Димитър Бодуров е български джаз пианист и композитор, базиран в Амстердам, Нидерландия. Автентичният му музикален почерк съчетава солиден опит в джаз импровизацията и класическата композиция с любов към фолклора и електрониката. Вече 9 години Бодуров е и артистичен директор на варненския RADAR Festival. В предстоящото първо сателитно издание по повод 10-годишнината му в Sofia Live Club този уикенд, той представя и съвместен албум с електронния артист и продуцент Иван Шопов, носещ името Transcendence.

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Аз не мисля, че музиката сама по себе си е недостатъчна. Но в 21-ви век - време на нови технологии, интернет, медия - музиката придоби и друго значение. Както всяко изкуство, необходимостта за развитие е неизбежна, затова и необходимостта от симбиоза и интеракция с други изкуства и дисциплини.

Мотивацията за вашия проект в три думи?

Свобода, пространство, медитация.

 До колко артистичната ви работа е неизбежност?

Когато срещнеш артист, с които си общувате без думи, желанието за повече общуване става неизбежност. Това желание води до дълготрайни връзки, които с годините евоюлират.

Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Всеки може да твори, въпроса е как. Но определено киното ми е страст и бих искал да направя нещо в тази област.

Димитър Бодуров и Иван Шопов
Димитър Бодуров и Иван Шопов

2023-та е годината ви на … ?

Равносметки! И в артистичен и в личен план. Може би е свързано с възрастта, не

знам...

Кога музиката e отвъд?

Когато слушаш и забравиш да мислиш, съдиш, очакваш, анализираш, и само чувстваш…

Димитър Бодуров

Кой е личният Ви радар?

Животът. Музиката идва от опита ни в живота, тя свързва спомените и мечтите ни с реалността.

RADAR Festival Beyond Music е този уикенд в Sofia Live Club. 

Вижте програмата му тук

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар