Сойката-присмехулка на революцията изпя своята финална песен, а филмовата сага за Катнис Евърдийн, инспирирана от романите на Сюзън Колинс, достигна своя неизбежен край. За щастие на едни, подразнени от достигналия същински пик хайп по young adult феномена, и за нещастие на други, които действително бяха завладяни от историята на Панем, Капитола и бедстващите, но вдъхновени за промяна окръзи.

“Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част II” е завладяващ и приковаващ вниманието екшън, който, поне за мое лично съжаление, подсилва тенденцията на коренна промяна в развитието на сериите - от гладиаторската атмосфера и непредвидими ходове на гейм-мейкърите в първите две части, през зародилия се момент на сюжетна трансформация в третата и достигналия завършек в четвъртата.

Игрите на глада” е поредица, която се промени напълно в своето развитие, преминавайки от напрегнат сървайвъл трилър до ефектен екшън, с което, поне според мен, сериите загубиха сериозна част от своето очарование и чувство за уникалност. Това, което ме накара да обикна първия филм от поредицата, и донякъде втория, вече го нямаше в третия и четвъртия. Там на преден план излезе усещането за далеч по-голяма картинка от индивидуалното оцеляване, а именно - настъпващата революция, въстанието на репресираните срещу злия тиранин, стремежът да отвоюваш живота си и да последваш песента на сойката-присмехулка.

Това, което имам предвид е, че до голяма степен “Игрите на глада” загърби своята забележителна концепция и се превърна в поредната холивудска изтисквачка на пари, макар и поднесена по лъскав и до известна степен грабващ вниманието ти начин. Да, със сигурност - “Игрите на глада” все още е по-завладяващо филмово преживяване от голяма част от останалите заглавия, които се предлагат в каталозите на кината, или поне в своя жанр, но и с голяма доза позагубено очарование.

Иначе, погледнато чисто технически, "Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част II" успява да изпълни целта си - да постави подобаващ край на една епична модерна сага. Докато "Сойка-присмехулка - част I" играеше ролята на прелюдия към това, което ще се случи в последната серия, а именно - неизбежния поход към Капитола, епилогът на поредицата ни пренася към събитията, решили окончателно съдбата на Панем. Но не посредством зрелищни масовки, напротив - фронтовата линия е оставена на заден план, за сметка на личната вендета и нестихващото желание на една жена да пробие черепа на тиранина със своя лък. Катнис.

В "Сойка-присмехулка - част II" ще видите Катнис над, на и под земята. Ще я видите в настроение за деструкция, но и също така слаба, и даваща израз на чувствата си. Ще я видите в зората на най-голямата трагедия в живота й, но и също така в момент на най-голямо щастие. Ще я видите и в ролята на ренегат, който с един ход променя съдбата на цял Панем. Ще видите Катнис Евърдийн в много различни светлини, защото онова крехко, но смело момиче, което пофлиртува със смъртта в началото на поредицата, вече е силна и решителна жена, която не се страхува да бъде Царица на шахматната дъска на Съдбата.

Режисираният от Франсис Лорънс филм ми предложи точно това, което очаквах - напрегнат екшън, някой друг зрелищен откъм визуална страна момент, неизбежната трагедия и онзи момент в края, който може би трябва да те накара да си кажеш едно "уау", но и който същевременно напълно си очаквал. Като цяло "Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част II" е едно солидно филмово предложение преди настъпващите Коледни празници, което ще задържи вниманието ви в кино залата. А аз си признавам, че Катнис малко ще ми липсва.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар