Жената, която рисува цветя, защото в картините те никога не увяхват, борбената душа, превърнала страданието в изкуство. Няма човек, който да не се досети, че това описание отговаря на Фрида Кало - неповторимата личност, жена и творец, оставила най-цветната следа в историята на световното изкуството с непокорния си дух и енергичен почерк.

Днес нейната впечатляваща история зазвучава гръмко в Storytel с гласа на една от най-добрите съвременни драматични актриси в България - Ана Пападопулу, която предава цялата болка, сила, талант и екстравагантност, превърнали Фрида в икона. "Фрида. Да живее животът!" от Кармен Доминго рисува с думи историята на една уникална личност, разказана от първо лице по личен, интимен и съкровен начин малко преди смъртта да я превърне в легенда. В десетте епизода на историята, записани за слушателите на Storytel, Пападопулу прави впечатляващо превъплъщение, което е заредено с необятната любов на Фрида - към изкуството, към Диего и най-вече към живота! 

„Фрида е велика! Това е една икона, която успява да се пребори с целия живот, с цялата тежест и всичките й измерения, благодарение на любовта, която изпитва.“ споделя Ана Пападопулу за ролята на Фрида. “Да предадеш историята и емоцията й само чрез силата на гласа е огромна творческа отговорност и гордост за мен.”

Аудиосериалът е написан като художествена биография на легендарната художничка, вдъхновен от нейните дневници и разказан от самата Фрида, лежейки на смъртния си одър. Историята разгръща пред слушателите целия турбулентен живот на иконата – от трудностите в детството, заради крехкото здравословно състояние, през злощастните премеждия и моментите на върховно щастие, до безбройните изпитания на сърцето и женската воля. Десетте епизода разказват и за прекрасните моменти около нейното семейство, любовници, пътувания, които подсказват как тя се е превърнала в изключителен художник, политически активист и необикновена жена, изпълнена с противоречия. 

Фрида Кало

„Фрида. Да живее животът!“ не само прониква дълбоко в професионалната траектория на Фрида Кало, но също така, и най-вече, в нейната връзка и зависимост, произтичащи от любовта й към Диего Ривера. Човек се удивлява от историята на тази слаба и дребна жена, която се ражда със спина бифида, после се разболява от полиомиелит, оживява след зловеща катастрофа, бори се със своята парализа, и понася всякакви операции. Аудиосериалът преразказва увлекателно как Фрида преодолява всичко плесници, нанесени й от живота, в крайна сметка се превръща в жена, сантиментално зависима от един мъж, вкопчена в една любов, която невинаги е била споделена. Историята и е феномен на една отровна любов към Диего Ривера, която бележи началото и края на целия й живот и на цялото й творчество. 

Фрида Кало е първият мексикански творец, чиято работа е изложена в Лувъра в Париж, същевременно е изявена феминистка, която не се вписва в социалните норми, а душевно остава ранима, но силна жена, която изразява своята реалност в картините си. Комплексната й личност и характерно творчество, предаващо традиционни елементи и цветове от екзотично Мексико, са се превърнали в еталон за енергия, стил и уникален почерк. Жената, която винаги има цветя в косите и картините си, неведнъж е била пречупвана от съдбата, но волята й за живот остава непобедима. Мнозина ще я помнят с думите „Крака... за какво са ми те, когато имам криле?“, които съвсем точно описват цялата й същност и тоталното надмощие на порива й за живот над всичко.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар