— След всичкото това време?

— Винаги!… — каза Снейп.

Годината започва тежко. Хора се раждат и умират всеки ден, но когато биват отнемани личности, служили за вдъхновение, загубата се превъзмогва още по-трудно. След трагичната кончина на Леми Килмистър в края на 2015 и също толкова неочакваната смърт на Дейвид Бауи едва преди четири дни, днес ни напусна един актьор, чието име завинаги ще остане в моето съзнание: Алън Рикман.

Може би го открих малко късно. Първата ми среща с него беше във филмовата поредица, посветена на Хари Потър, в която безкрайно талантливият британец се бе превъплътил в ролята на професор Сивиръс Снейп. Блестяща роля. Безспорно най-многопластовата в цялата сага. Епична. Роля, с която само един напълно уверен в уменията си професионалист би могъл да се справи.

Ще си позволя да споделя едно от най-силните и най-тъжни изказвания на актьора по повод произведенията на Джоан Роулинг. Изказване, което е посветено на един от най-силните моменти в магическата поредица и чието изпълнение така и не доживя, напускайки ни днес, след битка с коварния рак, на 69-годишна възраст.

"Когато съм на 80 години, ще си седя в люлеещия се стол и ще чета "Хари Потър". Тогава семейството ми ще ме пита: "След всичкото това време?" И аз ще отговоря: "Винаги."

Ролята на Снейп съвсем не е единствената запомняща се такава в биографията на британския актьор. През 1988 година той снима първия си световноизвестен филм, а именно "Умирай трудно", в който си партнира с Брус Уилис. Образът на Ханс Грюбер е първият от тримата най-запомнящи се злодеи, изиграни от Рикман: през 1991 година той се превъплъщава в скандалния шериф на Нотингам в лентата "Робин Худ: Принцът на разбойниците", а през 1995 - в ужасяващия Распутин, чийто едноименен филм на HBO получава абсолютно признание.

Сред последните роли на Рикман са участията в "Гамбит" на братя Коен, "Икономът", в който играе президента Роналд Рейгън и "Малки бъркотии", където режисира и влиза в кожата на Луи XIV. Предстои да го видим в трилъра Eye In The Sky, който спечели положителни отзиви на Фестивала в Торонто миналата година, както и ще чуем за последно гласа му в "Алиса в Огледалния свят", където озвучава Гъсеницата.

За работата си той е награден с престижните отличия БАФТА (за най-добър актьор в поддържаща роля - "Робин Худ: Принцът на разбойниците"), ЕМИ (за най-добър актьор в главна роля в телевизионен филм - "Распутин"), "Златен глобус" (отново за "Распутин") и MTV (за най-добро изпълнение на злодей - "Робин Худ: Принцът на разбойниците").

Любопитно за него в личен план е, че първоначално стартира кариерата си като графичен дизайнер. След три години успешен бизнес обаче разбира, че не това е неговото поприще и пише до Кралската академия за драматично изкуство, молейки да се яви на прослушване. И от тук насетне пътят му е ясен.

Със съпругата му, Рима Хортън, се познават от тийнейджъри. Тя е преподавател по икономика, както и съветник в Лейбъристката партия. Двамата са заедно от 1965 година, а брак сключват чак през 2012.

Почивай в мир, Алън Рикман! Никога няма да те забравим!

 

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар