърс предаде емблематичния си щит на Сам Уилсън (Соколът), поставяйки огромна тежест на раменете му. Бъки Барнс (Зимният войник) е далеч от дните, в които се налагаше да доказва, че е невинен. В сериалът обаче двамата най-добри приятели на Стив Роджърс ще трябва да загърбят проблемите помежду си и да работят в екип, защото отвсякъде дебнат заплахи в отсъствието на Капитан Америка.

Marvel

Някои от хора не обичат да оставят нещата недовършени…

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар