Шест книги, с които да започнете Стивън Кинг

„За мен страхът е една от най-деликатните емоции, затова винаги се опитвам да уплаша читателя. Ако не мога да го уплаша, аз се опитвам да го смразя от ужас и ако не успея и в това, прибягвам до шока.“ Чували ли сте този цитат? Той принадлежи на Стивън Кинг - един от най-продаваните автори на 20 век, познат най-вече с хорър книгите си, доказали се във времето като класика в жанра. Продажбите на произведенията му достигат около 300 – 350 милиона копия, а филмови адаптации върху тях продължават да се правят и до днес.

И нека това, че може би не сте фен на ужасите, да не ви спира да се докоснете до творчеството му, тъй като то е универсално. Много читатели споделят, че книгите на Краля на ужасите, както още го наричат, не са само страшни, но и се отличават с дълбоко психологическо разбиране на човешката душа. Друг факт е, че почти всяка негова книга е съпътствана с любопитна история за това как е дошла идеята за написването й.

Важно е да се отбележи, че броят на книгите му е над 60 и поради тази причина е трудно човек, който не е запознат с никоя от тях, да реши откъде да започне. В статията ще се опитаме да ви представим най-добрите заглавия от кариерата на световноизвестния писател, а след това сами ще се отправите към най-близката книжарница или библиотека, за да се сдобиете с тях.

“Кери”

Кери

Едва ли има по-добро начало от “Кери” - първият публикуван роман на Стивън Кинг. Според него обаче е и най-слабият, тъй като нямал по-добри идеи и му напомнял на курабийки, изпечени от първокласник – достатъчно добри, но някак безформени и изгорени отдолу. Въпреки че хвърля първите страници в кошчето, съпругата му вижда потенциала на историята и го насърчава да я завърши. Разбира се, тя се оказала права – изданието с твърди корици продава около 13 000 копия, а изданието с меки повече от милион за първата година. В книгата се разказва за Кери, която е мразена от съученичките си, а майка й е фанатично религиозна. Момичето открива, че има телекинетични способности и ги използва за отмъщение. Училищната обстановка пък е представена реалистично, като е засегната темата за тормоза, и това е дори по-ужасяващо от силите на Кери.

“Сияние“

Сиянието

Джак Торънс е писател и възстановяващ се алкохолик, който започва работа в хотел “Панорама“ в Колорадо като зимен пазач. Съпругата му Уенди и синът му Дани също го придружават. Впоследствие се разбира, че и хотелът, и Дани имат свръхестествени способности. Хотелът поема контрола над съзнанието на Джак и го превръща в чудовище, а синът му разбира, че способността му да вижда ужасното минало на мястото, прави “Панорама“ дори по-опасен. Романът е вдъхновен от посещението на Кинг в хотел "Стенли", където се настанил в обитаваната стая 217, както и от личния му опит с алкохолизма. В тази книга присъства и психологическият аспект, тъй като героите са преследвани от свои собствени демони, а лудостта на Джак ще се увеличава все повече и повече, докато напредвате със страниците. Филмът по книгата, с режисьор Стенли Кубрик и с Джак Никълсън в главната роля, също се радва на огромен успех, въпреки че Стивън Кинг е разочарован от адаптацията. “Доктор Сън” е продължението на романа, а наскоро и то се сдоби с екранизация.

“Гробище за домашни любимци”

В това четиво се разказва за семейство Крийд, състоящо се от бащата Луис, съпругата му Рейчъл и двете му деца Ели и Гейдж, което се мести в малкото градче Лъдлоу. Те научават от съседа си Джъд за гробището за домашни любимци, където ако заровиш труп, той ще се съживи. Котката на семейството умира, затова Луис я погребва там. След това огромна трагедия ги сполетява – едното дете умира, а баща му решава отново да използва силите на гробището, въпреки предупрежденията, че всичко си има цена. ”Гробище за домашни любимци” е книга, в която действието се развива по-бавно, но по този начин ефектът е много по-голям. Показана е болката от загубата и как в опитите си да я преодолее човек, може да извърши нерационални неща.

“Мизъри“

Мизъри

Сюжетът в “Мизъри“ се върти около Пол Шелдън, автор на любовни романи-бестселъри. След катастрофа той е спасен от медицинската сестра Ани Уилкс, която казва, че е и най-голямата му почитателка. Тя го отвежда в дома си и започва да се грижи за него, вместо да го заведе в болница. След това последният роман на Пол излиза, но в него любимата героиня на Ани умира. Затова медицинската сестра държи автора като затворник, докато не напише нова книга, в която да върне живота на Мизъри. Идеята за написването на “Мизъри“ дошла от реакцията, която предизвикала “Очите на дракона“. Феновете не приели книгата добре, тъй като е фентъзи и не съдържа ужасите, с които Кинг вече се бил прочул. Творбата била и метафора на пристрастеността му към алкохола и наркотиците. Той не можел да се откаже от тях, както Ани не може да се откаже от Пол. Книгата ни кара да се запитаме в кой момент това да харесваш някого може да се превърне в обсебване и да престъпи моралните норми.

”Сейлъмс Лот”

Какво би станало, ако Дракула дойде в Америка през 20 век? Този въпрос си задава авторът и така се заражда идеята за ”Сейлъмс Лот”. В интервюта Кинг споделя, че сред неговите книги ”Сейлъмс Лот” му е любима. Този път романът не е само хорър история, но и фентъзи, предлагайки на читателя нещо различно. Главният герой на книгата е Бен Миърс – писател, който се завръща в родния си край. Джирусълъмс Лот е типичното малко градче, в което все по-малко хора остават да живеят. Това ни позволява добре да опознаем всеки един от персонажите и да изберем на кого да симпатизираме. Но в града пристигат и търговци, които всъщност са вампири. А Бен, заедно с лекаря Джими, ученика Марк и свещеника Доналд, трябва да се пребори със злите сили.

”То”

Ако успеете да прочетете гореизброените творби и ви харесат, значи сте готови за ”То”. Романът е истинско предизвикателство, тъй като е с над 1 000 страници. Разказва се за седем приятели, нарекли себе си "Клуба на загубеняците", които се опитват да надвият клоуна на име Пениуайз, преследващ и убиващ деца. Сюжетът се разгръща в два времеви периода – през 1958 година и 27 години по-късно. ”То” представя приятелството, порастването и трудностите, през които преминават децата, училището, тормозът и много други теми. Преди романът да излезе, клоунът не е често представян като страшен и дори от тази гледна точка, идеите на Стивън Кинг са новаторски.

Главно изображение на статията: Mashable

Ивет Ненкова

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни