Есента вече чука на вратата, затова нека изпратим последните топли дни с разходка по южното ни Черноморие. А какъв по-добър финал на лятото от този с вкус на морска сол и спиращи дъха гледки.

Прочетете още: Къде да се спрем по българското Черноморие

Резово

Резово

Добре дошли на края на България! Резово е най-южното селце по родното Черноморие. Край него минава река Резовска, която е естествена граница с Турция. Посещава се от туристи най-вече от любопитство да се види турският бряг, който е абсолютно девствен – по плажа не се забелязват нито туристи, нито хотели. От нашата страна на границата крайбрежието е значително по-населено, но Резово все още е съвсем скромно и безшумно място, подходящо за търсещите тиха и спокойна почивка. Селото разполага с малък каменист плаж, който е подходящ за любителите на гмуркането – водата е чиста, с изобилие от риби и рапани. А в близост е и един от най-красивите плажове – Силистар.

Устието на р. Велека

река Велека устие

Устието на река Велека е едно от най-живописните кътчета на българското черноморско крайбрежие. При вливането си в морето, Велека образува красива пясъчна коса. Плажът е много привлекателен за хората, които обичат съчетанието на море и гора, а да плажуваш между морето и реката е удивително.

Замъкът в Равадиново

Равадиново замък

Близо до Созопол се намира село Равадиново, където се издига замък, носещ романтичното име "Влюбен във вятъра". След като прекрачите входа, ще се почувствате като в приказките на братя Грим. Наоколо се разхождат свободно екзотични птици сред изобилие от цветна растителност. В езерцето към парка пък ще откриете голяма колония от бели и черни лебеди, които са перфектният завършек на приказната атмосфера. Това не е автентична историческа сграда, но комплексът е изграден с много фантазия и внимание към детайла. Прекрасната цветна градина е украсена с фонтани, статуи, фигури на птици и воини. На територията на замъка има още зоо кът, конна база, винарна, лятно кино, арт галерия и много още. Замъкът се класира на 3-то място в Европа сред най-посещаваните и красиви замъци и крепости на Стария континент в класацията на European Best Destinations /EDEN/.

Антична гробница край Поморие

Поморие Антична гробница

Античната гробница край Поморие е най-голямата антична култова сграда у нас. Тя е изключително забележителна заради странната и архитектура, която я прави различна от останалите антични гробници. След като преминете през дълъг коридор ще се озовете в овално помещение с куха колона в средата, която е била използвана като стълбище към върха на храма. Под сградата все още има непроучени пластове, където вероятно лежат още неразкрити находки от античността.

Устието на р. Ропотамо

Ропотамо устие

Делтата на Ропотамо е на около 12 км южно от Созопол и е едно от райските кътчета по нашето Черноморие. На красивата местност може да се насладите на едночасова разходка с корабче по реката до мястото, където се влива в Черно море. В природния резерват ще видите лиманът на река Ропотамо, крайбрежни блата, лонгозни гори, причудливи скални феномени, както и пясъчен плаж с дюни, красив залив и малко скалисто островче и нежни водни лилии – истински шедьовър на изкуството, направен от най-добрия майстор.

Заведение „Старци разбойници“

Старци разбойници

Ето и една идея за хубаво място, където да хапнете вкусна храна и да починете в приятна обстановка. Намира се във Варвара и ако сте избрали да посетите устието на р.Велека, съчетаването на двете места е подходящо. Тук ще усетите домашния уют, спокойствие и духа на лятото. Място, където всеки може да се почувства напълно свободен, а след като опита някой от техните специалитети определено ще иска още и още.

Къмпинг и плаж "Градина"

къмпинг Градина

Плажът е кръстен на едноименния къмпинг и е предпочитам от много българи, включително и от популярните личности. Плажът е широк и дълъг, заливът е красив, пясъкът е ситен, а и има разнообразие. Предлагат се възможности за водни спортове като уиндсърф, джетове, водни колела, парашути и др. Плажът е познат с приятните бийч барове, които освен приятна обстановка, организират както дневни, така и вечерни партита и купона до зори е гарантиран. Хубавото на Градина е, че е многообразна. Подходяща е за млади, буйни компании, търсещи шумни купони, но и за по-улегнали хора, които ценят спокойствието. А и няма хотел, който да може да ни предложи свободата, която предлага къмпингуването.

Когато планираме своето пътуване, сме свикнали да стигнем от точка А до точка Б и забравяме, че всъщност между тях може да се крие нещо интересно, нашето ново любимо място или пък еднократно да си подарим ново изживяване и да си спомняме за него всеки път, когато минем отново оттам. По нашето Черноморие има много интересни места, които си заслужават да бъдат видяни. Повярвайте ни - това ще разнообрази почивката ви, ще допринесе за доброто ви настроение и ще направи вашето пътуване незабравимо.

Автор

Аз съм позитивно и усмихнато момиче, обичам да предавам положителната си енергия на околните и да изпълвам дните си с щастие. Това е моята мисия - да правя хората щастливи, да разнообразявам ежедневието им и да ги обогатявам, а средството ми е писането!

Напишете коментар