Прослушването! Когато Даниел Радклиф се явява на кастинг за ролята на Хари Потър, той е едва на 11 години - точно толкова, на колкото е и главният герой на Дж. К. Роулинг в първата книга от поредицата. Любопитно е, че дори рождените им дни са близо - момчето магьосник е родено на 31 юли (когато всъщност е родена и самата авторка), а момчето актьор - на 23 юли. Но да не задълбаваме толкова...

Лично за мен винаги е имало едно огромно несъответствие между образа на Хари в книгите и образа, който Даниел му предава на екрана. И това е цветът на очите. Издребняване, ще каже някой. Но този някой със сигурност няма да е чел романите.

Една от най-честите реплики, които главният герой чува, е следната: "Имаш очите на майка си". А те са зелени. И това, изглежда, има някакво значение и би могло да се приеме като важен елемент. Очите на Радклиф обаче са сини. Колкото и да харесвам двата цвята, не мога да ги приема като сходни и взаимозаменияеми. И това е едно от нещата, които винаги ми е пречило във филмите.

Интересно е, че друг герой от поредицата, Драко Малфой, също има специфика в образа - косата му е светлоруса. Неведнъж Том Фелтън, актьорът, който претворява чистокръвния представител на дома Слидерин, е споделял в интервюта, че е трябвало да изсветлява допълнително естествения си цвят. Защо тогава Даниел Радклиф не е носил лещи по време на снимките?

Въпреки това обаче, не мога да отрека, че британецът е чудесен избор за знаковата роля. Всъщност едва ли има Потър-фен, който одобрява филмите, но все пак Даниел Радклиф, заедно с Рупърт Гринт, Ема Уотсън, Том Фелтън, Алън Рикман, Маги Смит и още куп блестящи актьори, се справят прекрасно с образите, в които се превъплъщават.

А в настоящия материал сме поместили началото. Или казано с други думи - прослушването, след което младият г-н Радклиф се превръща в "момчето, което оживя".


Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

1 коментар

  1. Всъщност Радклиф се е опитал да носи лещи по време на първите снимки, но очите му постоянно били червени, сълзяли и не е можел да вижда добре с тях, съответно и да си изиграе добре ролята. Затова целият екип са решили, че не си струва заради това да създават такива проблеми на малкия Радклиф. 🙂

Напишете коментар