Джема Чан - новото красиво лице на Marvel

Джема Чан участва в продукции още от 2006 година, но славата идва далеч по-късно с ролята ѝ в „Луди богаташи“, както и с два филма от вселената на Marvel – единият е „Капитан Марвел“, а другият, чиято премиера беше този месец, е „Вечните“. 

Оказва се все пак, че индивидуалният успех, дошъл трудно, и вниманието, на което се радва напоследък, не я вълнуват толкова, колкото каузите ѝ. Говори за себе си като за “активист по случайност” и не иска да остане сред малкото с такива постижения, затова споделя: “Мисля, че когато влизаш през врата и си една от малкото цветнокожи жени в определена позиция, не искаш тази врата да се затръшне след теб – искаш да я държиш отворена за други хора”.

Знаейки, че като известно име, има шанса да повлиява положително на околните и да предава важни послания, актрисата винаги говори за належащите проблеми, без да увърта.

Джема Чан
Джема Чан и Ричард Мадън във "Вечните"

Завършила е право, но избира актьорството

Вероятно до известна степен силните ѝ мнения се дължат на това, че е завършила право в “Оксфорд” и ако не беше на снимачната площадка, щеше да е в съда. Сега обаче тя запомня сценарии вместо дела, защото избира да учи актьорско майсторство в Лондон пред предложение за работа в правна фирма.  

За родителите ѝ, и двамата емигранти от Хонконг, решението на Джема било удар върху възлаганите ѝ надежди. В семейството на британската актриса образованието е издигнато на пиедестал, тъй като именно то им позволило да се измъкнат от бедността след много изпитания. “Няма значение колко добра или талантлива си – колко лица, които изглеждат като нашите, виждаш на екрана? Няма да имаш достатъчно работа” – изразява основателните си притеснения тогава баща ѝ. 

Джема Чан

Въпреки това израсналата в Кент звезда иска да донесе промяна за останалите поколения и смело се впуска в непознатите води на шоубизнеса, изоставяйки не само бъдеща кариера по специалността си, но дори и възможността да използва талантите си (може да свири на цигулка и е била състезател по плуване на национално ниво). 

Джема Чан срещу предразсъдъците

Оттук нататък следва още по-трудното – да се пребори с предразсъдъците. Години наред Джема играе каквито роли успее да си спечели, дори с риска да не съвпадат с възгледите ѝ, а в някои от тях е просто “китайската жена”. Макар че става част от популярни продукции, сериалите “Доктор Ху” и “Шерлок” или филма “Фантастични животни и къде да ги намерим” например, присъствието ѝ е доста кратко и неразгърнато. Дали ако разполагаше с лукса да не се съгласява на всичко, би го направила? Вероятно да, защото “сега е в позиция, в която може да каже нещо и е по-наясно”, твърди тя.

Любопитно е, че сред първите ѝ изяви е шоуто Project Catwalk. Чан казва, че не е добър модел, но това, че достига до финала и през 2020 година стана глобално рекламно лице на L’Oréal Paris, не го потвърждава. Всъщност с британския си акцент, симетрично лице и елегантен стил е символ на изящността и печели милиони почитатели по света.

Джема Чан

Налага ѝ се да забрави за известно време как се позира пред камера през 2015 година, когато взема главната роля в Humans. Сериалът ни представя свят, в който роботи, наречени синтове, заемат важна част от него. За да се превъплъти в Анита, синта на семейство Хокинс, Джема е трябвало да премине през тренировки с хореограф, като усвои тази типична скованост на андроидите и запомни да не диша и мига прекалено. Макар Humans да е научна фантастика, се питаме възможно ли е да се превърне в наше бъдеще и ако да, доколко сме готови със справянето с последиците от напредъка на технологиите.

В началото семейството се чувства застрашено от присъствието на Анита и не е сигурно дали може да ѝ се довери. Що се отнася до Джема в истинския живот обаче, знаем, че можем, защото тя постоянно се бори за нещата, в които вярва. 

През 2017 г. пътува до Ливан, за да се срещне със сирийски деца бежанци, а още от 2015 г. подкрепя UNICEF Великобритания, като отива и в Ямайка, за да повиши осведомеността относно домашното насилие. Смята, че борбата за спирането на агресията не е само на жените, но активно трябва да се включат и мъжете.

Джема Чан

В подкрепа на феминизма

Както стана ясно, актрисата е феминист и забелязва двойния стандарт и в професията си: “На жените не им е позволено да остаряват. Много малко актриси имат кариера, която е продължила, независимо че вече не са млади…” Самата Джема, която вече е на 38, е пример, че може да се остарява с достойнство и тепърва ще има запомнящи се проекти.

По време на пандемията също не бездейства и се включва в Cook-19, предоставяйки храна за работници на първа линия в кризата. Но една от каузите ѝ е с по-личен характер. По-рано тази година, когато се забеляза ръст в престъпленията от омраза срещу азиатската общност в Америка и Великобритания, а родителите ѝ са вербално тормозени, Джема подкрепи движението #StopAAPIhate и даде началото на кампанията #StopESEAHate. 

Лично е и защото невинаги изборът кой да е в главната роля зависи изцяло от способностите на актьора. Преподавателят ѝ например ѝ казва, че едва ли ще може да е в историческа драма, освен ако не се развива в Далечния изток, и я съветва да се пробва в Америка. Промяната е трудна, но не невъзможна. През 2018 г. Джема изиграва ролята на Бес от Хардуик в Mary Queen of Scots. Тогава получава критики, но аргументът ѝ е неоспорим: “Джон Уейн изигра Чингис Хан. Ако Джон Уейн може да играе като Чингис Хан, тогава аз мога да бъда Бес от Хардуик”. 

Джема Чан
На корицата на Vogue в Сингапур

Голямата стъпка напред

Голяма стъпка по отношение на репрезентацията е участието ѝ във филма “Луди богаташи” (2018). Превъплъщава се в Астрид – богатата братовчедка на Ник с проблеми в брака. Силната героиня с прекрасен моден вкус хваща вниманието на Джема, която предпочита нея вместо предложената ѝ главна роля. По-важна е самата възможност, която ѝ е предоставена, като се вземе предвид колко често виждаме азиатски протагонисти в холивудска продукция. Популярната романтична комедия придобива значение и за майката и бащата на Чан – когато отиват на премиерата, се просълзяват, защото не очакват да видят на екрана хора, изглеждащи като тях.

На следващата година тя обмисля дали да се присъедини към киновселената на Marvel и в крайна сметка го прави, изигравайки д-р Минерва в “Капитан Марвел”. Да прецени правилно, е необходимо, тъй като не подписва само за конкретния филм, но и за допълнителни и спин-оффи, и дори не може да прочете сценария предварително. “Сляпата среща” с Marvel обаче тласка кариерата ѝ към нов връх, защото скоро ѝ предлагат да участва във “Вечните”, където играе Серси – супергерой, привързан към хората. Не само че е една от малкото актриси, влизащи в ролята на различен герой в киновселената, но и Серси е противоположност на Минерва – злодей със синя кожа, което до известна степен пречи лицето на Джема Чан да бъде запомнено.

Джема Чан

Възможно е да помните приятния ѝ тембър от озвучаването на анимациите „Хълмът Уотършип“ и „Рая и последният дракон“. Сигурно е, че ни предстои да я виждаме все по-често, а графикът ѝ да става все по-натоварен. Освен че силно се надяваме скоро да я видим отново като Астрид в останалите две продължения на „Луди богаташи”, сред другите ѝ проекти са психологическият трилър Don't Worry Darling, хорърът Cuckoo и сериалът Extrapolations, който ще се фокусира върху ефектите от климатичните промени. Отделно от това основава продуцентска компания и типично в свой стил обръща внимание на „невъзпетите герои от историята”. 

С толкова много работа, при това рамо до рамо с редица известни имена в индустрията, се предполага, че Джема Чан е придобила достатъчно самочувствие, но напротив – тя признава, че все още не получава най-добрите роли, притеснява се на червения килим и се стреми да предпази личния си живот. Не е актриса, която се появява на всяка реклама, билборд или продукт, а там, където обществото има нужда от нея. Покрай социалните мрежи, средство за бързо популяризиране, забравяме какво е да си знаменитост и сякаш Джема ни връща към първоначалната дефиниция на думата – човек, изкачващ се с малки стъпки и много труд и умения по стълбата към признанието и имащ за цел да върне гласа на тези, на които им е отнет.

Ивет Ненкова

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни