Стефан Стефанов е един от новите автори на българския литературен фронт. В края на миналата година Стефан представи своята втора книга - "Край до край", която и до днес се радва на положителни ревюта и оценки от страна на критици и читатели. Интервю с него прочетете ТУК.

Тази вечер в Сохо ще се проведе още едно събитие, посветено на "Край до край" и творчеството на Стефан Стефанов, а повече за него можете да видите във Facebook.

И докато Стефан Стефанов се подготвя за поредна доза литературно четене, ние решихме да го включим в нашата традиционна рубрика "Читателският дневник на...", питайки го какво и защо чете.

Коя е последната книга, която ти направи положително впечатление?

Прочетох и препрочетох една биография на The Beatles. Никога не съм бил фен на групата, затова и не знаех почти нищо за хората зад легендата. Както и очаквах, оказаха се черно-бели.

Ако трябва да я препоръчаш с няколко изречения, какви биха били те?

Всичко, което виждаш на сцената е всичко, което искаш да видиш. Докато четеш , си представяш, че ти също си на сцена и други хора гледат теб. Какво искаш те да видят?

Сподели ни цитат от нея, с който ще спечелиш вниманието ни.

За съжаление, не е в мен, защото я дадох на приятел да я чете. По принцип не ме бива много с цитатите. Единственият ми любим, който помня, е „като умра, забоди ме на небето“ от „Полет над кукувиче гнездо“.

Кой е любимият ти автор? Защо?

Трудно е да се каже, това е като с музиката – променя се с времето. Керуак е бил вероятно първият ми наистина любим автор. Следва дълга редица от особени характери в различен стадии на разпад като Кен Киси, Буковски, Уелш...

Коя е книгата, която можеш да препрочиташ многократно?

"Параграф 22", тя може да се чете като Библията. И една биография на Джим Морисън. И една книга за 1001 най-добри албума в историята.

А коя е последната книга, която не успя да дочетеш докрай?

Толкова са много, че не ми се отговаря на това. Аз съм ужасно критичен и повечето неща, които чета, гледам или слушам, не ми харесват. Иска ми се в изкуството да има повече пламък, отколкото сега. Предполагам, че нещата натам и отиват. Ъндърграундът отвръща на удара.

Намираш време за четене или сред четенето намираш време за всичко останало?

По-скоро първото, но мисля, че повечето хора са така като цяло. Забързаното ежедневие, хилядите задължения, необходимостта от релакс след това, правят намирането на време за  четене едно своеобразно предизвикателство за съвременния човек. Което не означава, че човекът ще спре да чете.

Коя е книгата, която обожаваше в детството си?

"Съкровището в сребърното езеро".

Има ли книга, която, според теб, всеки трябва да прочете?

Твърде много са. Аз лично бих препоръчал "По пътя", "Параграф 22" и "Полет над кукувиче гнездо" на всеки. В тези книги не става въпрос просто за литература, в тях има нещо повече. Става въпрос за визия.

Защо четеш?

Четенето е едно от нещата, които отличават човека от животното. Така че - чета, защото съм човек.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар