Август отново ще предложи вълнуващи вечерни пътувания по цял свят, благодарение на поредното издание на „Кино за пътешественици”. Домакини на събитието ще са „Културен център G8” и „Евро синема”, където пътешествията на кино ще продължат от 1 август до 18 август.

Цели 7 специални събития има в програмата на тазгодишното издание.

Откриването ще е на 1 август от 18.30 часа, когато Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят за своето африканско пътешествие продължило над два месеца, което обхаща страните между Бенин и Сиера Леоне в западната част на континента. След представянето зрителите ще видят филма „На свобода”, който показва пътешествието на немска двойка из една от най-нетуристическите части на света – Западна Африка.

На 2 август ще бъде показан премиерно филмът „Няма такова пътуване”. Лукас и Томаш решават да повторят голямото евразийско пътуване на легендарните чешки пътешественици Иржи Ханзелка и Мирослав Зикмунд.

кино за пътешественици

Водени от фотографиите на своите предшественици, двамата младежи се впускат в едногодишно пътуване запечатало заснежените хималайски върхове на Непал, отдалечените племена на Суматра, бреговете на свещената река Ганг край Варанаси и трудностъпните райони на полуостров Камчатка.

Преди прожекцията Кристина Паскалева ще сподели със зрителите за своето пътешествие из Непал и Бутан.

Вечер на Патагония е предвидена на 3 август, когато Петя Кокудева ще представи книгата си „„Патагонци, тролове и още мои роднини” и премиерно ще се прожектира филмът „Патагония по радиото”.

кино за пътешественици

Сред безкрайната шир на Патагония има десетки малки населени места отдалечени на стотици километри едно от друго. Години наред радиото е единственият източник на информация и верен приятел на местните, а Хулио Сезар Олива е най-познатият глас на Патагония. Сега е време да разкаже своята история.

На 7 август Зорница Шепкова ще води зрителите из Аржентина, Чили и Великденския остров, а след това е премиерата на филма „По пътя на революцията”.

Пътешествениците Питър и Гарнет решават да тръгнат по маршрута, който младият Че Гевара описва в своите „Мотоциклетни дневници”. Стартът е в Аржентина, следват Чили, Боливия, Перу, Колумбия и финал в Куба. Едно незабравимо пътешествие изпълнено с паметни срещи и спиращи дъха гледки от Южна Америка.

Вечерта на Камино в рамките на „Кино за пътешественици” ще е на 8 август, когато Камелия Спасова ще представи книгата си „Мечтите, Камино... и всичко премълчано”. След това премиерно ще се прожектира филмът „Ята пилигрими”.

Три месеца Брис следва Пътя. Започва своето пътуване от белгийските Ардени и изминава над 2000 км преди да стигне до катедралата „Свети Яков” в Сантяго де Компостела, а след това да продължи и до нос Финистере. Екипиран само с малката си раница и леката си камера, Брис снима местните и интересните поклонници, които среща по Пътя.

На 12 август Теодора Иванова ще разкаже за своето пътешествие из Северна Норвегия, а след това зрителите ще видят филма „Насаме с пътя”.

кино за пътешественици

Софи решава да зареже натовареното ежедневие и да предизвика себе си като измине 500 км из норвежкия арктически регион. Сама, единствено с мислите си, далеч от работата, семейството и приятелите. Дни наред сред красивите пейзажи на дивата природа.

За приятелите на планината е вечерта на 14 август, когато ще е прожекцията на филма "От кота нула до Килиманджаро", а Диляна Гюрова ще сподели за своето изкачване на най-високата планина в Африка.

Възможно ли е за ден да се изкачи най-високият връх на Африка? След като изкачва Монблан, Аконкагуа и Елбрус, Нико Валсесия тръгва от нивото на Индийския океан и след 27 натоварени часа, със своя велосипед и бегом, успява да стъпи на първенеца на Африка – връх Ухуру с височина 5895 метра.

„Кино за пътешественици” ще продължи до 18 август с прожекции всяка вечер в салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”. Билетите вече са в продажба.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар