Скалата Германка се намира между Райския залив и Каваци, след нос Колокита. Легендата разказва за млада германка, която намира смъртта си, завлечена от течението и вълните на морето на това място. Местни твърдят, че момичето е било със свой приятел от Созопол, който много е харесвал мястото и е искал да й го покаже. След като морето отнася германката, момчето скача след нея и никога повече не излиза на повърхността. Така те остават завинаги заедно в морските дълбини.

Днес Германката е доста посещаемо място от любителите на природните красоти и силните усещания. Много млади момчета и момичета предпочитат да прекарат времето от почивката си там, вместо на плажа, защото имат възможността да скачат и да се гмуркат, а гледката е неописуема. Водата е кристално чиста, а тези, които не се страхуват от дълбочини, могат да се насладят на красотата на морското дъно, наподобяващо карибски залив – разноцветни водорасли, досущ като корали и многообразие от морски обитатели.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Германката ще остане завинаги едно много запомнящо се преживяване за мен, тъй като именно там превъзмогнах най-големия си страх – дълбочини. Като малка често сънувах сънища как съм съвсем сама в открито море, наоколо не се вижда нищо друго, освен вода и не усещам дъно под краката си, потъвам и веднага се събуждах. Затова така и не се научих да плувам и никога не влизах прекалено навътре във водата.

Германката
Паметната плоча на Германката

Посетих Германката с приятели и бях твърдо убедена, че няма начин нито да вляза във водата, нито да скоча от скалите. Все пак дълбочината е цееели 5 метра, как ли пък не, ха-ха! Постоях известно време на скалите, гледах приятелите си и благородно им завиждах на смелостта. След като разгледах снимките и видеата, които бяха направили на морското дъно, обаче, любопитството ми взе превез над страха и се реших да пробвам. Час по-късно вече не само плувах, но и се гмурках, дори скочих от почти най-високата скала! Нямаше да се справя без помощта и подкрепата на приятелите си, разбира се, но чувството да победиш над своите собствени ограничения е неописуемо. Осъзнах, че всичко, което до момента ме е спирало, е било единствено в главата ми и съжалявам само, че не съм успяла да сваля тези бариери по-рано. Така превърнах най-големия си страх в нещо, което вече обожавам! На следващия ден нямах търпение да отидем отново. И знам, че ще се връщам пак и пак.

Споделям тази история с вас по две причини – за да ви дам идея за ново и интересно място, на което съм сигурна, че ще си изкарате страхотно и ще си направите тонове яки снимки, както и за да ви мотивирам да не позволявате на страховете си да ви превземат, а напротив – да предизвикате себе си да ги победите. Откъде знаете, че точно в тях не се е скрила най-голямата ви страст и не ви чака да я откриете?

Заглавна снимка: Sun and Sany

Автор

Казвам се Грета Грудева и съм на 20 години. Завърших средно образование в Езикова гимназия в гр. Хасково и продължих обучението си в Софийски университет, като реших да следвам мечтата си – да стана журналист. От малка обичам да пиша и смятам, че ми се отдава, вълнувам се от различни теми и харесвам да споделям впечатленията и мнението си в различни сфери. Обожавам да пътувам и да научавам нови неща, като приоритет са ми езиците. Владея руски, немски, английски и испански език и в момента изучавам самостоятелно италиански и френски.

Напишете коментар