Архитектурата е навсякъде около нас и когато търсим вдъхновение, лесно можем да се оставим на историите, които има да ни разкаже всяка сграда! 

Оказва се, че често първите или по-забележителни сгради, проектирани в определен стил, могат да се превърнат в символ на дадено място. Така например архитекти във Варна споделят, че Римските терми са един от най-впечатляващите и добре запазени архитектурни паметници от античния период в града.

За да ви помогнем по-лесно да разпознавате основните стилове, когато пътувате, днес споделяме седем от тях, оставили отпечатък в историята на Европа.

Класически стил архитектура

Най-често така се нарича този стил архитектура, който свързваме с античността в Гърция и Рим, а ярък пример за подобен тип сграда е храмът. През годините този стил продължава да вдъхновява архитекти по цял свят. 

Отличителни характеристики за класическата архитектура са симетрията, пропорциите и материалите, сред които мрамор и гипс.

В Гърция съществуват три основни ордера в сградите от този период, като дорийският ордер се подчинява на пропорциите на човешкото тяло, а йонийският ордер е богато украсен, по-изящен, но същевременно деликатен. Твърди се, че орнаментите на втория са вдъхновени от формите на тялото на жената. 

Бароков стил архитектура

Пищност и цветове! Така може би най-добре може да се опише бароковият стил. При сградите, вдъхновени от този стил, се наблюдават повече куполи, колонади, игра с цветовете или пък празни пространства. 

Това течение произлиза от Италия и се твърди, че е едно от най-докосващите сетивата такива. Пример за сграда в бароков стил е базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

Готически стил архитектура

Островърхи, вертикални арки, оребрени и сводести колони и летящи опори - задължителните елементи от една сграда в готически стил. 

Основните сградите, построени в този стил, са катедралите и църквите в Европа. Така например най-разпознаваем пример за готическа архитектура е катедралата "Нотр Дам" в Париж. 

Интересен факт е, че в миналото готическият стил е бил известен под наименованието "Opus Francigenum" заради своя средновековен произход от Франция. 

Индустриален стил архитектура

Когато говорим за индустриален стил, можем да обособим две направления - първоначалният индустриален стил, използван при строежът на фабрики, складове и други индустриални сгради в периода 1700-1850, или по-съвременните сгради от края на 19 и началото на 20 век. 

Вторият вид сгради днес са по-разпространени и се състоят от широко отворени планове, високи тавани и използването на материали като цимент, тухла и метал. Фасадите на тези сгради обикновено не са измазани, а подчертават червените тухли, тръбите или големи метални прозорци.

Bauhaus архитектура

Историята на баухаус течението започва след Първата световна война чрез комбинирането на изящни изкуства, дизайн, архитектура и навлизащите технологии. Набляга се на това, че малкото неща придават по-голямо влияние. 

Когато търсите такива сгради, съблюдавайте за използването на семпъл и функционален дизайн; наличие на базови геометрични форми или асиметрия; съвременни материали като стомана, стъкло и цимент; плоски покриви и фасади без тераси.

Ар деко архитектура

От всичко по нещо, но никога твърде много. Така може би най-лесно се описва стила Ар деко, започнал във Франция през 20-те години на миналия век. Тук говорим за много ярки цветове, контрастиращи изцяло на черното и бялото. 

Ар деко сградите най-често включват материали като теракота, декоративни плочки, стомана и алуминий. Използват се геометрични орнаменти, флорални детайли или пък зиг-заг форми.

Неофутуристична архитектура

Стил, подчинен на новите технологии и стремежът да се построи привидно невъзможното. Подобни сгради все още са по-скоро изключение, но често присъстват в сцени от футуристични или научно-популярни филми. 

Архитекти Варна и други градове из света, които подражават на този стил, са вдъхновени от възможността на неофутуристичната архитектура да преосмисли естетиката и функционалността в бързоразвиващите се градски среди. 

На финал може да се заключи, че проследяването на развитието на архитектурните течения през годините, може да ни помогне да научим повече и за културата и ценностите на жителите в дадената област. Затова нека по-често се оглеждаме за красотата на сградите около нас.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар