Открито си признавам, че американското вино е необятна територия за мен. Наречете ме скучноват, но дори не помня някога да бях опитвал бяло или червено вино, или пък розе, чийто произход да води отвъд Океана. И въпреки всички неща, които открито адмирирам по отношение на САЩ, като например несравнимите им бургери, ако трябва да се придържаме към кулинарията и съпътстващите я удоволствия, американското вино определено бе неизследвана територия за мен.

До този момент.

Благодарение на представянето на Департамента по Земеделие към посолството на САЩ в България, близо 100 гости успяха да дегустират хубави американски вина в елегантния атриум на хотел "Хилтън" в столицата. Четири компании-вносителки представиха своите продукти от високо ниво, а тези от нас, които никога досега не бяха вкусвали американско вино, или поне не помнят да са го правели, получиха възможността да дегустират. Гостите опитаха по едно емблематично за всеки вносител вино, поднесено със специално подбрана към него хапка и представено от сомелиерa Слави Райчев.

А какво точно ни бе предложено?

14607944_10207530684048532_1576861319_n

Лично аз останах очарован от вината от щата Вашингтон, стигащи до нас от избите Chateau Ste. Michelle и Columbia Crest. Имахме възможността да опитаме и вкусни шардонета и кабернета от винаги слънчевата Калифорния, като тук брандовете бяха Robert Mondavi, Joseph Phelps, Geyser Peak и Jack Rabbit. Поднесено ни бе и добре известното фино пино ноар от Сонома Fog Dog (Joseph Phelps), както и вината на една от най-прочутите изби в Калифорния - Stag’s Leap, станала известна през 1976 година, когато по време на сляпа дегустация в Париж вината им изпреварват най-добрите френски шата. Разбира се на огромен интерес се радваха и вината от емблематичния за Америка сорт – зинфандел, представен от двете изби на Робърт Мондави – Robert Mondavi и Ravens Wood.

Партито бе официално открито от Charge d’ Affairs към посолството на САЩ Мартина Стронг, която изнесе кратка реч пред гостите на събитието, преди да стигнем и до професионалната дегустация от страна на сомелиера Слави Райчев. Трябва да си призная, че всеки път, когато слушам сомелиер, който е във вихъра си, апетитът ми за дегустация се изостря още повече. Едно е да опиташ чаша червено вино, което ти е поднесено, но съвсем друго е да го сториш, след като един професионалист ти е направил пълна "разбивка" на питието, оценявайки неговия аромат, вкусови качества, детайли и т.н.

Събитието в хотел "Хилтън", организирано от американското посолство в България, ни даде шанса да се запознаем с една страна от американската култура, която много наши сънародници вероятно не познават. Когато чуем думата "вино", всички светкавично си мислим за държави като Франция, където виното е религия, но ето че и държави като САЩ имат какво да предложат в това отношение. Убедихме се сами. Естествено, купихме си и по една бутилка.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар