Компютрите и видео игрите отдавна не служат само за забавление - те се превърнаха в съществена част от съвременния живот, а също така и в средство за самоусъвършенстване. Те не само помагат да се отпуснем, но и могат да научат на практични житейски умения. С подходящите игри можете дори да изпъкнете в работата или обучението си. Ето няколко начина.

Игрите могат да подобрят паметта и уменията за решаване на проблеми

Игрите са забавен начин да запазите мозъка си активен и да подобрите паметта и уменията си за решаване на проблеми. Играта на телефон, компютър или таблет е отличен начин да убиете няколко минути по време на почивка, но също така да съчетаете полезното с приятното. 

Голяма част от това, което прави модерните видео игри вълнуващи, е тяхната нарастваща сложност. Вместо да ограничават играчите в няколко предварително зададени нива, модерните игри често са с безкрайно развитие, т.е. предлагат безгранични предизвикателства. 

В проучване от MIT Sloan School of Management изследователите установяват, че когато хората са принудени да обмислят проблеми или да измислят творчески решения, те успяват по-добре да идентифицират факторите, допринесли за техния успех и провал. Умение, което игрите развиват и което е много полезно в живота.

Игрите могат да помогнат с математиката

Да си го кажем честно, математиката не е от най-силните страни на много хора. Въпреки това нейното познаване, поне на ниво над основното може да бъде изключително полезно. 

Практикуването на математика може да бъде много забавно, стига да го правите по начин, който не изглежда като работа. А игрите са чудесен начин за това. Най-добрият начин да научите математика е да я “разбиете” на нейните основни части и да практикувате всяка от тях многократно. 

Много видове игри могат да ви помогнат да се упражнявате в различни области на математиката. Например, пъзелоподобни игри като Тетрис и Candy Crush изискват умения в логиката и пространственото ориентиране. Други, като Судоку и Морски шах, използват по-традиционни математически умения като броене и основни калкулации.

Игрите могат да помогнат на критичното и креативно мислене

компютърни игри

Историята на холандеца Лекс Велдхюис е пример за потенциалната положителна роля на компютърните игри в реалния живот. Любовта му към спорта и състезанията проправя интереса му към компютърните игри. В началото Велдхюис се забавлява с игрова конзола Nintendo, но преминава към по-сложни, стратегически игри като StarCraft. 

Впоследствие интересът на холандеца е привлечен от покера, който учи и изисква именно умения като критично и креативно мислене. Сега, 16 години по-късно, играта все още е неговата страст и професия, което му носи интересна и стабилна кариера.

Игрите могат да ви научат как да планирате времето си по-ефективно

Има игри, които са специално създадени, за да ви накарат да се замислите как прекарвате времето си и какво бихте могли да правите, за да сте по-фокусирани върху задачите си. Такива игри често ви дават цел, към която да се стремите, като например отглеждането на виртуална гора. 

Такъв е сценарият на приложението за производителност “Forest: Stay Focused”, което по същество е съвсем просто - колкото повече устоявате на изкушението да се разсеете с телефона по време на работа, толкова по-голяма гора можете да изградите. А ще успеете ли да отгледате по-голяма гора от останалите играчи?

Игрите могат да помогнат на мозъка в напреднала възраст

гейминг клавиатура

Според проучване, публикувано в Journal of Neuroscience, играта на определени видове видео игри може да помогне на хората в напреднала възраст да поддържат когнитивните си функции. 

По-конкретно, става дума за играта NeuroRacer. Тя е разработена в Калифорнийския университет именно за да помогне на хора в напреднала възраст да поддържат умения, които по естествен път се губят с годините. Според проучването, проведено сред хора на възраст между 60 и 85 години, играта измеримо е спомогнала за подобряването на умствени способности свързани с паметта и концентрацията.

Най-доброто от всичко свързано с игрите е, че те са изключително достъпни. Много от тях могат да бъдат безплатно свалени като мобилни приложения. Заглавията от “традиционния” гейминг пък също стават по-достъпни благодарение на появата на облачните услуги за компютърни игри. С оглед на всичко това, можем да се радваме, че имаме толкова лесен достъп до инструменти, които да направят по-лесно и забавно поддържането и научаването на полезни житейски умения.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар