Малко са фигурите в българската история, които така силно разделят българското общество, както го прави Христо Стоичков. За "червена" България той е великан, кумир, идол. За "синя" България, той е кръвен враг и какво ли още не. Но едно е сигурно - Родината ни никога не е имала по-успешен и по-популярен футболист от него.

Кавалер на Златната топка, голмайстор на Световното първенство, победител в Купата на европейските шампиони и легенда на Барселона - един от най-великите клубове на планетата. В течение на кариерата си Христо Стоичков успя да постигне това, за което всяко дете някога е мечтало, започвайки да играе - да бъде №1 в света.

Разбира се, гениалността често върви ръка за ръка с неподправен ексцентризъм. Христо също не прави изключение. През годините той се е забърквал в какви ли не скандали, включително настъпване на съдия по време на мач, отправяне на може би недотам обмислени изказвания в публичното пространство, множество пререкания с журналисти. Тази "дива" и "неукротима" гениалност на Христо върви ръка за ръка с буен нрав и характер, подобния на неговия добър приятел Диего Армандо Марадона. Великите понякога просто са такива - характерът им е твърде силен и искрящ, за да бъде поставен в рамки. Но интересното е, че се "надушват" един с друг. Сигурно заради това Христо винаги е поддържал приятелски отношения с фигури като Марадона и Ромарио.

От нас, може би, зависи да намерим начин да прощаваме на гениите. Да ги приемем такива, каквито са. С всичките им недостатъци. Защото добър или лош, Христо Стоичков е национално богатство. Фигура, която в последните няколко десетилетия постави България на световната карта. Самият той не крие, че е бъркал. Бъркал е, при това - много. Но и се е извинявал, което в случая е по-важното. Защото мнозина други не го правят.

Книгата "Христо Стоичков. Историята" на издателство "Софтпрес" е историята на най-големия български футболист, разказана от самия него. И представена ни в готов вариант от спортния журналист Владимир Памуков.

Книгата обхваща 400 страници от живота и кариерата на великия №8 на ЦСКА, България и Барселона. От вчера книгата вече във всички по-големи книжарници в страната, а ние препоръчваме на всеки истински фен на футбола да се докосне до този труд. Малко са фигурите, чиято история наистина си заслужава да научиш. Христо Стоичков е една от тях.

Христо Стоичков със Златната топка - най-ценното индивидуално отличие в света на футбола

Повече от година Христо Стоичков и Владимир Памуков работят по биографичния труд. В книгата ще намерите и ценни снимки от личния архив на Камата, както и от работата на известния фотограф Бончук Андонов.

Любопитни са никога неразказаните до този момент истории – за пристигането в София, за да стане част от отбора на ЦСКА със служебния автобус на Левски, за първата тайна среща с Йохан Кройф в Майорка, за тихия семеен празник за двама вечерта, след като разбира, че Златната топка е негова. "По някои теми за първи и най-вероятно за последен път отварям дума в "Историята". Вярвам, че ще го оцените. Не спестих и не скрих нищо. Не се правех и на такъв, какъвто не съм. Това да не е книга за най-добрия човек, когото познаваме – такова бе и единственото изискване на Владо Памуков, преди да започна да разказвам, а той да пише. И смятам, че го спазих“, пише Стоичков в предговора на биографията.

Остава просто да я прочетем.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар