Кликнете тук. Отворете страницата на FINGAH. Какво виждате? Пред моите очи се открива изкуство. Модерно, съвременно, наричайте го както искате. Приплъзва се извън рамките, за да създаде собствена картина. Такава, каквато я вижда неговият автор Евгени Вацов. 

Поговорихме си малко за мода и красиви голи жени. Второто - извън рамките на официалния разговор. Открихме, че и двамата сме странни. Може би той малко повече. Такива са хората на изкуството. Имат си собствена визия за света, а аз си мечтая да живея в нея. Или вече живея...

Middle Fingah на стереотипите или показалец към твоята мода? Откъде идва името на бранда?

FINGAH е пръст на бостънски гето сленг. Бих бил много доволен, ако успея да пречупя обществените стереотипи и морална демагогия в обществото ни.

Модата, която създаваш, е смела и отличителна, за което те поздравявам! Как пренасяш своя свят върху нея, кои са твоите „модни теми”?

Стремя се това, което рисувам, да има знакова и визуална символика с елемент на ирония и стилистична еклектика. После векторизирам изображението и го пренасям на на филм, който се слага върху сито, покрито с фоточувствителна емулсия. След като се освети с uv лампи, ситото го минавам с водоструйка и е готово. Имам няколко проведени workshop-и в SOHO, и Сито Студио, където показах цялата технология на handmade screen printing. Използвам водно текстилно мастило, за да не седи гумирано и дебело, което да причинява потене, освен това няма алергични реакции към него. С една дума: "еко" сме. Модна тема няма, тя се мени през една седмица и всичко се върти в кръг през годините, но се дообогатява и преекспонира. Кройките на моделите често ги рисувам в движение. Веднъж отидох при една от моите шивачки без никаква идея, но просто ми беше на път и когато ме попита какво ще правим, помислих две минути и нарисувах модела.

Какъв е гласът на FINGAH, можем ли да кажем, че носи послания?

Бъди различен, бъди себе си.

Кога реши да пренесеш арт творенията си върху дрехи – когато ти писна да виждаш еднотипна мода по улиците, или нещо друго?

Това е едната причина, а и това е по-достъпният вариант хората да си позволят оригинален artwork. В глобален мащаб стават все по-популярни принтовете на оригинали и digital art, тъй като пазарът на художествени произведения е строго канализиран и частен. Предпочитам да имам връзка с хората, отколкото произведението ми да е в нечий хол, без възможност да го видя повече.

За кого е предназначена твоята мода, имаш ли наблюдения какви типажи се разпознават в нея?

Амбицията на FINGAH и цел в модата са да привлече интереса на тези интерактивни млади хора, бързащи да се реализират в динамичния заобикалящ ги свят, да ги подсетим, че външният им вид участва силно в тяхната духовна същност и подсилва маниера, с който разполагат идеите си в ежедневен план.

А каква е цената на това да бъдеш различен? Сблъскваш ли се с неразбиране и отрицание?

Не смятам, че съм различен, а по-скоро абсолютно нормален, но все пак това е въпрос на гледни точки и не пречи хората да ми повтарят, че съм “приятно луд” (смее се). Случвало се е клиенти да ми пишат –„Пич, наистина ли от две седмици нося тениска, на която има два вибратора?“ –Ами да, даже си пише „Drill Dildo” и става забавно, но важното е, че хората са доволни и се чувстват специални с FINGAH.

В момента работиш по Season 2, инспириран от Токио, Милано и Ню Йорк. Разкажи ни малко повече за хрумването, процеса и бъдещите резултати.

Сезон 2 ще бъде надграждането на бранда до този момент с нови модели от качествени платове, неморални кройки, нашивки и други (тайни) елементи. Модният и културен мейнстрийм на тези модни столици са произвели огромно количество материал, който може да се пречупи и интерпретира с един балкански мироглед и да се върне обратно там. Или поне това ми е целта за сезон 2.

А има ли нещо, с което София те вдъхновява?

Да! Хората и в частност приятелите, които ми помагат адски много. Вече се оформя един FINGAH кръг, в който си помагаме взаимно.

Кажи ми къде намираш всички тези красиви модели, които снимаш в рекламните сесии.

Нямам нито един професионален модел и това е една от концепциите на бранда. Това са естествени urban street people, дори някои от тях не са заставали никога пред камера и е огромно предизвикателство да се отпуснат и да позират като про модели, но е супер забавно в повечето случаи.

Къде можем да открием FINGAH?

FINGAH e в RUSH на „Раковски“ 156, а скоро приятелите от BRAVE MOUSTACHE отварят магазин в центъра на София (още сме тайни). Скоро ще стане редизайнът на новия онлайн магазин, а до момента: тук. На 12 и 13 декември пък ще бъдем част от специален коледен базар, който ще се проведе в cosmos coworking camp. Заповядайте!

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар