Като дългогодишен геймър и почитател на интерактивните забавления, винаги съм смятал, че нашата прекрасна родина е силно лишена от достатъчно събития и медийни платформи, посветени на гейминга. Така де, едва ли някой може да отрече, че видео игрите се радват на по-сериозна популярност от всякога, а индустрията на интерактивното забавление се оценява на вече стотици милиони долари, ако не и милиарди.

Както обаче често се случва в България, колкото и да е досадно постоянно да го изтъкваме, ние някакси вървим с известно закъснение зад останалите. Специализирани геймърски медии у нас почти няма, турнири и изложения има тук-таме, а професионалният гейминг също е пеленаче, ако трябва да го сравним с най-напредналите в сферата.

Именно поради всичко това, през 2014 година изпитах сериозно усещане на свежест, когато в българското медийно пространство се появи проектът NEXT TV. Вдъхновен от добре познатия Роро Кавалджиев - едно от лицата на култовата телевизия ММ, NEXT TV бързо се превърна в най-популярната гейминг крос-платформа за млади хора в страната.

И докато NEXT TV продължаваше да трупа нови фенове и последователи, сякаш съвсем естествено на бял свят се появи и събитието Gaming Knights, което веднъж седмично събира всички почитатели на интерактивните (и не само) забавления на някое от приятните местенца в София. Първоначално геймърите се събираха всеки вторник в Culture Beat, а отскоро - и в легендарния YALTA CLUB, където всяка неделя мястото се превръща в оазис за млади и възрастни, почитатели на видео и настолните игри, високите технологии, косплея, пиксел-арта, анимето и т.н. Заслужава си да споменем и наличието на различни уъркшопи, също достъпни за посетителите на събитието.

Gaming Knights е уникален по рода си ивент за България, тъй като всички сме наясно, че досега познатите ежегодни изложения от такъв тип не продължават за повече от едва няколко дни. След което чакаш следващата година. Част от очарованието на Gaming Knights е, че събитието се провежда абсолютно всяка седмица, което ти предоставя гаранция за поне един ден сигурно забавление.

Страхотен е и ходът, който организаторите предприеха наскоро, премествайки ивента от вторник за неделя. Лично аз бих предпочел да посетя нещо такова именно през уикенда, когато вече отпочивам след работната седмица, а удълженото му времетраене предоставя на посетителите далеч повече време за забавление от всякакъв тип.

Качественият косплей е често срещан по време на Gaming Knights

Освен че посетителите на Gaming Knights получават свободен достъп до различни видео и настолни игри, помислено и за онези, които желаят да изпитат от тръпката на състезанието. Поради това всеки един епизод на Gaming Knights предлага организирани турнири на различни заглавия, като за победителите има и предвидени награди. Любителите на високите скорости пък получават възможността да се докоснат до последно поколение симулатори, с които да изпробват уменията си зад волана.

Лично за мен Gaming Knights е едно отлично предложение за хората, които желаят да споделят с останалите тръпката си към гейминга и гейминг културата като цяло. Ако нямате по-интересни планове за следващата неделя, то спокойно можете да посетите събитието в YALTA CLUB и да намерите нови приятели.

Подобен вид интерактивни забавления също са достъпни за вас на събитието

За да бъдете в час с всичко най-интересно около събитието, можете да харесате страницата във Facebook.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар