“Нов филм за Батман? Не им ли писна да правят едно и също отново и отново? Робърт Патинсън като Батман… онова лигаво вампирче…сериозно?” Ако влезете с тази нагласа в кино салона, надали ще успеете да се насладите и на минимална част от филма, който ни показва един различен Батман… може би най-интересният, който сме виждали досега. Не скачайте по клавиатурите…прочетете докрай.

Просмуканият от корупция Готъм

Батман

Преди да преминем по-обстойно към всеки един от персонажите, е нужно да удостоим с внимание персонажа, без който този филм нямаше да е същият - Готъм. 

С различните екранизации на Батман сме виждали и различни интерпретации на известния комиксов град. От готическата стилистика (ерата на Тим Бъртън), през реалистичния поглед (трилогията на Нолан), до перфектната симбиоза, която режисьорът Мат Рийвс ни представя, изглеждаща, сякаш буквално е откъснал страница от комикс за маскирания отмъстител.

Готъм е град с невероятна архитектура, която не кореспондира със статута на помийна яма, какъвто реално е. Корупцията е навсякъде и може да се каже, че Батман води една загубена битка. Няма как да промениш Готъм ако не изкорениш "плевелите", а те се разстилат там от години.

Неслучайно почти всички кадри във филма са или през нощта или при залез. Кинематографията на "Батман" е една от най-силните страни на лентата - всеки кадър изглежда нечовешки красиво и ако филмът бъде паузиран на случайни места, тези места могат да се превърнат в картини.

Мислиш си, че знаеш всичко за него? Помисли пак

Батман

Робърт Патинсън, познат на масовата аудитория от "Здрач", както и човекът, изиграл не малко други роли, за които много хора проявяват симптомите на често срещаното заболяване мързел, или иначе казано - не съдете книгата по корицата, а разгледайте филмовото му резюме. Патинсън е сред актьорите, които могат да изиграят много, при това коренно различни роли и някак все успява да те грабне. За тази цел си "напишете домашното", ако все още не сте, преди да гледате "Батман".

Патинсън ни представя един различен Батман. Той е млад, необуздан, пълен с енергия, бдящ над улиците на Готъм от две години. През по-голямата част от филма виждаме именно Батман, а не Брус Уейн. Маската му дава увереността, която Брус все още търси. Неслучайно мнозина смятат, че самоличността на Брус Уейн е маската, а Батман е истинското му "аз". До известна степен, в този етап от живота си, Брус е затворен в себе си интроверт, който трудно се доверява на някого. Личи си, че преживяната травма от детството му е оформила характера му. Всички знаем известната origin история, но този път няма да се наложи да я видите отново, а по креативен начин ще разберете всичко необходимо за персонажа. Най-накрая виждаме Батман не толкова като екшън герой, както сме свикнали да го виждаме в предходните итерации, а като детектив, какъвто е в комиксите, при това най-добрият. Тази промяна прави филмът още по-интересен, защото не са малко загадките, които трябва да разгадае, а всяка струва цената на човешки живот. Не е толкова забавно, а?

Можеш ли да й се довериш?

Патинсън Зоуи Кравиц

Изкусителната Зоуи Кравиц се превъплъщава в Селина Кайл / Жената-котка и честно казано, изборът тя да изиграе тази роля е повече от очевиден. Талантлива, млада и красива актриса играе сексапилен персонаж, тясно свързан с историята на Батман? Не само аз виждам изстрел в десетката с този кастинг, нали? Нещата обаче не опират само до външния вид, за който бих писал още… но сме тук с друга цел. Жената-котка в "Батман" е повече от поддържащ персонаж и тя също има сметки за уреждане. Там е работата, че методите ѝ са малко по-различни от тези на прилепа и той не е особено голям фен. В град, обсаден от криминални лордове, обаче, Батман няма много хора, на които може да се довери, освен на верния си иконом Алфред (Анди Съркис), лейтенант Гордън (Джефри Райт) и може би… може би на г-ца Кайл?

Батман Жената-котка

Кравиц безспорно се нарежда редом до Мишел Пфайфър за най-добро превъплъщение в персонажа, като и двете изкарват наяве отличителни черти на сексапилната комиксова героиня.

Някой дебне в мрака 

Пингвина Колин Фарел

Ако все още не знаете и се чудите кой влиза в ролята на Осуалд Кобълпот / Пингвина, опитвайки се да сетите по външния му вид, то аз съм тук, за да ви спестя усилията и да ви кажа, че под всичкия този тежък грим стои Колин Фарел. Невероятно, нали? Главната роля на злодея във филма не е отредена на Кобълпот, но всяка негова сцена е толкова добра, че ти се иска да видиш още и още от него. И ще видим! 

Неслучайно режисьорът Мат Рийвс готви два спиноф сериала заемащи място в тази нова Батман вселена, в единия от които главно действащо лице ще е Осуалд. Единственото, което знаем до момента е, че тонът на сериала ще бъде подобен на този от филма "Белязаният".

В другия сериал, за който споменах, Джеймс Гордън и полицията на Готъм ще са основните действащи лица. Слуховете циркулират около това, че лудницата позната на мнозина фенове на комиксите и игрите - Аркам, ще бъде намесена в сериала.

Няма официални дати и за двата сериала, знаем само, че ще бъдат част от каталога на HBO Max в близките години.

Освен Жената-котка и Пингвина, трябва да споменем, че Джефри Райт като Гордън е също един много добър принос към актьорския състав. Отношенията между Батман и Гордън при разследването на случаите е 1:1 от комиксите. Анди Съркис е перфектен в ролята на Алфред, който, както винаги, е важен персонаж за Брус. Докато в трилогията на Кристофър Нолан той бе по-скоро иконом, сега е човекът, който е тренирал Брус Уейн и е до голяма степен отговорен за уменията му. В ролята на една от главите на криминалните босове - Кармайн Фалконе, влиза страхотният Джон Туртуро. Актьорският състав на "Батман" е изпълнен с толкова талантливи актьори, че едва ли можем да искаме повече… или пък можем?

Разгадай ми това… Брус 

Батман Гатанката

В много от случаите, един филм е толкова добър, колкото запомнящ се е злодеят в него. Феновете на Батман знаят, че той притежава може би най-богата и интересна "галерия" от злодеи, които са повече от просто "лошите във филма". Зад техните действия има травма, която ги е накарала да поемат по този път. Травма, каквато е преживял и Брус, но той е избрал да се бори по друг начин. Този избор разграничава героя от злодея, доброто от злото, светлината от мрака…макар и Батман да е добър персонаж, роден в мрака на душата си. 

Най-често използваният злодей във филмите за Батман е Жокера, но колкото и интересен да е за проследяване в различните екранизации, има много други, които заслужават да застанат "под светлината на прожектора". Точно такъв е Едуард Наштън / Гатанката. Виждали сме Гатанката изигран от Джим Кери в "Батман Завинаги", както и в сериала "Готъм" (Кори Майкъл Смит), като и двете изиграни версии показват дадена страна на комиксовия персонаж, но никога не сме виждали как би изглеждал той, ако бе сериен убиец, играещ си на котка и мишка с Батман и полицията на Готъм с цената на човешки животи.

В ролята на Гатанката виждаме талантливия Пол Дейно, който едновременно е страховит и безскрупулен злодей, но в същото време виждаме един спокоен човек. За част от секундата сменя състоянията, което в рамките на филма е плашещо.

Част от диалозите на Дейно ще останат запечатани в съзнанието ви дълго след като сте гледали филма. Робърт Патинсън ни представя един различен Батман, който можем да разберем напълно, но Пол Дейно изгражда толкова силен злодей в рамките на филма… ситуацията е сходна до тази с Хийт Леджър в "Черният рицар". Знаеш кой е главният персонаж, харесваш го в ролята, но има нещо, което те човърка отвътре и се чудиш "нормално ли е злодеят, който до известна степен ме плаши, да е толкова добре изграден?"

Вендетата между Нигма и Уейн е и лична, а когато нещата станат такива, в повечето случаи не следва нищо хубаво и страдат други хора.

Оргазъм за сетивата под формата на музика

Батман

След невероятната си работа в "Спайдър-Мен: Няма път към дома", композиторът Майкъл Джакино се завръща, за да направи музиката във филм за друг легендарен комиксов персонаж и това, което искам да кажа за музиката му… просто не може да бъде описано с думи, трябва да бъде чуто, усетено и изживяно!

Музиката му кореспондира толкова добре с мрачните сцени и брилянтната кинематография на филма, че всеки косъм в тялото ви ще настръхне от тази майсторска комбинация.

Знаеш, че музиката е добра, когато те кара да преминеш през страх, тъга и георизъм в рамките на броени минути.

Струваше ли си?

Батман

Това е филм, който трябва да се изживее в кино салон, за да се види невероятната режисура на голям екран. Едва ли има по-добре изграден филм за Батман от този на Мат Рийвс, с което не казвам "това е най-добрият филм за Батман", нито "това е най-доброто превъплъщение в ролята". Всеки сам може да определи дали е така за себе си, но мисля, че тези сравнения са напълно безсмислени, ако филмът те е оставил безмълвен с топка от емоции в стомаха.

Всеки актьор, влизал в ролята на Батман, първоначално е бил оплюван от масовата аудитория, докато не изгледат филма и не бъдат опровергани. Изключение правят Джордж Клуни и Вал Килмър, но това е съвсем друга тема.

"Батман" е почти тричасов филм, който със сигурност не е за деца и натиска границите на PG / (C+) рейтинга до абсолютния предел. Не е и за тези, които отиват да гледат само и единствено екшън. Такъв има, при това - направен с вкус. Пример за това е най-добрата гонка с батмобила, която някога сме виждали. За първи път виждаме Батман като онзи самотен тип, който използва уменията си за добро и като отдушник на гнева и самотата дълбоко в себе си. Понякога необуздан в гнева си, той е на ръба да прекрачи границата на моралния код, по който живее, и заради който всички харесваме персонажа.

Робърт Патинсън, Зоуи Кравиц, Колин Фарел, Джефри Райт, Анди Съркис и Пол Дейно са главни действащи лица в изграждането на една вселена, чието разгръщане тепърва ще видим, благодарение на спиноф сериалите, за които споменах и продължението на филма, което е потвърдено. Ако Se7en, Zodiac и The Dark Knight са филми, които харесвате, то "Батман" е още едно заглавие, което ще добавите в списъка.

Филми като "Батман" са причината този жанр да бъде обичан, заглавията да бъдат чакани и да обединява Marvel и DC феновете, защото макар и пристрастни, всички искаме едно - качествени филми, които да дискутираме, а "Батман" е точно такъв.

След като главното действие вече е приключило, филмът продължава около 20 минути повече от необходимото, но това не е негатив, просто някои хора може би ще усетят дължината на филма по-осезаемо. След близо тричасов престой в киното, може би ще искате да останете до края. Не казвам, че ви очаква кредит сцена, но може някоя улика да е останала неразкрита…?

Мат Рийвс е на път да изгради една страхотна Батман вселена, която съвсем ясно се разграничава от DCEU за наше щастие, а нещата, които предстоят… са повече от вълнуващи.

FEAR IS A TOOL.

WHEN THAT LIGHT HITS THE SKY, IT’S NOT JUST A CALL. 

IT’S A WARNING. FOR THEM.

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар