Срещаме се с Alek Sandar точно след излизането му от VIP Brother. Гледах шоуто основно заради него и се надявах да спечели – не само защото се познаваме, а защото от образ като него има нужда българският ефир – колоритен, различен, съвременен. Да, съвременен... масовият зрител сякаш се страхува да приеме нещо ново. Той предпочита да залага на сигурното. На лица, които са били в ефира преди десетилетия. Или на лица, които са толкова предъвквани, че чак ми е чудно как продължават да бъдат интересни. Но са познати – и това е тяхното предимство.

Alek Sandar е иноватор. Гражданин на света, който си е позволил да има мислене извън рамките. Но колкото и да се стремим да бъдем народ, който не робува на остарели навици, съзнателно или не продължаваме да го правим. Не приемаме новото. Не приемаме различното. И макар че тайно се възхищаваме на чуждите артисти, позволили си да прекрачат нашата морална граница, не пропускаме да осъдим роден изпълнител, направил същото.

Снимка: Neal Franc
Снимка: Neal Franc

Alek Sandar не случи на коментатори, донякъде не случи и на съквартиранти. Докато гледах предаването, ми беше изключително тъжно, че този млад мъж с тази естествена и искрена усмивка е подложен на интригите в и извън Къщата. А той е толкова открит! Напуснал е България в ранна детска възраст и макар че често се връща, много от тукашните нрави са му чужди. И тази отвореност към хората, която демонстрира, не може да бъде истински оценена.

Всъщност Alek Sandar напусна шоуто, но успя да спечели хиляди млади хора на своя страна. Пиша „хиляди“, защото след изгонването му фейсбук страницата на VIP Brother се оказва буквално залята от коментари в подкрепа на младия творец. Защо обаче SMS и фейсбук вот се разминават, за нас остава загадка.

Снимка: Neal Franc
Снимка: Neal Franc

Питам го за живота в Къщата, разбира се. Любопитно ми е какво е да бъдеш наистина откъснат от света на място, заобиколен от куп родни повече или по-малко известни знаменитости. И още в началото на разговора ни Alek Sandar е съвсем искрен.

Признава, че му е било интересно и че е искал да остане. Знаете колко често известните личности казват, че са искали да си тръгнат, оставяйки ни да се питаме защо изобщо са влезли тогава. Но Alek Sandar не е като тях. Казва обаче, че на моменти е било изключително скучно. Имало е цели часове, в които никой нищо не казва. А в предаването, разбира се, се показва само есенцията.

Липсвал му е външният свят, липсвала му е природата. „Когато излезеш на двора, виждаш само стени и небе. Няма хоризонт пред теб, няма нищо. И камери, които се въртят, следвайки всяко твое движение.“

Снимка: Neal Franc
Снимка: Neal Franc

Интересно ми е с кого се е сближил. Отговорът е светкавичен: „С Глория“. След кратък размисъл допълва, че са намерили общ език и с Роро, и с Деси. С дъщерята на Митко Цонев дори е имало лек флирт, който обаче така и не видяхме в шоуто. Накрая завършва, че и с Жана Бергендорф са имали добри моменти, въпреки че певицата в момента се намира в труден период от живота си.

Няма как да не го попитам какво го разочарова. И отново получавам искрен отговор: това, че съквартирантите му са го номинирали. Той беше достатъчно смел, за да им го каже дори лично, в последната минута преди да напусне Къщата.

Alek Sandar е завършил средното си образование в Берлин с пъно отличие. Това му помага да се озове в Ню Йорк, където отново учи и дори му плащат за това – той е един от петтимата берлински студенти, получаващи стипендия. Говори пет езика – български, английски, немски, испански и френски. Дефилирал е за брандове като Richie Rich и Tommy Hilfiger. Прави музика за големи имена в музикалния бранш. И дори сам успява да записва песни. Точно преди година ви представихме провокативния му проект P.O.R.N.

Alek Sandar се развива на сцена, непозната за масовия зрител. Но Alek Sandar изпълни своята мисия. В родния ефир той представи блясъка на своята различност и успя да спечели зрителите не с интриги и скандали, а с открито сърце и позитивизъм. И въпреки че пръв напусна Къщата, той остави своя отпечатък. На човек, който не се страхува да се покаже без маска. На човек, който не се страхува да бъде себе си. На човек, който не се страхува да живее. Въпреки всеобщото и винаги критично мнение.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар