Лято е. Повече свободно време. Криейки се от безпощадната жега, решавам да остана насаме със себе си. Да отделя малко време за ненаситния киноман вътре в мен. Няма да е филм. Той ще свърши след два часа и отново ще се озова в изходна позиция. Да, сериал звучи обнадеждаващо. Нещо, което да ми задържи интереса за по-дълго време. Дотук добре. 

Отварям сайт след сайт, търсейки сериал, отговарящ на изискванията. Хем да е интересен, хем да е разтоварващ, но и заплетен. Става сложно. Изборът е огромен. Сякаш ме залива океан от възможности. Чета резюме след резюме, но нищо не грабва вниманието ми. Малко по малко ентусиазмът ми отстъпва място на отегчението. 

И точно тогава пред мен се появи „Безпощадно лято“. Признавам си, че бях привлечена от снимката, служеща като постер. Гледайки нея, бях сигурна, че ще ми хареса. Сериал, за който няма почти никаква информация в българските сайтове и който не е широко рекламиран, както други подобни продукции („Отмяната“, „Стюардесата“, „Мер от Ийсттаун“ и др.). Поне не в България. 

Безпощадно лято

Очаквах тийнейджърски сериал с характерните сюжетни линии и пререкания. Уви! Оказа се много повече от това. Сякаш попаднах на диамант сред морето от въглища. А чувството да откриеш игла в копа сено е толкова удовлетворяващо... Както се казва „риск печелиш, риск губиш“.

Сюжет

Джанет е странна и затворена тийнейджърка, чийто социален кръг се изчерпва с двамата й най-добри приятели Малъри и Винс. Тя тайно си мечтае да стане популярна и да се впише в средите на перфектната Кейт Уолис. Жителите на малкото градче Скайлин са в истински шок, когато Кейт изчезва. Постепенно животът на Джанет се променя и започва да прилича до голяма степен на живота, който е водила Кейт. Със спасяването й обаче всичко се преобръща и Джанет е обвинена, че е знаела местонахождението на Кейт, но не го е разкрила. Всички обстоятелства сочат вината на Джанет, но наистина ли Кейт е тази, за която се представя?

 

Това, което привлича вниманието още в самото начало, е нестандартният подход, използван за разказването на историята. Действието се развива в рамките на три години (1993, 1994, 1995), постоянно преплитайки се в перфектен синхрон, така че зрителят едновременно да разбира какво се случва и да е заинтригуван. Жанрово определен е като драма и мистерия, но аз бих добавила и психологически трилър.

Освен сблъсъка между двете тийнейджърки, майсторски е показано какво влияние оказват подобни случаи и обвинения на семействата, живеещи в малък град. Предизвикателство за сплотеността на семейното огнище и приятелството. Напрежението и неизвестността какво се е случило се поддържат до последния епизод. Дори в него отговор на въпроса дали Джанет наистина е видяла Кейт се дава в последния момент.

Безпощадно лято

Базиран ли е на реален случай?

Един от първите въпроси, които възникват, е дали „Безпощадно лято“ разказва истинска история. Причината – в началните надписи се съобщава кога са се случили действията, включени в епизода. Отговорът е отрицателен. Сериалът не е нито по действителен случай, нито е базиран на книга. Той е плод изцяло на сценарното майсторство. Усилия, които със сигурност ще бъдат възнаградени, съдейки по оценката на критиците в сайта за кинокритика Rotten Tomatoes – 91% одобрение.

Ако сте любители на подобен тип продукции, „Безпощадно лято“ ще ви прикове пред екраните. За хората, които вече са го гледали (и несъмнено харесали), сериалът е подновен за втори сезон. Въпреки че не са разкрити подробности, знаем, че ще бъде вълнуващ.

Автор

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Напишете коментар