И така, драги геймъри, казахме "чао" на 2015 година, която ни предложи страхотни неща в сферата на гейминг индустрията, поради което вече обръщаме поглед към новата 2016 и тръпнем в очакване на заглавията, до които предстои да се докоснем.

След като вече ви запознахме и с най-подценените игри на 2015 година, сега ще се насочим към най-големите заглавия, които ще имаме удоволствието да пробваме в следващите 12 месеца. Пожелаваме си само достатъчно време, за да го направим, защото на една определена възраст, времето се превръща в дефицит №1, що се отнася до това да се любуваш на хобитата си. По-младите от вас ще го разберат, когато достигнат до една определена възраст.

Списъкът е на Gamespot и включва единствено игри с вече обявени официално дати на излизане. Ние пък ви го предлагаме с известно съкращение.

Uncharted 4

Дата на излизане: 27 април

Платформа: PS4

Със свито сърце ще напомним, че Uncharted 4 ще бъде и лебедовата песен на Нейтън Дрейк - най-любимият ни търсач на съкровища от времето на Индиана Джоунс насам. В A Thief's End Дрейк ще излезе от пенсия и ще се хвърли в едно последно приключение, което можете да бъдете сигурни, ще ни бъде за пореден път поднесено по брилянтен начин от Naughty Dog. Не че сме получили пари за подобно твърдение, но е факт, че това студио никога не ни е разочаровало. Дори напротив - винаги надминава очакванията ни, колкото и да са високи.

Едн от сериозните нововъведения в Uncharted 4: A Thief's End ще бъде наличието на избор при диалозите, което би трябвало да отвори пред нас и нови вълнуващи възможности по отношение развитието на историята. Naughty Dog обещават и по-сериозно наблягане на stealth механиките в играта, което ще придаде и допълнителна гъвкавост, що се отнася до битките в нея.

Uncharted 4: A Thief's End ще отбележи края на една от най-добрите гейм поредици в историята, а ние нямаме търпение да разберем какъв точно ще бъде той.

Street Fighter V

Дата на излизане: 16 февруари

Платформа: PC, PS4

Въпреки че заглавието говори за ограничен брой рилийзи до този момент, по-запознатите са наясно, колко различни издания и спин-офи е имал брандът Street Fighter през годините. Какво обаче ни очаква в Street Fighter V? Нека да кажем, че Street Fighter V символизира повече от две десетилетия на експерименти, които в крайна сметка предстои да дадат резултат. Играта напомня на повърхностно ниво един от предшествениците си Street Fighter IV, но зад познатата презентация ви очакват множество промени на основната формула, с което от Capcom се надяват да рестартират легендарната поредица по подобаващ начин.

Оставяйки настрана историческата значимост на Street Fighter, SF V обещава да предложи файтинг заглавие, което разполага с вълнуващ ростер от бойци, всеки един с различен набор от умения и персоналност. Ще видим някои добре познати лица, които се завръщат на арената, но и някои съвсем нови, с които ще се запознаем за първи път. Дори и вече познатите ни бойци обаче са преработени, което обещава нови усещания, независимо дали играете със стар или нов избраник. Специалните V-Skills пък представляват уникални за всеки боец умения, които ще трябва да усвоите добре, ако искате да постигнете успех срещу противниците си.

Deus Ex: Mankind Divided

Дата на излизане: 23 август

Платформа: PS4, Xbox One, PC

Сайбърпънк приключението на киборга Адам Йенсен продължава и в предстоящата Deus Ex: Mankind, която ще представлява и директен наследник на излязлата през 2011 Deus Ex: Human Revolution. Този път играта ще ни пренесе в нов свят, където гражданското неподчинение ще бъде навсякъде около вас, а моралът, в лицето на кибернетичната аугментация, е пропит в сиви нюанси. Влизайки в кожата на Адам Йенсен, вие ще трябва да се сблъскате с натиска на едно общество, което е съвсем близо до това да се разпадне.

В допълнение на новата история, Mankind Divided доразвива механиките на Human Revolution, представяйки ни и чисто нови аугментации, подобрена бойна система и разширени възможности за персонализиране на оръжията.

Dark Souls III

Дата на излизане: 24 март

Платформа: PS4, Xbox One

Съвсем наскоро ви говорихме за Dark Souls, като би трябвало да сте разбрали, че това не е игра за всеки. Особено за casual геймъри или хора, склонни към rage quit със сериозни последствия по заобикалящата ги среда или скъпия им хардуер. Феновете на поредицата обаче имат всички основания да очакват позакъснял коледен подарък, защото епизод №3 от култовата японска поредица ще ни връхлети демонично в края на месец март.

Бетата на Dark Souls III ни подсказа, че този път играта ще бъде малко по-бърза от своите предшественици. Вашата стамина също ще се презарежда по-бързо, докато избягването на удари ще играе по-сериозна роля, отколкото досега. Мнозина вече коментират, че в случая Dark Souls взима пример от своя "братовчед" по концепция Bloodborne.

DOOM

Дата на излизане: Първата или втората четвърт на 2016 година

Платформа: PS4, Xbox One, PC

Името Doom носи огромна доза носталгия на всички почитатели на шутърите от първо лице, а през тази година франчайзът ще бъде триумфално възроден. С капслок. DOOM. Очаквайте поредна доза бруталност, ужасяващи чудовища и FPS от "старата школа", който ще ви вкара яко в мелето. Забравете за реализма в шутър жанра. Тук ще хванете в ръце моторна резачка с размерите на двигател и ще оцапате ръцете си в кръв. Без тактика, без да се прикривате, без да мислите два или три хода напред. Просто се присъеденете към кървавото меле, защото това е DOOM.

Final Fantasy XV

Дата на излизане: 2016, предстои да бъде обявено

Платформа: PS4, Xbox One

Една от основните цели пред Final Fantasy XV е да внесе промяна в култовите RPG серии. За разлика от своите предшественици, FF XV ще включва бойна система в реално време, подобно на Kindgom Hearts, както и отворен свят, който да изследвате. Първоначално обявена като Final Fantasy Versus XIII през 2006, проектът премина през множество промени, преди в крайна сметка през 2013 да бъде обявен повторно като епизод №15 от сериите.

Играта проследява историята на принц Ноктис, който предприема пътуване през целия свят, за да спаси родната си страна от опустошаване. Акомпаниран от своите най-добри приятели и разполагащ с луксозния автомобил на баща си, Ноктис тепърва ще открие любовта и инструментите, които ще му позволяват да опази хората си.

No Man's Sky

Дата на излизане: Юни 2016

Платформа: PS4, PC

No Man's Sky определено е амбициозен проект, който ще придаде съвсем ново значение на термина "отворен свят". Играта ще може да се похвали с обширна галактика от 18 квинтилиона планети, които ще можете да изследвате, като всяка една от тях е създадена посредством алгоритъм, който използва галактически координати определящи променливи. Всеки един геймър, който играе No Man's Sky, ще изследва същата галактика и ще споделя същата информация, като индивидуалните открития ще бъдат каталогизирани в галактическата информационна база на играта, носеща името Атласът.

След като откриете една от многото, много планети в играта, вие ще можете да си проправите път през атмосферата й, да кацнете с космическия си кораб и да я изследвате на крак в търсене на нови ресурси или извънземен живот. Планетите, които се намират на далечно разстояние от източниците на живот, подобни на Слънцето, ще бъдат скучновати и сиви, но тези в близост до центъра на галактиката вероятно ще ви предложат екзотични пейзажи и същества.

Видно е, че No Man's Sky е изключително амбициозен проект с огромен потенциал, който действително очакваме с нетърпение.

Horizon: Zero Dawn

Дата на излизане: 2016, предстои да бъде обявено

Платформа: PS4

Още един PS4 ексклузив, който очакваме да пробваме със сериозно нетърпение. Видяното на E3 2015 изглеждаше обещаващо, защото видяхме бърза и стратегическа бойна система, интригуващ процес на ловуване и добри stealth механики, допълнени с красиви пост-апокалиптични пейзажи за откриване. Най-интригуващият аспект от Horizon: Zero Dawn обаче изглежда симбиозата между праисторически и футуристични елементи, събрани в едно.

The Last Guardian

Дата на излизане: 2016, предстои да бъде обявено

Платформа: PS4

Продължаваме с PS4 ексклузивите, а този бе чакан от дълго, дълго време. И след като в един момент вече никой не вярваше, че The Last Guardian някога изобщо ще види бял свят, на E3 2015 получихме страхотната вест, че разработваната от 2007 година игра все пак ще види живот.

Все още не знаем много за играта, която се превърна в същинска мистерия през последните години. Знаем обаче, че ви очаква ролята на малко момче, което бива акомпанирано от огромно същество на име Трико, представляващо нещо смесено между птица и куче. Заедно с Трико ще пътувате в един приказен свят, който ще ви бъде сладко познат, ако сте играли и предишните игри на Team Ico (Ico, Shadow of the Colossus). The Last Guardian определено ще бъде събитие, което ще раздвижи из основи света на гейминга.

Dishonored 2

Дата на излизане: Втората четвърт на 2016

Платформа: PS4, Xbox One, PC

Dishonored 2 е заглавие, за което също сме ви говорили и преди. И този път играта ще има какво да предложи, а именно - нов главен герой (макар и да запазвате възможността да играете с добре познатия Корво Атано), както и напълно нов град, в който да се развихрите. А както знаем от първата част на Dishonored, отрочето на Arkane Studios предлага същинско пиршество от различни начини да елиминирате противниците си. Или пък да я превъртите, без да убиете нито един от тях.

Действието в Dishonored 2 се развива години след събитията в първата част, а вече порасналата престолонаследничка Емили Колдуин се е превърнала в същинска машина за убиване, чийто контрол ще можете да поемете. Очакваме да видим какво ново ще може да предложи и старият Корво Атано, за когото вече добре знаем, че е по-добре да не ви е враг.

Mass Effect: Andromeda

Дата на излизане: Декември 2016

Платформа: PS4, Xbox One, PC

Завръщането на Mass Effect е друга причина да обичаме 2016 година, на практика още преди да е започнала. Все още знаем наистина малко за Mass Effect: Andromeda, но след като приключенията на Командир Шепърд стигнаха до своя край, предстои да видим създаването на една изцяло нова история в епичния sci-fi франчайз. А това е наистина вълнуващо.

Засега знаем, че действието в Mass Effect: Andromeda се развива дълго след случилото се в Mass Effect 3, в далечната галактика Андромеда. Съдейки по видяното на E3 2015, играчите ще могат да избират между мъжки и женски аватар, а разработчиците от BioWare също я описаха като "съвсем нов Mass Effect". А какво точно са ни приготвили? Това само времето ще покаже.

Hitman

Дата на излизане: 11 март

Платформа: PS4, Xbox One

След 15-годишна история и няколко издадени заглавия, Hitman поредицата се рестартира. След като много от верните фенове на гологлавия наемен убиец въстанаха против линейната механика в Hitman: Absolution, следващата част от Hitman вселената ще заложи на по-отворен тип геймплей, подобно на класики като Hitman: Blood Money. Без чекпойнти, с малко ограничения и повече пространство, което да изследвате. Hitman отново ще ви позволи да бъдете режисьори на собствените си действия, превръщайки задачите си в същинско произведение на изкуството.

World of Warcraft: Legion

Дата на излизане: Втората или третата четвърт на 2016

Платформа: PC

Има причини, поради които World of Warcraft все още е най-популярното ММО на планетата. През всяка една година играта се обновява, а милиони играчи се завръщат във вселената й, когато предстои излизането на нов нейн експанжън, за да хвърлят по едно око на нововъведенията. Такъв е и случаят с World of Warcraft: Legion, който ще предложи на ветераните още няколко причини, отново да хванат мишката и клавиатурата и да вперят очи в монитора.

Mafia 3

Дата на излизане: 2016, предстои да бъде обявено

Платформа: PS4, Xbox One, PC

Mafia е още един легендарен франчайз, който ще се завърне триумфално в света на гейминга през новата 2016 година. Шест години след появята на бял свят на Mafia 2, Mafia 3 ще прехвърли франчайза в next gen ерата, а за хардкор феновете на поредицата едва ли има по-добри новини от тези. Заглавието се заиграва със сериозни теми като расизма и войната във Виетнам, прехвърляйки ви в Ню Орлиънс през 60-те години на миналия век. Предстои да получите контрол над ветеран от войната от смесена раса, който е в опасен конфликт с италианската мафия. Все още не сме видели много от геймплея на играта, но и малкото кадри, стигнали до нас, ни карат да бъдем обнадеждени.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар