Вероятно не живеете в България или нямате интернет, ако не сте попадали на името Емил Конрад. Екзотичното название всъщност е рождено такова на момчето, което придоби национална популярност със забавните видеа, които качва в YouTube. „Забавни“ обаче е твърде слабо определение, защото Емо обсъжда въпроси, които вълнуват по-малки и по-големи онлайн зрители и ги поднася по достъпен и ненатрапчив начин.

През последните няколко месеца програмата му е изключително натоварена с разнообразните полèта, на които се изявява. Въпреки това успя да ни отдели няколко минути, за да му зададем едни бързи въпроси, на които той ни даде също толкова бързи, но и интересни отговори.

Емил Конрад, специално за VIBES, сега.

Колко време трябваше да правиш видеа, за да започнеш да бъдеш разпознаваемо лице? Кои бяха клиповете, които ти донесоха популярност?

Не съм сигурен колко време е трябвало, но предполагам година. Още първите видеа станаха популярни. А кои са ми донесли популярност - мисля, че е индивидуално – всеки човек ме е намерил от различно видео.

Защо се насочи към тийнейджърите? Вече си доста по-голям от тях, чувстваш ли, че все още разбираш проблемите и вълненията им, имайки се предвид, че отдавна не си в ученическите среди?

Не е доста отдавна, но и не съм се насочвал към никого. Най-голямата част от хората, които ме гледат, всъщност са между 13 и 24 години.

Факт е, че подрастващите те приемат за техен ролеви модел. Кои са ценностите, на които най-много искаш да ги научиш?

Няма нещо, на което искам да уча някого. Искам хората да се забавляват и да не възприемат нещата много сериозно.

В контекста на предходния въпрос няма как да не те попитам и още нещо: как се справяш с обвиненията, че даваш лош пример, които също се появяват в уеб пространството? На какво се дължат те, според теб?

Аз не правя нищо незаконно или пошло, за да се притеснявам. Лош пример за децата могат да дават хората, които ги заобикалят. Ако си оставил детето си на 11 да гледа моите видеа – или се занимаваш доста с него и то е достатъчно разсъдливо, за да ги гледа, или не ти пука особено какво прави, стига да си гледа в таблета.

Какъв беше ти като ученик? Какво ти се иска да знаеше тогава, с което си напълно наясно днес?

Не ме кефеше училището. Не изпитвах нужда да ходя и мислех, че е защото съм по-малък. Е, пораснах и отново мисля по този начин. Искаше ми се да науча математика и да не ми е толкова трудна. Мечтите невинаги се сбъдват.

Предполагаше ли, че ще се превърнеш в първия най-известен влогър в България? Различават ли се очакванията от реалността?

Не и не го мисля много. Има и други хора в България, които са и по-гледани от мен. Bodil40 например, който прави gaming видеа.

Почитател си на Джон Грийн, който, преди да стане световноизвестен автор, започва кариерата си като влогър. С какво той те вдъхновява, може ли да се каже, че си научил нещо от него?

Едва ли съм научил нещо от него. Той пише романи, а аз нямам такива заложби за писане. По-скоро харесвам романите му, защото намирам по нещо от себе си в героите.

Споменаването на Грийн ме насочва към следващия ми въпрос, а именно как се роди идеята да напишеш книга?

Исках да направя нещо по-различно и по-сериозно от видеата. Казвайки, че имам идея за книга в едно интервю, бях потърсен от издателство ЕГМОНТ. Много лесно и бързо се сработихме с тях и се получи самата книга.

„Нещата, на които не ни учат в училище” се превърна в своеобразен наръчник за подрастващите. Обмисляш ли продължение? А би ли се насочил към художествената литература?

Няма продължение, има втора книга. А художествената литература не е нещо, което искам или мога да пиша. Аз не съм писател.

Какво правеше Емил Конрад преди 5 години? А какво се надяваш да правиш след още 5?

Преди 5 години започнах университет и завърших Международни отношения. Сега не си представям какво ще правя след 5 години, но се надявам да съм щастлив.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

1 коментар

Напишете коментар