Филмът на Петър Попзлатев "Времето е наше", за който писахме съвсем наскоро, ще открие тазгодишното издание на фестивала "Киномания". Лентата ще бъде прожектирана на 15 ноември в Зала 1 на НДК. Както вече ви разказахме, филмът отново ни връща към заветната 1989 година и големите политически промени у нас.

"Времето е наше" е вдъхновен от романа "Разруха" на писателя Владимир Зарев. Използвани са обаче и други литературни източници, посочва режисьорът Петър Попзлатев. Той заявява, че би желал неговият филм да зададе някои важни философски въпроси, инспирирани от преминаването от един обществен строй в друг.

Сюжетът преплита умело няколко човешки съдби, повлияни по един или друг начин от настъпилите промени по високите етажи на властта. Сред актьорите, които ще видим на голям екран, можем да изброим Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Валентин Ганев.

Режисьорът Петър Попзлатев зададе така важния въпрос, дали ние, 30 години по-късно, сме постигнали свободата, за която тогава сме бленували.

Руши Видинлиев във "Времето е наше"

Тазгодишното издание на "Киномания" е 32-о. Тази година мотото на фестивала е "Големите филми преди големите награди". По този начин организаторите на събитието отново акцентират върху добрия си избор на филмови заглавия, още преди те да са постигнали глобален успех. Примери за подобен нюх от страна на "Киномания" са продукции като "Ла Ла Ленд", "Формата на водата" и "Три билборда извън града".

Сред заглавията от новата програма, които можем да споменем, е новият филм на носителя на "Оскар" за чуждоезична продукция Паоло Сорентино - Loro. Филмът ще бъде показан на 25 ноември, отново в Зала 1. Лентата е посветена на ексцентричния и често скандален лайфстайл на бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

 

Само ден преди това ще можем да гледаме и новия документален филм на легендарния Вим Вендерс. Продукцията носи името "Папа Франциск: Човек на думата си". Режисьорът успява да проведе редица интервюта с главата на римокатолическата църква, а сред разискваните теми са въпроси като имиграцията, екологията и семейството.

"Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади е още един филм, в който можем да гледаме заедно съпрузите в реалния живот Хавиер Бардем и Пенелопе Крус. Той ще бъде излъчен на 17 ноември в Зала 1.

 

Част от програмата на "Киномания" 2018 е и "Рудолф Нуреев: Бялата врана" на режисьора Ралф Файнс. Той ще ни потопи в историята на един от най-известните балетисти на миналия век и бягството му от клещите на Съветския съюз.

На тазгодишното издание на фестивала ще бъде обърнато внимание и на класиката. Подготвена е селекция от филми на легендарния режисьор Ингмар Бергман, а поводът е 100 години от неговото рождение. Някои от филмите ще бъдат показани за първи път у нас.

Пълната програма на "Киномания" 2018 ще бъде представена в началото на месец ноември. Фестивалът започва на 15 ноември и ще продължи до 29 ноември. Билети можете да си закупите онлайн от официалния уебсайт на събитието.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар