Джема Чан участва в продукции още от 2006 година, но славата идва далеч по-късно с ролята ѝ в „Луди богаташи“, както и с два филма от вселената на Marvel – единият е „Капитан Марвел“, а другият, чиято премиера беше този месец, е „Вечните“. 

Оказва се все пак, че индивидуалният успех, дошъл трудно, и вниманието, на което се радва напоследък, не я вълнуват толкова, колкото каузите ѝ. Говори за себе си като за “активист по случайност” и не иска да остане сред малкото с такива постижения, затова споделя: “Мисля, че когато влизаш през врата и си една от малкото цветнокожи жени в определена позиция, не искаш тази врата да се затръшне след теб – искаш да я държиш отворена за други хора”.

Съветът на Vibes.bg: Ако искате да постигнете и вие безупречните визии на световните звезди, разгледайте страхотните предложения на Fashion Days и открийте най-доброто за вас!

Знаейки, че като известно име, има шанса да повлиява положително на околните и да предава важни послания, актрисата винаги говори за належащите проблеми, без да увърта.

Джема Чан
Джема Чан и Ричард Мадън във "Вечните"

Завършила е право, но избира актьорството

Вероятно до известна степен силните ѝ мнения се дължат на това, че е завършила право в “Оксфорд” и ако не беше на снимачната площадка, щеше да е в съда. Сега обаче тя запомня сценарии вместо дела, защото избира да учи актьорско майсторство в Лондон пред предложение за работа в правна фирма.  

За родителите ѝ, и двамата емигранти от Хонконг, решението на Джема било удар върху възлаганите ѝ надежди. В семейството на британската актриса образованието е издигнато на пиедестал, тъй като именно то им позволило да се измъкнат от бедността след много изпитания. “Няма значение колко добра или талантлива си – колко лица, които изглеждат като нашите, виждаш на екрана? Няма да имаш достатъчно работа” – изразява основателните си притеснения тогава баща ѝ. 

Джема Чан

Въпреки това израсналата в Кент звезда иска да донесе промяна за останалите поколения и смело се впуска в непознатите води на шоубизнеса, изоставяйки не само бъдеща кариера по специалността си, но дори и възможността да използва талантите си (може да свири на цигулка и е била състезател по плуване на национално ниво). 

Джема Чан срещу предразсъдъците

Оттук нататък следва още по-трудното – да се пребори с предразсъдъците. Години наред Джема играе каквито роли успее да си спечели, дори с риска да не съвпадат с възгледите ѝ, а в някои от тях е просто “китайската жена”. Макар че става част от популярни продукции, сериалите “Доктор Ху” и “Шерлок” или филма “Фантастични животни и къде да ги намерим” например, присъствието ѝ е доста кратко и неразгърнато. Дали ако разполагаше с лукса да не се съгласява на всичко, би го направила? Вероятно да, защото “сега е в позиция, в която може да каже нещо и е по-наясно”, твърди тя.

Любопитно е, че сред първите ѝ изяви е шоуто Project Catwalk. Чан казва, че не е добър модел, но това, че достига до финала и през 2020 година стана глобално рекламно лице на L’Oréal Paris, не го потвърждава. Всъщност с британския си акцент, симетрично лице и елегантен стил е символ на изящността и печели милиони почитатели по света.

Джема Чан

Налага ѝ се да забрави за известно време как се позира пред камера през 2015 година, когато взема главната роля в Humans. Сериалът ни представя свят, в който роботи, наречени синтове, заемат важна част от него. За да се превъплъти в Анита, синта на семейство Хокинс, Джема е трябвало да премине през тренировки с хореограф, като усвои тази типична скованост на андроидите и запомни да не диша и мига прекалено. Макар Humans да е научна фантастика, се питаме възможно ли е да се превърне в наше бъдеще и ако да, доколко сме готови със справянето с последиците от напредъка на технологиите.

В началото семейството се чувства застрашено от присъствието на Анита и не е сигурно дали може да ѝ се довери. Що се отнася до Джема в истинския живот обаче, знаем, че можем, защото тя постоянно се бори за нещата, в които вярва. 

През 2017 г. пътува до Ливан, за да се срещне със сирийски деца бежанци, а още от 2015 г. подкрепя UNICEF Великобритания, като отива и в Ямайка, за да повиши осведомеността относно домашното насилие. Смята, че борбата за спирането на агресията не е само на жените, но активно трябва да се включат и мъжете.

Джема Чан

В подкрепа на феминизма

Както стана ясно, актрисата е феминист и забелязва двойния стандарт и в професията си: “На жените не им е позволено да остаряват. Много малко актриси имат кариера, която е продължила, независимо че вече не са млади…” Самата Джема, която вече е на 38, е пример, че може да се остарява с достойнство и тепърва ще има запомнящи се проекти.

По време на пандемията също не бездейства и се включва в Cook-19, предоставяйки храна за работници на първа линия в кризата. Но една от каузите ѝ е с по-личен характер. По-рано тази година, когато се забеляза ръст в престъпленията от омраза срещу азиатската общност в Америка и Великобритания, а родителите ѝ са вербално тормозени, Джема подкрепи движението #StopAAPIhate и даде началото на кампанията #StopESEAHate. 

Лично е и защото невинаги изборът кой да е в главната роля зависи изцяло от способностите на актьора. Преподавателят ѝ например ѝ казва, че едва ли ще може да е в историческа драма, освен ако не се развива в Далечния изток, и я съветва да се пробва в Америка. Промяната е трудна, но не невъзможна. През 2018 г. Джема изиграва ролята на Бес от Хардуик в Mary Queen of Scots. Тогава получава критики, но аргументът ѝ е неоспорим: “Джон Уейн изигра Чингис Хан. Ако Джон Уейн може да играе като Чингис Хан, тогава аз мога да бъда Бес от Хардуик”. 

Джема Чан
На корицата на Vogue в Сингапур

Голямата стъпка напред

Голяма стъпка по отношение на репрезентацията е участието ѝ във филма “Луди богаташи” (2018). Превъплъщава се в Астрид – богатата братовчедка на Ник с проблеми в брака. Силната героиня с прекрасен моден вкус хваща вниманието на Джема, която предпочита нея вместо предложената ѝ главна роля. По-важна е самата възможност, която ѝ е предоставена, като се вземе предвид колко често виждаме азиатски протагонисти в холивудска продукция. Популярната романтична комедия придобива значение и за майката и бащата на Чан – когато отиват на премиерата, се просълзяват, защото не очакват да видят на екрана хора, изглеждащи като тях.

На следващата година тя обмисля дали да се присъедини към киновселената на Marvel и в крайна сметка го прави, изигравайки д-р Минерва в “Капитан Марвел”. Да прецени правилно, е необходимо, тъй като не подписва само за конкретния филм, но и за допълнителни и спин-оффи, и дори не може да прочете сценария предварително. “Сляпата среща” с Marvel обаче тласка кариерата ѝ към нов връх, защото скоро ѝ предлагат да участва във “Вечните”, където играе Серси – супергерой, привързан към хората. Не само че е една от малкото актриси, влизащи в ролята на различен герой в киновселената, но и Серси е противоположност на Минерва – злодей със синя кожа, което до известна степен пречи лицето на Джема Чан да бъде запомнено.

Джема Чан

Възможно е да помните приятния ѝ тембър от озвучаването на анимациите „Хълмът Уотършип“ и „Рая и последният дракон“. Сигурно е, че ни предстои да я виждаме все по-често, а графикът ѝ да става все по-натоварен. Освен че силно се надяваме скоро да я видим отново като Астрид в останалите две продължения на „Луди богаташи”, сред другите ѝ проекти са психологическият трилър Don't Worry Darling, хорърът Cuckoo и сериалът Extrapolations, който ще се фокусира върху ефектите от климатичните промени. Отделно от това основава продуцентска компания и типично в свой стил обръща внимание на „невъзпетите герои от историята”. 

С толкова много работа, при това рамо до рамо с редица известни имена в индустрията, се предполага, че Джема Чан е придобила достатъчно самочувствие, но напротив – тя признава, че все още не получава най-добрите роли, притеснява се на червения килим и се стреми да предпази личния си живот. Не е актриса, която се появява на всяка реклама, билборд или продукт, а там, където обществото има нужда от нея. Покрай социалните мрежи, средство за бързо популяризиране, забравяме какво е да си знаменитост и сякаш Джема ни връща към първоначалната дефиниция на думата – човек, изкачващ се с малки стъпки и много труд и умения по стълбата към признанието и имащ за цел да върне гласа на тези, на които им е отнет.

Автор

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Напишете коментар