Cooh & Avigeya са сред българските артисти, които гордо присъстват в силния лайнъп на започващия след само два дни HippieLandia Music Festival в парка на Летище София. 

Ако за първи път чувате за тях, то комбинацията може да ви се стори особена. Иван Шопов - Cooh, познат още и като Balkansky, продуцира успешно дръм енд бейс и дъбстеп музика, докато Avigeya са четири прекрасни български момичета, които с гласовете си ни напомнят за красотата и магията на родния фолклор. Могат ли толкова различни музикални светове да имат допирни точки?

Отговорът е категорично "да", защото на HippieLandia Music Festival Cooh и Avigeya отново ще обединят сили на сцената, за да докажат, че между електронните звуци и българския фолклор може да се получи една интригуваща музикална симбиоза, която да заплени публиката. 

Решихме да си поговорим с Иван и момичетата от Avigeya, само два дни преди старта на фестивала в столицата. Ето какво ни разказаха те:

Да започнем така: как и кога се преплетоха пътищата на Cooh и Avigeya, за да се стигне до този вълнуващ съвместен проект, който ще можем да видим на HippieLandia?

Avigeya: Срещнахме се с Иван Шопов преди една година на Мини арт фест 5. Ние сме впечатлени от начина, по който той съчетава електронната музика и българския фолклор. Отношението му към фолклора ни е с голямо уважение и респект. Решихме да му се доверим и споделим с него нашите авторски фолклорни песни и той ги хареса.  Връзката между музиката на Иван Шопов и музиката на Avigeya стана по естествен начин. Това прерасна във вълнуващ творчески процес, който ни отведе към неговото One Man Party, а сега към HippieLandia Festival.

Cooh: Радвам се, че момичетата ми писаха и поискаха да пробваме нещо заедно преди година. От тогава чаках правилния момент, в който да направим по-завършена програма с повече музика и вдъхновяващи звуци. Така се развиха нещата, че сега имаме поредица от съвместни участия и усилено работим по нови неща.

Avigeya - сн. Geo Kalev
Avigeya - сн. Geo Kalev

Комбинацията между електронна музика и фолклор винаги ни е изглеждала като адски интригуващо хрумване. Къде са тънкостите, когато се отнася до нещо подобно? Кое е най-важното, за да се получи добре?

Avigeya: Творене с любов, вкус и премереност. Най-важното е да има хармония първо между творците и нещата се нареждат.

Cooh: Да смесиш тези две музикални посоки изисква смелост, познания и много любов към музиката. За мен електронният звук трябва да допълва красотата на фолклора, а не да го разваля или да го украсява ненужно. Балансът е ключа.

А кое е най-трудното? Кои са най-сериозните предизвикателства, за да се съчетаят две толкова различни вселени като електронната музика и фолклора?

Avigeya: Важно е песните да бъдат добре подбрани, да бъдат различни, непредсказуеми като мелодия. Разбира се, най-важното е да се харесват и от двете творящи страни. Когато творческият процес е зареден с положителна енергия, няма трудности и няма невъзможни неща. Нашата работа се лее като песен.

Cooh: За мен най-голямото предизвикателство са българските ритми, които са основата на фолклора ни. Да преведеш нестандартните тактове в музика, която да става за танцуване в клуб, е доста сериозно начинание. Най-важното е накрая никой да не те пита как си го направил, а да се отпусне и да прелети в света на музиката.

https://www.youtube.com/watch?v=EQFalkVCR-Q

Назовете някои от фолклорните песни, които ще чуем под музикалния съпровод на Cooh? Специално ли са подбирани, за да бъдат съчетани с електронна музика или подборът им не зависи от това?

Avigeya: Повечето от песните, които ще чуете, са авторски песни на група Avigeya, създадени с много любов и възхищение към българския фолклор. Те са специално подбрани от нас четирите и Иван. Всяка песен има своята лична история, мелодична линия, темпо, динамика.

Cooh: Повечето песни дойдоха като предложение от Avigeya и аз веднага се влюбих в мелодиите и техните аранжименти. Гледаме да използваме по-непознати песни от дълбините на фолклора и така да избегнем спекулацията с най-популярните неща - на нов глас. Естествено, ще има и “хитове”, които всички знаят, но ще разберете кои са като застанете пред сцената на 1 юли (усмихва се).

Cooh - сн. Geo Kalev
Cooh - сн. Geo Kalev

От гледната точка на артисти, кое ви носи най-голямо удоволствие в проекта Cooh & Avigeya? Кое е това нещо, което ви вдъхва най-много ентусиазъм?

Avigeya: Творческият процес, наситен със свобода, вълнение, възможност за  експериментиране, желанието да се роди нова, различна, докосваща музика.

Cooh: За мен това е красотата и хармонията на българския фолклор, предаден от млади и вдъхновени творци! Всеки път, когато работим над този проект, в мен се ражда нещо още по-близко и родно.

Какви са очакванията ви за HippieLandia Music Festival?

Avigeya: Вярваме, че това ще бъде една изключително вълнуваща среща с публиката, която ще ни дари с незабравими изживявания. Това ще бъде едно страхотно и вълнуващо парти! Тръпнем в очакване.

Cooh: Мисля, че ще успеем да пренесем публиката до най-красивите кътчета на България, а докато се разхождат там, ще танцуват до полуда пред огромния звук и мощта на българската музика.

Avigeya - сн. Geo Kalev
Avigeya - сн. Geo Kalev

И един въпрос за финал: какво да очакваме от Cooh & Avigeya на сцената на HippieLandia Music Festival?

Avigeya: Разтърсващо и невероятно изживяване с музиката на Cooh & Avigeya. Подготвили сме разнообразна програма за ненаситния вкус на публиката!

Cooh: Много любов, предадена със звуци и ниски честоти, които ще ви осигурят незабравим полет от Терминал 2 на летище София (усмихва се).

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар