След успешната първа социална кампания, насочена към проблема със зависимостите, фондация „От другата страна“ отново насочва вниманието към наболялата тема и търси път към по-искрен дебат и обществена съпричастност. В новия проект „Разкази - от другата страна на зависимостта“ се включват десетки любими артисти от родната сцена като Стефан Вълдобрев, Весела Бабинова, Койна Русева, Цветан Алексиев, Владимир Карамазов, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Ирмена Чичикова, Валери Йорданов, Неда Спасова, Радина Думанян, Стоян Дойчев, Китодар Тодоров, Алек Алексиев, Валентина Каролева, Юлиан Костов и още. Режисьор на четирите кратки филмчета, посветени на различните зависимости, е Яна Титова, която застава и пред камерата като актриса. Оператор е Мартин Балкански, а авторите на текстовете са хора, преминали през форми на пристрастяване.

 

Видео историите, представящи по изключително открит и въздействащ начин спецификите на отделните зависимости като алкохолната, наркотичната, хазартната и не само, могат да бъдат видени на сайта на фондацията, създадена от Весела Тотева и подкрепена от голяма част от екипа на филма „Доза Щастие“ (https://otdrugatastrana.org). Сред участниците се открояват още Маргарита Стойкова и Мартин Ангелов, изиграли ролите на двете деца в първата реализирана кампания на фондацията, както и Ая Алексиева, която познаваме като дъщерята на Весела Тотева от „Доза Щастие“, а съвсем скоро ще гледаме и на малкия екран. В „Разкази - от другата страна на зависимостта“ се включват също Гергана Гълъбова, Петя Титова и Светла Иванова. 

Ирмена Чичикова
Ирмена Чичикова

Четирите видеа ще бъдат представени за широката публика и на живо, с вход свободен, в редица градове из цялата страна, придружени от дискусии и лични срещи с част от екипа и артистите, подкрепили инициативата, както и експерти в областта. Първата прожекция ще бъде на 7-и септември, в кино Одеон, от 20:00 ч., след нея предстоят Сандански (12-и септември, Културен дом, от 18:00 ч.), Габрово (17-и септември, зала „Възраждане“, 15:00 ч.) и Пловдив (18-и септември). В София ще има и втора, специална прожекция за хора с увреден слух (22-ри септември, Дом на киното, 17:00 ч.). Обиколката ще завърши във Враца на 24-ти септември.

„Работата по „Доза Щастие“ и отзвукът след него, както и всяко едно посещение в училищата из България и срещите с младите хора ни дават увереността, че промените се случват, макар и бавно, стига да сме търпеливи. Вярвам, че заедно можем да намерим отговори на повечето въпроси. За нас е важно да продължим да насърчаваме открития диалог, искреността и съпричастността“, споделя Валентина Каролева.

Койна Русева
Койна Русева

Проектът „Разкази - от другата страна на зависимостта“ се изпълнява по Национална програма за изпълнение на младежки дейности, с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта.

За фондация „От другата страна“:

Дебютният пълнометражен филм на Яна Титова „Доза Щастие“ развълнува стотици хиляди зрители в България и Европа със своя искрен поглед към личната история на журналиста Весела Тотева и нейната борба със зависимостта. Лентата, в която Валентина Каролева изигра главната роля и се превъплъти в своята майка, използва за основа книгата „Падение и спасение“, описваща от първо лице затъването в капана на наркотиците и нелекия обратен път към надеждата.

Вдъхновена от положителните реакции след излизането на романа, Весела Тотева създава фондация „От другата страна“ през 2017. В нейна главна цел се превръщат срещите с младите хора и личният пример, през който да информира максимално за всичко, свързано с наркотичните вещества,  като вдъхновява за пълноценен живот, далеч от тях. Мисията на Весела дава увереност на десетки, че избор и изход винаги има. След като тя неочаквано напусна този свят през пролетта на миналата година, фондацията пое самата Валентина Каролева. Окрилена от резултатите на „Доза Щастие“ и отзивите на зрителите, които се свързват с нея и досега, тя се заема да продължи каузата. Плътно до нея в работата на фондацията са Яна Титова, Алек Алексиев и Александър Каролев. Съмишленици на „От другата страна“ са фондация „Не мигайте пред българското кино“, Марта Евтимова, Ирина Тенчева, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Николай Стоичков, Марина Попова, „Drugsinfo” - национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, асоциация „Солидарност“, Светла Иванова, No Blink Studio, Столична община и много други.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар