Празниците са време за уют. Топлина. Спокойствие. Време, в което между забързаните срещи с роднини и приятели можем да намерим няколко свободни часа, в които да се отпуснем в любимото си кресло, да стоплим ръцете си с чаша горещ чай и да се насладим на нещо, което ни доставя истинско удоволствие.

Днес поставяме началото на една красива поредица във VIBES.BG. Ще ви срещнем с няколко прекрасни момичета, които водят страхотни модни блогове и ще ви запознаем  малко повече с техните идеи, възгледи и стремежи.

Първата дама, която ще ви представим, е Сирма Маркова. Завършила е бакалавърска степен специалност "Пространствено оформление" в НХА, а след това и магистърска такава "Рекламен дизайн", отново в Академията. Занимава се със скулптура и пространствено оформление, като успоредно с това поддържа персонален блог за мода, повече за който ще ви разкажем повече в следващите редове.

Откъде дойде вдъхновението за името на твоя блог? Защо се спря на точно това наименование?

Когато трябваше да измисля името  на блога, минах през доста варианти, всички те бяха смислово обвързани по някакъв начин с модата, но в повечето случаи или не ме удоволетворяваха напълно или пък бяха вече заети.  Така в един момент просто реших, че собсвеното ми име е напълно достатъчно.  Радвам се, че се спрях точно на него, тъй като то винаги ще ме определя като личност и винаги ще остане моето име, независимо в каква посока би поел блогът ми.

Кога се реши да поставиш основите му? Какво те инспирира?

Това се случи преди малко повече от 4 години, бях силно впечатлена от блоговете, които следях и ми се прииска да пробвам и аз. В началото използвах любителски фотоапарат  и резултатите не бяха особено впечатляващи, но с времето и с всяка следваща публикация в блога успявам да науча все повече нови неща от най-различно естество,  които ми помагат за това да го развивам.

Вдъхновение за публикациите и визиите си успявам да открия в най различни и понякога доста обикновени неща, в красива текстура, в  интересна гама от цветове, в някое ново място.

Повече снимки, повече текстове или комбинация между двете е съдържанието на твоя блог? Кои са твоите теми?

В блога ми бихте могли да откриете най-вече публикации изцяло само със снимков материал.

Целта ми е да представя личния си усет за естетика, стил, както и личното ми вдъхнвение чрез няколко  кадъра, а текстовете са сведени до минимум.

Темите, които ме вълнуват, основно са градската среда, природата и връзката ни с тях, случките, местата и предметите от ежедневието ни.

Лесно ли е да си различен? Често, за мое най-голямо съжаление, много от модните комбинации, които представят блоговете, са плашещи за средностатистическия българин. Случвало ли ти се е да те гледат с недоверие по улиците? Как го приемаш?

Смятам, че в днешно време няма особено голямо значение за околните по какъв начин точно изглеждаш и точно как си облечен, това е нещо, което всеки прави сам за себе си. В момента по улиците на София могат да бъдат забелязани все повече разнообразно облечени като стил хора и това много ми харесва, това дава много колорит, много настроение и живот на града ни и не смятам, че бих направила впечатление на някого с моите визии. По-скоро все още имам голям проблем със заснемането на сесиите, когато става дума за градска среда, винаги изскача охранителят на обекта, пред който съм избрала да снимам и със заплашителен тон заявава, че снимките на улицата пред съответната сграда са абсолютно забранени. Това е проблемът, с който най-често се сблъсквам и все още не мога да намеря решение.

Следиш ли модните тенденции, или предпочиташ да залагаш на индивидуалност? Какъв е твоят стил?

Да, следя модните тенденции, те винаги са ми били любопитни. Харесва ми, когато успявам да ги включа успешно във визиите си и да ги интерпретирам по мой собствен начин. Стилът си бих определила като семпъл, стремя се винаги в постигането на максимално опростена и комфортна визия с ясен силует и меки тонове.

Кои са задължителните елементи, които включва тазгодишният ти зимен гардероб?

Уютни обемни пуловери, бели ризи, удобни маратонки, обувки тип кубинки с лачен финиш, а в дъждовните дни гумени ботуши, тренч от велур, непромокаема парка и оверсайз палто - това са елементите, на които залагам този сезон и смятам, че ми дават възможност за доста разнообразни комбинации.

Какво е отношението ти към твоите колеги? Кои са чуждите и български блогове, които харесваш?

Най-ценното в тази сфера е, че всеки един блогър е различен, всеки един от нас пречупва през собствения си светоглед публикациите, които представя. Това води до огромно разнообразие и неизчерпаеми варианти за  визии.

Лично аз следя голям  брой блогове, предимно за мода и интериор. Любими мои блогове са  mydubio.com на Joyce Croonen и shinebythree.com на Margaret Zhang.

Освен с блогърство, занимаваш ли се с нещо друго? С какво? И блогърството може ли да е професия у нас?

Освен с блога се занимавам с  пространствено оформление и скулптура. Част от деня си прекарвам в офис, друга част в ателието, а за блога работя, когато съм вкъщи. Денят ми обикновено е много натоварен, но затова пък никога не ми е скучно, а трите ми дейности всъщност се оказват доста близки  и това ми помага много, особено в началните по-креативни етапи от работата.

Относно професията "блогър", силно искам да вярвам, че някой ден в България това да си блогър би могло да се превърне в професия, за сега обаче това, според мен, е невъзможно. Все още повечето фирми се обръщат към блогърите с идеята за безплатна реклама, без да си дават сметка, че за да излезе дадената публикация, блогърите прекарват немалко часове в заснемане на визуален материал, а след това в редакцията му и писане на текст, а да не забравяме и  времето, и усилието, което е необходимо за популяризирането на блога.

Как би завършила изречението: Модата за мен е…

... само част от една обща естетика.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар