YouTube - четвъртата власт

Когато през 2005-а за първи път се запознахме с платформата YouTube, тя не беше с мащабите, с които е днес. Мотото, с което интернет “ветераните” я помнят, гласеше “Broadcast Yourself", или с други думи - "Излъчете себе си."

В първоначалния етап от своето създаване, сайтът представляваше нещо иновативно и невиждано до този момент във виртуалното пространство. Първите качени материали от този период спадат към категорията “домашни видео клипове”, сред които най-популярно е “Charlie bit my finger", което е овековечено в сайта и може да бъде намерено от всеки млад ентусиаст, интересуващ се от историята и еволюцията на платформата.

Със затвърждаването на популярността на YouTube през първите години от съществуването му, младите все повече изявяват желание да качват свое  съдържание, лично създадено от тях. Така през прохождащите си години, сайтът дава известност на имена като Jenna Marbles, Shane Dawson, Miranda Sings, които почти десетилетие по-късно, все още даряват феновете си с нов материал до ден днешен. 

 

Търсенето и предлагането, обаче, се променят. Днешният облик е почти неузнаваем. Днес можем да говорим за жанрове като ежедневно влогване, или ежедневно заснемане на части от деня, реакции на шокиращи или противоречиви теми, както и diss песни, които са с цел надмощие над твоя конкурент в музикален формат.

Създава се Beauty общество, което представя, анализира, видоизменя и пренаписва правилата и историята на гримирането. Вече има възможност за промотиране и изкарване на пари, чрез спонсориране на видеа, както и чрез употребата на код за намаление, пряко свързано с любимият ви Beauty YouTuber.

 

YouTube от форма на забавление, се превръща в доходоносна професия, даваща възможност на работещите в нея да пробият в други сфери. Няма как да не сме чули за поне 3 български канала, които са довели до написването на книга - Emil Conrad, Pavel & Icaka, Tsvetoslav Tsonev и др. Някои получават възможността да правят свое телевиозинонно предаване или да упражняват актьорската си играе на малкия екран.

Ключовият момент в промяната на баланса между традиционните медии и YouTube е именно сега. Можем още с влизането да видим отделни клипове от различни теливииознни предавания, които иначе не бихме гледали, когато сме пред телевизора. В периода, в който живем, един от най-добрите начини да привлечеш фен база към себе си, е да поканеш популярен влогър или по някакъв начин името ти да бъде свързано с платформата.

 

Най-голямото доказателство з тази промяна е популярността, която набират новите документални серии на Shane Dawson, които статистически събират повече гледания от излъчването на  епизоди на едни от най-гледаните сериали в днешно време. Което бихме могли да кажем, че е прецедент и телевизията губи своята титла на четвърта власт, която така гордо носи дълги години.

Властта е в ръцете на зрителя.    

Диана Маджарова

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни