2021 година върви към своя край и през изминалите месеци бяхме свидетели на премиерите на флагманите на Huawei и Apple, но остана още един флагман, чийто звезден момент тепърва предстои – този на Google. От компанията са обявили 19 октомври за дата на официално онлайн представяне на Google Pixel 6 и по-мощната му версия Pixel 6 Pro.

За добро или лошо, на представянето няма да научим много нова или интересна информация, защото вече изтекоха подробности от няколко дребни търговци от Германия, които споделят в глобалната мрежа голяма част от функциите и характеристиките на телефона. Освен тези неща, изтече и още информация, а след нея тръгнаха и най-различни слухове за допълнителни аксесоари за телефони, които Google ще предлагат. След всичко изчетено и показано, днес ще ви представим новия смартфон, седмица преди официалната му премиера. 

Външен вид

Google Pixel 6
Google Pixel 6

Към момента има повече информация за Pixel 6, отколкото за Pixel 6 Pro, но ние ще хвърлим още повече светлина върху потока от информация и предположения. Няма как да не започнем от дизайна, понеже той е нещо невиждано досега в който и да е смартфон – линията на задната камера.

Тя е дебела, издадена, чисто черна, поглъщаща тъмните цветове на камерите и прекосява целия гръб на телефона по широчина. Интересно е и вниманието, което са отдали дизайнерите към детайла и можем да го видим в различните цветови комбинации под и над линията на камерите. На гърба е изобразена първата буква от името на Google в типичния за тях шрифт, за да бъде устройството лесно разпознаваемо.

За разлика от смелия и иновативен дизайн на гърба, лицевата част на телефона може да бъде лесно объркана с редица други марки и модели. Това е така, защото можем да видим само огромен дисплей, без физически бутони и с малък кръгъл прорез в средата на горната част. Според изтеклата информация, размерът на дисплея на Pixel 6 е 6.4”, а на по-мощния Pixel 6 Pro – 6.71”. Рамката е алуминиева и телефонът изглежда голям и масивен, но не толкова елегантен.

Интересни са цветовите комбинации, защото са много на брой и са невиждани досега, което отново говори за голяма смелост от страна на Google. Комбинациите, показвани на снимки досега са розово (светло и тъмно), бяло и сиво, черно и сиво, бяло и жълто и бяло с червено, като се очакват дори още на премиерата. Разбира се, шегите относно този ход на компанията не закъсняха и бяха критикувани за големият избор от цветове. 

Технически характеристики 

Да започнем с това, което виждаме първо – дисплея. За Pixel 6 важат следните данни: резолюция 1080 х 2340 пиксела с пикова яркост от 403 нита, AMOLED технология с 90 Hz честота на опресняване на картината и HDR10+ режим. Разликите за Pixel 6 Pro са 1440 x 3210 пиксела резолюция с пикова яркост 512 нита и 120 Hz честота на опресняване.

Важно е да отбележим, че само информацията за опресняването не е потвърдена от източниците, а се базира на предположения на експерти. Следващият дързък ход на Google изненада всичко живо и това е собствен осемядрен чипсет, разработен и произведен от компанията. Той ще бъде вграден за пръв път в двете устройства и както може би се досещате всички са настроени скептично към него и се очаква да бъде по-бавен и непроизводителен от настоящите шампиони Snapdragon 888 на Qualcomm и А15 Bionic на Apple. И двете устройства идват с Android 12, а паметта с която ще разполагат е 128, 256 или 512 GB ROM и 12 GB RAM.

Идва ред на камерите – те също са почти еднакви. Устройствата разполагат с 50 MP основен сензор, 12 МР ултраширок сензор и възможност за заснемане на видео с 4K@30/60 fps, 1080p@30/60/120/240 fps, двойна LED светкавица, Pixel Shift и Auto-HDR. Разликата тук е в наличието на 48 МР телефото сензор за Pro версията. Селфи камерата е 12 МР и може да записва видео с 1080@/30 fps за двете устройства. Не можем да кажем нищо повече от фактите за камерите, т.к. истинските им качества се виждат след тестове и ревюта, а не от списък с характеристики.

Батерията на Pro версията ще бъде 5000 mAh, с възможност за Fast Charging, Wireless Charging и Reverse Charging (зареждане на един телефон от друг). А неща като Bluetooth 5.2, IP68 сертификат за защита от прах и вода, оптичен сензор за пръстов отпечатък под дисплея и USB Type-C 3.1 са повече от ясни. Можем да отбележим липсата на 3.5 мм жак за слушалки и липсващата функция за плащане от телефона NFC. 

Google Pixel 6
Google Pixel 6 Pro

Малка изненада 

Въпреки че от Google не са съобщили никъде за аксесоари, изтеклата информация ни изненада с новина за стойка за телефон, наречена Pixel Stand. Според източниците стойката ще има вграден охлаждащ вентилатор, както и специализиран режим с бутони за производителност и тишина, което не сме сигурни какво точно означава. Другата част от малката изненада е софтуерна функция, също неспоменавана досега. Казва се Live Space и представлява "плаващ" прозорец, който се появява когато го "повикате" в горната част на екрана и показва времето за следващ интервал от време, следващото събитите в календара, следващата задача от списъка ви и всичко друго, което пожелаете. Това би било много полезно, стига да работи добре и да има възможност за персонализиране от потребителя. 

 

Голяма изненада 

Въпреки многото смели ходове на компанията, многото иновации в софтуера и хардуера, и споменаването на думата "флагман", Pixel 6 и Pixel 6 Pro се различават от останалите флагмани с едно нещо, което не сме споменали досега – цената.

Това е особено важен фактор, който ни показва, че от компанията, която описват като неотместима планина се насочват по-скоро към средния клас телефони и не се включват в бързата писта при Samsung S21 и iPhone 13, например. Все още не се знае началната цена за Google Pixel 6 Pro, но за Pixel 6 тя ще започва от 680 евро или около 750 долара.

Според груби предположения по-мощната версия ще бъде по-скъпа с от 150 до 250 евро или долара. А от няколко дни се говори, че на премиерата Google ще разкрият концепт на сгъваем телефон и ще се борят със Samsung Z Flip 3 и Z Fold 3.

Разбира се, не хвърляме големи надежди и просто чакаме 19 октомври, за да научим повече за флагмана на марката. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар