Алън Рикман: един актьор, чиято следа ще остане завинаги

— След всичкото това време?

— Винаги!… — каза Снейп.

Годината започва тежко. Хора се раждат и умират всеки ден, но когато биват отнемани личности, служили за вдъхновение, загубата се превъзмогва още по-трудно. След трагичната кончина на Леми Килмистър в края на 2015 и също толкова неочакваната смърт на Дейвид Бауи едва преди четири дни, днес ни напусна един актьор, чието име завинаги ще остане в моето съзнание: Алън Рикман.

Може би го открих малко късно. Първата ми среща с него беше във филмовата поредица, посветена на Хари Потър, в която безкрайно талантливият британец се бе превъплътил в ролята на професор Сивиръс Снейп. Блестяща роля. Безспорно най-многопластовата в цялата сага. Епична. Роля, с която само един напълно уверен в уменията си професионалист би могъл да се справи.

Ще си позволя да споделя едно от най-силните и най-тъжни изказвания на актьора по повод произведенията на Джоан Роулинг. Изказване, което е посветено на един от най-силните моменти в магическата поредица и чието изпълнение така и не доживя, напускайки ни днес, след битка с коварния рак, на 69-годишна възраст.

"Когато съм на 80 години, ще си седя в люлеещия се стол и ще чета "Хари Потър". Тогава семейството ми ще ме пита: "След всичкото това време?" И аз ще отговоря: "Винаги."

Ролята на Снейп съвсем не е единствената запомняща се такава в биографията на британския актьор. През 1988 година той снима първия си световноизвестен филм, а именно "Умирай трудно", в който си партнира с Брус Уилис. Образът на Ханс Грюбер е първият от тримата най-запомнящи се злодеи, изиграни от Рикман: през 1991 година той се превъплъщава в скандалния шериф на Нотингам в лентата "Робин Худ: Принцът на разбойниците", а през 1995 - в ужасяващия Распутин, чийто едноименен филм на HBO получава абсолютно признание.

Сред последните роли на Рикман са участията в "Гамбит" на братя Коен, "Икономът", в който играе президента Роналд Рейгън и "Малки бъркотии", където режисира и влиза в кожата на Луи XIV. Предстои да го видим в трилъра Eye In The Sky, който спечели положителни отзиви на Фестивала в Торонто миналата година, както и ще чуем за последно гласа му в "Алиса в Огледалния свят", където озвучава Гъсеницата.

За работата си той е награден с престижните отличия БАФТА (за най-добър актьор в поддържаща роля - "Робин Худ: Принцът на разбойниците"), ЕМИ (за най-добър актьор в главна роля в телевизионен филм - "Распутин"), "Златен глобус" (отново за "Распутин") и MTV (за най-добро изпълнение на злодей - "Робин Худ: Принцът на разбойниците").

Любопитно за него в личен план е, че първоначално стартира кариерата си като графичен дизайнер. След три години успешен бизнес обаче разбира, че не това е неговото поприще и пише до Кралската академия за драматично изкуство, молейки да се яви на прослушване. И от тук насетне пътят му е ясен.

Със съпругата му, Рима Хортън, се познават от тийнейджъри. Тя е преподавател по икономика, както и съветник в Лейбъристката партия. Двамата са заедно от 1965 година, а брак сключват чак през 2012.

Почивай в мир, Алън Рикман! Никога няма да те забравим!

 

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни