Един от чистите моменти на радост, които съм изпитвал в музикално отношение, бе когато открих музиката на smallman. По много различни причини. От една страна, почуствах някаква неочаквана гордост, че е възможно българска банда да прави подобна музика, а от друга - ставаше въпрос за самата... музика. Без значение дали са българи или не, smallman създават вълшебство, "пакетирано" в звуци. Повярвайте ми, стига да отворите сетивата си, музиката им ще ви "тласне" към емоционално пътешествие, от което няма да искате да се завърнете. Бих го оприличил на духовно търсене в планината, след което се връщаш "нов човек". Намерил и открил себе си. Катарзис.

Самите те определят музиката си като "тежка, експериментална и ембиънт", повлияна от фолклора на Балканите. И това не е пресилено. Гайдите и кавалите са важна част от хипнотизиращия саунд на smallman, допълвайки цялото музикално вълшебство и всъщност оформяйки го като такова.

Smallman се формират като група още през 2001 година, като това няма как да не се случи на специално място - Родопите. Самите те определят именно тази българска планина като едно от водещите вдъхновения в работата им. 

сн. Марван Абд Ел-Алим

Заради твърде големия интерес от страна на публиката, на 26 декември smallman отново ще се качат на сцената на Терминал 1, заедно с Иван Шопов, за да представят съвместното си EP Inner Oceans. 

Smallman и Иван Шопов се познават от дълго време, но едва сега те успяха да ни зарадват и с музикална колаборация. В края на лятото те посещават село Манастир с идеята да запишат само едно парче заедно. Химията между тях обаче е толкова силна и истинска, че се ражда цяло EP - Inner Oceans. В последствие албумът е записан в Лондон, заедно с продуцента Джордж Алисън, а сега те ще го представят отново пред публика.

Каквото и да кажем за Иван Шопов, ще бъде малко. Малко са артистите в България, които могат да се похвалят с подобна почти шизофренична универсалност. Достатъчно е да кажем, че се сещаме за цели четири музикални въплъщения на Иван - Ivan Shopov / Cooh / Balkansky / Drum Kid, което ясно подсказва, че говорим за всестранно развит и талантлив артист. А имайки предвид вниманието към детайла на Иван, допълнено от магията на smallman, мога само да предполагам, че Inner Oceans е нещо, което си заслужава да се чуе.

Иван Шопов
Иван Шопов (сн. Марван Абд Ел-Алим)

Разговаряме с Цветан Хаджийски от smallman и Иван Шопов, дни преди втория им концерт в София. Бъдете там, защото ще си заслужава!

Качвате се в село Манастир, за да запишете едно парче, а от това пътешествие сред природата се ражда цяло EP. Как стана така? Къде успяхте да се “усетите” помежду си, за да се разрасне тази колаборация помежду ви?

Иван: За мен това бе моментът, в който всички притихнахме под звездите в тишината на селото и се загледахме в безкрая на Вселената и нейните възможности. Всеки си го преживя по различен начин, но аз усетих престоя ми там като терапевтичен момент, пълен със спокойствие и желание за искрена музика.

Цветан:  "Усещането" за мен реално стартира в двора пред ателието на Иван и дълбокия разговор, който проведохме. Всъщност там се запознах с човека Иван Шопов и не крия, че бях силно респектиран. Морал, ценности, търсени и създадени посоки - не всеки ден ти се дава шанс да споделиш себе си със себеподобен дух - оценявам го и винаги ще ценя онзи момент. Колкото до Манастир... Аз лично нямах очаквания. Записах в дневника си едно огромно "ЛЕКОТА" и оставих егото си на резервната скамейка да си почива. От там на сетне горе последва чиста форма на изливане, на искрено творчество със заряд, който до този момент не мисля, че някой от нас си бе представял, че е възможен. Силно изживяване.

сн. Анелия Моравска

На 26 декември в клуб Терминал 1 ще представите за втори път на сцена въпросното EP, след изключителната атмосфера, която се създаде при премиерата му на 17 ноември.  Какво могат да очакват да чуят хората от този проект? Опишете го?

Иван: За мен проектът е едно смело преплитане на естетически гледни точки, събирайки интересите на всеки един от нас в обща цел - да правим това което обичаме. Музиката която създадохме звучи като пътешествие навътре в себе си, като приказка за силата на волята и ума. Всеки може да си вземе по нещо за душата и да възпита вътрешна приемственост.

Цветан: Пречупване. Изследване на нови хоризонти. Музика и послание. Да - има много музика в музиката.

smallman
сн. Анелия Моравска

С какво това EP ще бъде по-различно от предишните проекти на smallman? С какво и участието на Иван Шопов го прави такова?

Цветан: С лекотата. С погледа на Иван и нагласата му в музицирането като чиста форма на изкуство. Бих определил този материал като експресия. Експресия без очаквания и премисляне, запечатала в себе си тайнства и искреност. Селектирахме по-смилаемите и достъпни като възприятие композиции с простичката цел - музиката да достигне до хората в оптимален сценарии, превеждайки кода на туй що носим в нас самите. Този микро албум би бил невъзможен без Иван. Няма какво да добавя повече тук (усмихва се).

сн. Марван Абд Ел-Алим

А с какво колаборацията със smallman е по-различна и за Иван Шопов? Какво си помисли първия път, когато разбра, че го правите?

Аз изпитах тръпки, отнесох се в звука и мощта на музиката на smallman. Първия път беше като запознанство, но горе в село Манастир стана разговорът и се избистриха посоките и целите на музиката. Аз лично усетих една планина от звук, повдигаща те във въздуха и от високо виждаш безкрая. 

Специални гости на концерта ще бъде и фолклорната формация Авигея, с която Иван е работил и преди. Означава ли това, че в EP-то отново ще има включени традиционни български фолклорни мотиви?

Иван:  Да - точно така, момичетата от Авигея ще се включат със техните магични гласове и ще помогнат на слушателите да се отлепят от земята още поне педя. Аз работя по нов албум с тях и съм много вдъхновен, че мога да споделя тези моменти на истински Българска музиката със света. 

Цветан: Това е нашият кръвен ключ, корен и сила. Не можем и не искаме да бягаме от него. От себе си. Стига да се вплита по естествен, непреднамерен и смислен начин. Самоцелното боравене с тази енергия не е желателно (усмихва се).

smallman
сн. Анелия Моравска

Музиката на smallman винаги се е отличавала с особена мистика и енигматичност, които пращат слушателя в състояние, близко до транс. Запазено ли е и това усещане и в новото EP на бандата?

Иван:  Аз мисля, че даже е засилено като присъствие и дори търсено като лекота и кристалност. Мистиката не е напуснала музиката, даже се е вплела с още по фини нишки в нея.

Цветан: Никога не сме залагали перо мистика в скиците. Или я има или я няма. Нека слушателите дадат оценка (усмихва се). Мога да добавя, че в личен план това бе най-искреното пътуване в света на създаването на музика с този проект. Спрях да мисля. Чувствах.

сн. Марван Абд Ел-Алим

И за финал: защо трябва да чуем новото EP на smallman в колаборация с Иван Шопов?

Иван: Защото си заслужава да си роден тук и да слушаш музика, създадена с много любов и старание от твои сънародници. Вие не сте капка в океана, а целият океан в една капка. 

Цветан: Не усещам нужда да добавя каквото и да било тук...

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар