„За мен страхът е една от най-деликатните емоции, затова винаги се опитвам да уплаша читателя. Ако не мога да го уплаша, аз се опитвам да го смразя от ужас и ако не успея и в това, прибягвам до шока.“ Чували ли сте този цитат? Той принадлежи на Стивън Кинг - един от най-продаваните автори на 20 век, познат най-вече с хорър книгите си, доказали се във времето като класика в жанра. Продажбите на произведенията му достигат около 300 – 350 милиона копия, а филмови адаптации върху тях продължават да се правят и до днес.

И нека това, че може би не сте фен на ужасите, да не ви спира да се докоснете до творчеството му, тъй като то е универсално. Много читатели споделят, че книгите на Краля на ужасите, както още го наричат, не са само страшни, но и се отличават с дълбоко психологическо разбиране на човешката душа. Друг факт е, че почти всяка негова книга е съпътствана с любопитна история за това как е дошла идеята за написването й.

Важно е да се отбележи, че броят на книгите му е над 60 и поради тази причина е трудно човек, който не е запознат с никоя от тях, да реши откъде да започне. В статията ще се опитаме да ви представим най-добрите заглавия от кариерата на световноизвестния писател, а след това сами ще се отправите към най-близката книжарница или библиотека, за да се сдобиете с тях.

“Кери”

Кери

Едва ли има по-добро начало от “Кери” - първият публикуван роман на Стивън Кинг. Според него обаче е и най-слабият, тъй като нямал по-добри идеи и му напомнял на курабийки, изпечени от първокласник – достатъчно добри, но някак безформени и изгорени отдолу. Въпреки че хвърля първите страници в кошчето, съпругата му вижда потенциала на историята и го насърчава да я завърши. Разбира се, тя се оказала права – изданието с твърди корици продава около 13 000 копия, а изданието с меки повече от милион за първата година. В книгата се разказва за Кери, която е мразена от съученичките си, а майка й е фанатично религиозна. Момичето открива, че има телекинетични способности и ги използва за отмъщение. Училищната обстановка пък е представена реалистично, като е засегната темата за тормоза, и това е дори по-ужасяващо от силите на Кери.

“Сияние“

Сиянието

Джак Торънс е писател и възстановяващ се алкохолик, който започва работа в хотел “Панорама“ в Колорадо като зимен пазач. Съпругата му Уенди и синът му Дани също го придружават. Впоследствие се разбира, че и хотелът, и Дани имат свръхестествени способности. Хотелът поема контрола над съзнанието на Джак и го превръща в чудовище, а синът му разбира, че способността му да вижда ужасното минало на мястото, прави “Панорама“ дори по-опасен. Романът е вдъхновен от посещението на Кинг в хотел "Стенли", където се настанил в обитаваната стая 217, както и от личния му опит с алкохолизма. В тази книга присъства и психологическият аспект, тъй като героите са преследвани от свои собствени демони, а лудостта на Джак ще се увеличава все повече и повече, докато напредвате със страниците. Филмът по книгата, с режисьор Стенли Кубрик и с Джак Никълсън в главната роля, също се радва на огромен успех, въпреки че Стивън Кинг е разочарован от адаптацията. “Доктор Сън” е продължението на романа, а наскоро и то се сдоби с екранизация.

“Гробище за домашни любимци”

В това четиво се разказва за семейство Крийд, състоящо се от бащата Луис, съпругата му Рейчъл и двете му деца Ели и Гейдж, което се мести в малкото градче Лъдлоу. Те научават от съседа си Джъд за гробището за домашни любимци, където ако заровиш труп, той ще се съживи. Котката на семейството умира, затова Луис я погребва там. След това огромна трагедия ги сполетява – едното дете умира, а баща му решава отново да използва силите на гробището, въпреки предупрежденията, че всичко си има цена. ”Гробище за домашни любимци” е книга, в която действието се развива по-бавно, но по този начин ефектът е много по-голям. Показана е болката от загубата и как в опитите си да я преодолее човек, може да извърши нерационални неща.

“Мизъри“

Мизъри

Сюжетът в “Мизъри“ се върти около Пол Шелдън, автор на любовни романи-бестселъри. След катастрофа той е спасен от медицинската сестра Ани Уилкс, която казва, че е и най-голямата му почитателка. Тя го отвежда в дома си и започва да се грижи за него, вместо да го заведе в болница. След това последният роман на Пол излиза, но в него любимата героиня на Ани умира. Затова медицинската сестра държи автора като затворник, докато не напише нова книга, в която да върне живота на Мизъри. Идеята за написването на “Мизъри“ дошла от реакцията, която предизвикала “Очите на дракона“. Феновете не приели книгата добре, тъй като е фентъзи и не съдържа ужасите, с които Кинг вече се бил прочул. Творбата била и метафора на пристрастеността му към алкохола и наркотиците. Той не можел да се откаже от тях, както Ани не може да се откаже от Пол. Книгата ни кара да се запитаме в кой момент това да харесваш някого може да се превърне в обсебване и да престъпи моралните норми.

”Сейлъмс Лот”

Какво би станало, ако Дракула дойде в Америка през 20 век? Този въпрос си задава авторът и така се заражда идеята за ”Сейлъмс Лот”. В интервюта Кинг споделя, че сред неговите книги ”Сейлъмс Лот” му е любима. Този път романът не е само хорър история, но и фентъзи, предлагайки на читателя нещо различно. Главният герой на книгата е Бен Миърс – писател, който се завръща в родния си край. Джирусълъмс Лот е типичното малко градче, в което все по-малко хора остават да живеят. Това ни позволява добре да опознаем всеки един от персонажите и да изберем на кого да симпатизираме. Но в града пристигат и търговци, които всъщност са вампири. А Бен, заедно с лекаря Джими, ученика Марк и свещеника Доналд, трябва да се пребори със злите сили.

”То”

Ако успеете да прочетете гореизброените творби и ви харесат, значи сте готови за ”То”. Романът е истинско предизвикателство, тъй като е с над 1 000 страници. Разказва се за седем приятели, нарекли себе си "Клуба на загубеняците", които се опитват да надвият клоуна на име Пениуайз, преследващ и убиващ деца. Сюжетът се разгръща в два времеви периода – през 1958 година и 27 години по-късно. ”То” представя приятелството, порастването и трудностите, през които преминават децата, училището, тормозът и много други теми. Преди романът да излезе, клоунът не е често представян като страшен и дори от тази гледна точка, идеите на Стивън Кинг са новаторски.

Главно изображение на статията: Mashable

Автор

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Напишете коментар