"С река на сърцето" е новият български сериал в праймтайма на NOVA. Режисьор и креативен продуцент на проекта е Мартин Макариев, а продуцент е Светлин Нейнски. Историята е написана от Георги Тенев, който е главен сценарист на сериала, бързо спечелил симпатиите на българските зрители. Сред актьорите виждаме добре познати имена като Луиза Григорова-Макариев, Александър Сано, Яна Маринова, Христо Петков, Александър Димов, Мартина Апостолова, Пламен Манасиев и други. 

Може да се каже, че "С река на сърцето" насочва вниманието ни към най-бедния, но и несправедливо подценяван край на България - Северозапада. Сериалът е заснет в района на гр. Видин, разказвайки историята на заможната фамилия Боневи. Нейните наследници Вяра и Борис се опитват всячески да съхранят семейния бизнес, част от които са винарна и наследствени земи във видинския край. Тяхната мисия се усложнява от впускането им в сложни любовни връзки, докато пристигането на неочакван гост в града внася нови нюанси в историята.

Днес разговаряме с актьора Христо Петков, който е част от каста на "С река на сърцето". Ролята му в новия български сериал е наистина интригуваща, защото там Христо играе човек на вярата - Отец Лазар. Но как вижда своя герой през собствената си призма, това ще разкаже самият той в следващите редове.

Vibes.bg ви приканва да подкрепите българската култура: последвайте линка и вземете още сега своите билети за театър.

 “С река на сърцето” е новата семейна сага, която завладя зрителите в българския ефир. Какво те подтикна да се включиш в този проект и защо се присъедини към него?

Първата причина да приема ролята беше екипът. С Мартин Макариев усетихме в “В сърцето на машината”, че се разбираме без много думи… с Георги Тенев, който е главен сценарист, съм работил доста в театъра, както и с доста от актьорите от каста на сериала. Работил съм с Луиза Григорова, Малин Кръстев и Леарт Докле в театъра, а с Игор Ангелов, Александър Сано и Яна Маринова в киното. С Пламен Манасиев пък сме се засичали на снимачната площадка на "Под Прикритие". С Анастасия Лютова сме от един клас в НАТФИЗ и още от тогава съм ѝ голям фен. С някои от тях не се познавах и съм щастлив, че имах възможността да работим заедно. Имах много хубави сцени с Мартина Апостолова и с Йоанна-Изабелла Върбанова. Въобще целият актьорски състав е на високо ниво – Никола Додов, на който се възхищавам изключително много, Александър Димов, Матьо Горанов, Цветина Петрова, Александър Григоров. Не мога да изброя всички, но мисля, че всеки пасва идеално за ролята си.

Христо Петков
Снимка: NOVA

Сериалът е по идея на писателя Георги Тенев, който поема и ролята на сценарист. Какво си помисли първия път, когато прочете сценария и как ти се стори историята?

Интересна ми се стори идеята тази многопластова история да се случва във Видин и околностите. Това е една много красива част от България, която не е експлоатирана в кинематографичния смисъл на думата. Мисля, че добре са преплетени различните истории и съдби на персонажите. Смятам също, че през камерата на Андрей Андреев зрителят ще може още по-пълноценно да влезе в живота и душите на тези хора.

В “Река на сърцето” ти влизаш в ролята на Лазар - един персонаж, който очакваме да бъде все по-интересен в бъдеще. Какво можеш да ни разкажеш за Лазар, погледнато през твоите очи и мироглед? Къде се срещате и къде се различавате?

Още когато приех ролята, с Мартин започнахме да обсъждаме възможностите, които този персонаж предоставя. Нашият стремеж винаги е бил и продължава да бъде насочен към това Лазар да не влиза в клишето на свещеник. По-интересно ми се струва какво има зад фасадата на расото, отколкото да се стремя да бъда точен и педантичен по канона на това какво е да си архимандрит. Това беше е и главното предизвикателство в тази роля. Не се интересувам толкова дали външният вид на отец Лазар е безупречен и точно такъв, какъвто е по църковния канон.. По-важно е какви са ценностите и моралният багаж на този човек, който е отдал живота си на вярата. Това е трудна задача, защото носи отговорност, която трябва да бъде спазена и оправдана. Но аз винаги се стремя да огъвам рамките, които съпътстват всяка една роля… мисля, че това е по-интересно както за мен, така и за зрителите.

Христо Петков
Снимка: NOVA

Сериалът ни пренася в гр. Видин и ни позволява да обърнем внимание към един сякаш силно неглижиран край в страната ни - Северозапада. Открива ли той за зрителите едно неподозирано за тях очарование, което крие този град?

Със сигурност. Пак ще повторя, че съм изключително впечатлен от работата на Андрей Андреев. Аз съм работил с него, но в друг тип проект, който беше затворен в рамките на един цех. От епизодите, които успях да гледам, смея да твърдя, че начинът му на снимане е изключително добър! Видин и Дунав през неговата камера изглеждат като места от True Detective и Ozark. Видин е един много красив град, който не използва целия си потенциал. Стар град на две граници, през който минава Дунав. Другите околности, на които снимахме, също са много красиви! И разбира се, Бонония Естейт - една стара, реновирана винарна на брега на реката.

Не за първи път снимаш с режисьора Мартин Макариев, както добре знаем. Харесва ли ти работата с него и кое е по-специалното при нея?

С Марто се сработихме много добре във "В сърцето на машината”! Мисля, че е много подготвен за проектите, които избира да прави и с такъв човек винаги по-лесно се работи. Не е имало случай, в който да усещам, че не се разбираме, а и той е много отворен към предложения и експерименти. Ако усети, че имам желание да пробвам нещо необичайно, винаги ми дава тази възможност. Това не се среща често в киното. Повечето режисьори се придържат към нещата, които са им в главата и е удоволствие да попаднеш на такъв, който повече се интересува какво се случва в твоята глава.

Как би описал “С река на сърцето”, ако трябва да използваш само три думи?

Вяра

Надежда

Любов

Христо Петков
Снимка: NOVA

Знаем, че не можеш да издаваш, но все пак какво да очакват зрителите до края на сериала?

Очаквайте неочакваното. 

Ти си актьор, който играе и на сцена. Къде можем да те гледаме през новия театрален сезон?

Аз съм част от трупата на Народния театър. Там през този сезон участвам в постановките - Капитал(на) Грешка, Наблюдателите (Теория за отвъдното), Neoдачници, Хъшове, Лисичета, Опит за летене и Нова земя. 

През февруари очаквам и премиера в кината на филм с мое участие - "Смирен" - дебют на режисьора Светослав Драганов, който спечели специалната награда на журито на "София Филм Фест" през 2022.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар