Какво четат българите?

Напоследък във всички групи за купуване и продажба на книги във Фейсбук се забелязва следният пост: "Търся Чернобилска молитва". Това изглежда е един от бестселърите, който силно развълнува българската публика и определено има защо. Но какво друго четат българите?


Според статистиката, публикувана в "Аз чета", най-продаваните книги в Ozone за 2018 година са "Топ мистериите на България" на Слави Панайотов, "Тайните на Пакта" на формация Пакта и книгите на Никола Крумов (по-специално - "Малка каменна топка", "Дневник от панелните блокове" и "Междупанелни войни"). В топ 10 също са влезли биографиите на Христо Стоичков и Иван Манчев.

Друга книга, която намира мястото си в първата десетка, е "Живот в скалите" на Мария Лалева. Освен това, в Топ 50 са влезли много разнообразни по жанр книги, включително фентъзи, съвременна българска литература и други. Това ни показва нещо приятно – българският читател все пак се интересува от родните произведения. Но дали това е така и през 2019?

Топ мистериите на България
"Топ мистериите на България"

Оказва се, че "Топ мистериите на България" също заема доста челни места и през настоящата година. Намира мястото си в класациите на редица вериги книжарници през всички досегашни месеци, като през периода 27 май – 2 юни книгата е била на второ място в класацията за най-продаваните книги в четири вериги книжарници.

Други български автори също се купуват редовно. Например, отново забелязваме често книгата "Живот в скалите", както и произведенията на Никола Крумов. Читателите предпочитат също и "Чудовището" на Владимир Зарев, "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова, "Жажда" на Захари Кабашлиев, "Завист" на Венета Райкова, "Димитър Бербатов. По моя начин" на Димитър Бербатов и редица други.

Малка каменна топка
"Малка каменна топка"

Българските читатели обаче не се ограничават само до това. Ясно си личи, че вкусовете им са разнообразни. В класациите влизат и редица бестселър автори от Запада, като Дж. Р.Р. Мартин ("Песен за огън и лед", "Огън и кръв"), Рей Бредбъри, Даниел Стийл, Дейвид Балдачи ("Последен ход"), Стивън Кинг (особено "Гробище за домашни любимци"), Джон Стайнбек ("Небесните пасбища"), Джеймс Ролинс ("Ключът").

Забелязва се, че една от най-купуваните книги е "Татуировчикът от Аушвиц", която попада в класацията на най-продавани книги на редица книжарници в много случаи.

Явно българският читател не губи интерес към миналото и харесва произведения, които ни разкриват с мрачни краски някои от най-големите трагедии.

Татуировчикът от Аушвиц
"Татуировчикът от Аушвиц"

Но българите същевременно не се ограничават с това. Забелязва се интерес и към научно-популярната литература, предимно към "Кратки отговори на големите въпроси" на Стивън Хокинг.

В периода между 22 и 28 април пък забелязваме, че в класацията на "Сиела" за най-продавани книги попада "Свидетелства за прехода: 1989-1999" на Иван Костов.

От това можем да заключим, че българският читател има разнообразни вкусове. В класациите попадат както романтични произведения, така и хорър, трилъри, фентъзи, научно-популярна литература и, едно от най-важните, съвременна българска литература.

свидетелства за прехода
"Свидетелства за прехода"

Забелязва се интересна тенденция – преди "Топ мистериите на България" да стане най-продаваната книга в Ozone за 2018 година, предходните две години най-продаваният там автор е бил Никола Крумов. Това може би ни подсказва, че навлиза тенденция за повече четене на български автори, като същевременно българските читатели не забравят да разширяват кръгозорите си с най-разнообразни четива от различни жанрове и автори.

Е, изненадани ли сте какво четат българите?

Виктория Димитрова

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни