Днес на територията на София стартира четвъртото поред издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. Прожекциите на подбраните ленти ще се излъчват на четири различни локации - Дом на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкия център в София, като организатори на събитието са Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от Pozor. Ако се интересувате от подобен тип събития на територията на България, то вероятно познавате работата им и от други проекти, като например Sofia MENAR Film Festival и "Северно сияние", които също допринасят за една по-богата кино култура и филмов календар у нас.

На тазгодишното издание на Sofia Biting Docs, който ще се проведе от 28 септември до 6 октомври, ще можем да видим общо 15 премиерни заглавия, които организаторите са подбрали специално за нас. Фестивалът ще бъде открит с прожекция на испанския филм "Сакрамонте", представящ огнените страсти и неспиращите ритми в ромския квартал на Гранада. Повече за Sofia Biting Docs можете да научите и на официалния уебсайт на фестивала.

И за да ни разкажат повече за тазгодишното издание на Sofia Biting Docs, ние се свързахме със Здравко и Ангел от Pozor, които бяха така любезни да разговарят с нас.

През тази година ще се проведе четвъртото досега издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. Защо точно документално кино и с какво е ценно то?

Документалното кино не е фаворитът на редовния кинозрител. Когато започнахме Sofia Biting Docs преди четири години знаехме, че ще е трудно да накараме хората да си купят билет, за да гледат документални филми. Трудно, но не и невъзможно. И така с годините зрителите все повече гледат документално кино. На първото издание се радвахме, когато в салона има повече от 50 човека, миналата година вече имахме продадени цели зали. Искаме хората да се замислят след като напуснат салона. Радваме се, когато зрителите коментират филмите след прожекциите. Това е целта на фестивала. Да не оставя публиката безучастна.

Очакват ни общо 15 премиерни заглавия на тазгодишното издание на фестивала. Как подбрахте филмите и по какви критерии?

Тези 15 са избрани от над 500, които получихме. С годините се научихме, че не е достатъчно един филм да се хареса само на нас, за да го включим в програмата. Винаги трябва да мислим и за потенциала, който даден филм има сред зрителите. Не искаме заглавията, които подбираме, да са за много тесен кръг от хора. Сред изпратените филми има много добри, които обаче не са сред селектираните, защото засягат теми, които са прекалено локални за региона, в който са заснети, и това ги прави по-малко интересни за българската публика.

Ангел
Ангел

Сигурно не е възпитано да задаваме подобен въпрос на организаторите, но все пак ще го направим - имате ли си лични фаворити от тазгодишната програма?

Ще споменем три заглавия, които не са сред потенциалните фаворити на публиката, а ни се иска повече хора да ги видят: "Нейно величество Мими” – защото човек никога не знае, колко надолу може да падне и откъде ще се появи ръката, която ще го измъкне; "Горещите мъже на студената диктатура" – защото не винаги различните са различни и "Животът според Вацлав Хавел" – защото е много личен и показва другото лице на известната личност.

Сигурни сме, че огромен интерес сред зрителите ще предизвика документалната лента за великия Принс - Slave Trade. Какво можете да кажете за нея? С какво ще бъдат запленени феновете на Принс?

Признаваме си, че това е филмът, който искахме на всяка цена да бъде в програмата. Дано повече хора го гледат, за да видят какъв неземен творец е Принс, през какви периоди е преминал и каква голяма част от живота му е била недостъпна за масовата публика. Филмът дава една много пълна представа както за личния живот на певеца, така и за творчеството му. Ще покажем пълната режисьорска версия на Slave Trade. Гледаш два часа и половина и накрая напълно удовлетворен, с усмивка и леко просълзен си казваш: "Какъв талант!"

Здравко
Здравко

Френският режисьор Ян Артюс-Бертран лично ще представи в София своя мащабен проект “Човек”, с който и ще бъде закрит фестивалът. Защо “Човек” е толкова важно заглавие в света на документалното кино?

"Човек" е един мащабен проект, който те поглъща и започваш да преживяваш десетките истории, които хората от екрана споделят с теб, и накрая филмът свършва, а ти не можеш да се отлепиш от стола. Много въздействащ визуално и изпълнен с изключително мъдри думи.

"Животът е послание,
което предаваш от детето, което си бил,
на възрастния мъж, който ще станеш.
Трябва да си сигурен, че това послание
няма да се изгуби някъде по пътя."

Из "Човек" на Ян Артюс-Бертран

Нека все пак отделим внимание и на хората, без които фестивалът няма как да стане реалност. Кои са Здравко и Ангел от Pozor? И каква е мисията на Pozor?

Някога бяхме младите момчета, които се опитват да предложат алтернативни заглавия в арт салоните на София. През годините се появяваха и други, които като нас търсеха своята ниша сред зрителите, но бързо се отказваха след някой и друг неуспех. Десет години по-късно, ние продължаваме да сме част от културния живот на София като организатори на фестивалите Sofia MENAR, Sofia Biting Docs и "Северно сияние". Вече не сме онези момчета, които обикаляха киносалоните и се опитваха да убеждават хората, че си струва да програмират филмите им, както и да разменят десетки мейли със световните разпространители, докато ги накарат да им разрешат да покажат даден филм в София. Сега имаме партньори, с които работим години наред и сме доказали, че сътрудничеството ни води до добри резултати. Радваме се, че и трите фестивала, които организираме, съществуват без каквато и да е държавна подкрепа, и че зрителите са тези, на които разчитаме. Връзката ни с публиката е много тясна, не ни спестяват нито похвалите, нито критиките. Вслушваме се и продължаваме напред

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар