Добре дошли отново във Вестерос! "Домът на дракона" ни връща близо 200 години преди събитията от "Игра на тронове", за да ни запознае отблизо с царуването на дома Таргариен - времето, в което те все още имат своите дракони и никой не може да оспори властта им. Донякъде.

Новата продукция на HBO изглежда по-близо до "Игра на тронове", отколкото самият едноименен сериал. И това не е случайно: авторът на епичната поредица е един от създателите на "Домът на дракона", както и негов изпълнителен продуцент. С други думи: този път сам има възможността да матеарилизира безграничната си фантазия.

Визерис Таргариен

Началото

Сериалът започва с царуването на Визерис I, в ролята на който влиза Пади Консидайн. Тук е моментът да кажем, че продукцията ще ни срещне с множество имена, не съвсем познати на широката аудитория, които обаче до края на сезона имат потенциала да се превърнат в едни от най-разпознаваемите. Джордж Мартин описва Визерис I като добър човек, което обаче не е задължително да го прави и добър крал. А Седемте кралства на Вестерос безспорно имат нужда от такъв. Той е женен за своята братовчедка Ема Арин и двамата управляват кралството в мир и сговор. Доколкото това е възможно във Вестерос, разбира се.

"Домът на дракона" ни запознава и с един от най-влиятелните домове някога: Хайтауър, който почти не бива споменат в "Игра на тронове". Към момента на действието Ръка на краля е Ото Хайтауър, а неговата дъщеря Алисън е близка приятелка на дъщерята на краля. Но за нея - след малко.

Демон Таргариен

Демон Таргариен е братът на Визерис I, който е пълна негова противоположност - агресивен, със спорен морал и разбира се, копнеещ за Железния трон. Той е и човекът, който поставя началото на Златните плащове - своеобразната полиция в Кралски чертог, грижеща се за града и Червената цитадела, разбира се.

Срещаме се и с друг могъщен род, който, подобно на Таргариените, произлиза от Древна Валирия - домът Веларион. И той се се отличава със сребристи коси и виолетови очи, но между тях има една основна разлика: Веларион нямат дракони.

Още в самото начало "Домът на дракона" ни среща и с Ренира Таргариен - единствената дъщеря на Визерис I, чийто образ тепърва ще бъде разгръщан. Тя е млада, импулсивна, невероятно красива и разбира се, ездач на дракон. Най-интересното за нея обаче предстои.

Драконите

Един от най-забележителните ефекти в "Игра на тронове" бяха трите дракона на Денерис Таргариен, които, за жалост, нямаха чак толкова много екранно присъствие. "Домът на дракона" е на път да промени това.

Действието се развива във време, в което всеки член на дома Таргариен има свой дракон и всяко бебе от рода получава драконово яйце при своето раждане. Така че този път очакваме не само да ги видим повече пъти на екран, но и да научим повече за нрава им, отглеждането и др. Или поне се надяваме на това.

Всъщност любопитно е, че сериалът започва от времето, в което драконите все още са много, но точно този период маркира началото на тяхната гибел.

https://www.youtube.com/watch?v=zizX0uKvX0M

Танцът на драконите

И стигаме до момента, който тепърва ще видим в сериала - гражданската война между Таргариените, която ще посее много смърт.

В началото споменахме, че добър човек невинаги бива и добър крал. Без да издаваме подробности от сюжета на "Домът на дракона", ще споменем, че нежеланието на Визерис I да влиза в конфликти и да взима кардинални решения ще доведе до най-кървавата война в историята на Вестерос - тази, в която братя се изправят едни срещу други, стремейки се да седнат на Железния трон.

Всичко за Танца на драконите е описано в книгата на Джордж Мартин "Огън и кръв", по мотиви от която е направен и сериалът "Домът на дракона", но няма да ви разваляме удоволствието, разкривайки тези ключови детайли. А и ако съдим по "Игра на тронове", невинаги продукцията следва литературата, така че по-добре да изчакаме и да видим как ще бъдат предадени събитията.

Няма съмнение обаче, че точно те ще бъдат фокусът на поне първия сезон на сериала, а нищо чудно да се развият и в следващите. Борбата за Железния трон беше ключова в "Игра на тронове", ключова ще бъде и в "Домът на дракона" - само че този път няма пет и повече крале от различни домове да се борят за него, а само и единствено кръвни роднини от дома Таргариен, вярващи в законното си право да се превърнат в Крал на андалите, на ройнарите и на първите хора, Защитник на владенията и Господар на Седемте кралства.

Вместо заключение

Първи епизод от "Дома на дракона" беше точно такъв, какъвто се надявахме да бъде - мащабен, зрелищен, изпълнен с огън, кръв и дракони. Но също така и повдигащ завесата зад управлението на Седемте кралства, срещащ ни с Малкия съвет и също както при първоизточника "Игра на тронове", показващ, че политическите игри са далеч по-влиятелни от драконовите такива.

От първи сезон остават още 9 епизода, които, надяваме се, ще бъдат още по-епични и в детайли разглеждащи своеобразните исторически събития, които Джордж Мартин вече е разказал на хартия.

Ренира Таргариен

Вместо спойлер

Един от най-забележителните моменти в първи епизод определено бяха думите, които Визерис I каза на дъщеря си Ренира - за пророческия сън на Егон Завоевателя, според който ще дойде зима и това, което ще донесе тя, е много по-страшно и смъртоносно от всичко, което можем да си представим. Този сън, наречен "Песен за огън и лед", е тайна, предавана от владетел на владетел. А за да се изправят живите срещу мъртвите, на трона трябва да стои Таргариен, който да е достатъчно силен, за да обедини кралствата срещу приближаващата гибел.

Надяваме се, че въвличането на Белите бродници ще бъде достойно разгледано, макар че в данните на Мартин от този период за тях не се говори. И все пак остава надеждата, че ще научим нещо повече за произхода им, целите и изобщо - каквото е възможно, тъй като "Игра на тронове" постави чудесни основи за това, които след това срина.

Самият автор все още не е написал последните книги от епоса "Песен за огън и лед" (от който се раждат Троновете), затова и последните сезони бяха интерпретация на Д. Б. Уайс и Дейвид Бениоф, която разочарова буквално милиони фенове на сагата по света. Все още обаче ни крепи надеждата, че "Ветровете на зимата" и "Надежда за пролет" ще оправят вкуса от горчивия телевизионен финал и ще ни дадат повече информация за всички детайли от сериала, които останаха неразказани. Същото очакваме и от "Домът на дракона".

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар