Представяме ви някои от най-яките парчета от популярни видео игри.

Звукът и мелодиите са неизменна част от всяка игра и служат както за предаване на информация, за въздействие върху настроението на играча, така и за да ни накарат всеки път, когато чуем този звук, да се сещаме за играта.

Вглеждайки се в историята на видео игрите ще видим много песни, оставили своя печат в съзнанието, дори и подсъзнанието на играчите – от руската народна песен "Korobeiniki" при тетрис-а до емблематичният инструментал на Super Mario Bros., до иновативното използване на "Préludes" на Клод Дебюси от Untitled Goose Game. Противно на факта, че най-често срещани са инструменталите, повечето от най-добрите песни включват и вокали. 

Ако се върнем години назад, виждаме, че самите видео игри бяха 8-битови и не позволяваха да се използва нещо различно от "бип" и други подобни звуци. Но години по-късно, списъкът със саундтракове става все по-голям, както и конкуренцията между всяка от песните. Днес ще ви представим някои от най-добрите песни от видео игри, подредени в хронологичен ред:

"Snake Eater" от Metal Gear Solid 3: Snake Eater 

 

Ако интрото на вашата игра е вдъхновено от филм с участието на Джеймс Бонд, ще сложите драматична песен, готова да ви спре дъха, нали? Това е по-скоро риторичен въпрос и Metal Gear Solid 3: Snake Eater от 2004 година не ни разочарова изобщо. Песента е написана от Норихико Хибино и озвучена от Синтия Харел и със сигурност би намерила място във всеки филм с Бонд, като се има предвид, че играта е за супер шпиони. Песента е включена в част на играта, където целта е играчът да се изкачи по дълга стълба, което отнема време. Сравнително скучна част, но в комбинация с песента, това си остава един от най-емблематичните моменти. 

"Baba Yetu" от Sid Meier’s Civilization IV

 

Без съмнение една от най-добрите части на Sid Meier’s Civilization IV е хоровата песен "Baba Yetu". Още с излизането си през 2005г., стратегическата игра набра особено голяма популярност и все още продължава да бъде играна, дори след излизането на следващи части от поредицата. Композирана от Кристофър Тин и първоначално изпълнена от евангелския хор Soweto и Кралската филхармония, "Baba Yetu" е първата песен от видео игри, номинирана за "Грами" и спечелила награда за най-добър инструментален аранжимент, придружаващ вокалист(и) през 2011г. Нейният текст, написан на суахили, е превод на Господнята молитва и от тогава е изпълнявана от много хорове навсякъде по света. 

"Still Alive" от Portal

 

Не може да не споменем "Still Alive" от Portal в днешната класация. Това е песента на играта от 2007, породила хиляди миймчета сред геймърите, която в крайна сметка доведе играта до щастлив край и то по уникален начин, който днес е пример за много други игри. Композирана от Джонатан Клоутън и изпята от Елън Маклейн, "Still Alive" е написана от гледната точка на GLaDOS, убийственият, обсебен от науката изкуствен интелект, от който играчът се опитва да избяга. Песента стана такъв хит в гейминг средите, че по-късно Култън създава и втора песен, която е за Portal 2. Озаглавена е "Want You Gone", отново изпълнена от Маклейн, гласът на GLaDOS. 

"Setting Sail, Coming Home" от Bastion

 

Заглавието Bastion на Supergiant Games привлича значително внимание през 2011г. основно заради визуалния стил и отличаващия се разказвач. Друго нещо, завладяло играчите е страхотният саундтрак, композиран от Дарън Корб и изпълнен от Ашли Лин Барет. Той представлява добра смесица между два предишни саундтрака на играта - "Mother, I’m Here (Zulf’s theme)" и "Build That Wall (Zia’s Theme)". Играта се развива след катастрофално събитие, разбиващо света, като Zulf и Zia са единствените двама оцелели, а играчът избира с кой от двата героя да продължи да играе. Комбинацията от интересна тематика с добра музика предвещава и успеха на целият проект. 

"Everything’s Alright" от To The Moon 

 

Част от това, което прави една песен добра е чувството, което изпитваме, когато я чуем за пръв път. Написана и изпълнена от Лора Шигихара, "Everything’s Alright" се появява на бял свят по време на "избухването" на To The Moon, за да пренесе играчите в магическия си свят. В играта двама техници се опитват да променят спомените на хората. При тях отива клиент и те имат задачата да го накарат да повярва, че е бил на Луната, но това става единствено чрез изтриване на всички спомени на съпругата му. В резултат на тази тъжна история, животът му се пренаписва без съпругата му и точно там е мястото на песента на Шигихара. Така, To The Moon поставя въпроса дали е по-добре да обичаш и да загубиш или да не обичаш, докосвайки сърцата на играчите с уникална песен. 

"Paper Boats" от Transistor

 

Трудна задача е да се избере само една добра песен от инди предложенията на Supergiant Games. Тази екшън игра се развива добре с годините, а съпровождащата я музика отново е композирана от Дарън Корб и изпълнена от Ред, която е заела вокалите на Ашли Лин Барет в песните "We All Become" и "In Circles". Всички песни на Transistor са хубави, заредени с емоции и чувства, но една от тях се отличава с особена наситеност. Това е песента "Paper Boats", която разказва любовната история на Red, която остава физически разделена с половинката си до края на играта. Вокалите на Корб съшо се появяват точно на място, за да подскажат за евентуално събиране на любовниците. 

"Life Will Change" от Persona 5

 

От елегантния потребителски интерфейс до изумителния дизайн на героите, Persona 5 е с изчистен стил, както и много закачлив, вдъхновен от джаз-а саундтрак. Японската ролева игра привлича вниманието още с поразителното интро, кръстено 'Wake up, Get up, Get out" - една от 110-те песни на Persona 5. И въпреки забележителното интро, именно ободряващата "Life Will Change" зае първото място в анкетата за популярност на издателя Atlas. Подобно на началната песен, "Life Will Change" е композирана от Шоджи Мегуро, с текст а Бенджамин Франклин и вокал на Лин Инаизуми. Играта проседява група бунтовни  тийнейджъри, които свръхестествено влизат в психиката на неморалните възрастни, за да ги вразумят, а тази мелодия започва точно преди битките с шефа на Persona 5. Когато говорим за иновативни видео игри, тази тук е наистина много напред.

"Your Reality" от Doki Doki Literature Club

 

Doki Doki Literature Club на пръв поглед изглежда като сладък симулатор за запознанства, който ви позволява да се присъедините към гимназиален клуб и да привлечете един от членовете му. В действителност, обаче, това е метапсихологически ужас, изпълнен с тревожни теми, който става още по-интензивен от уж невинната песен "Your Reality". Написана от Дан Салвато и изпята от Джилиан Ашкрафт, песента се изпълнява от президента на клуба Моника за играча в края на Doki Doki Literature Club – последно усилие да предаде своята привързаност, както и за сбогом. Въпреки че звучи като ярка, ясна, любовна песен и може да се използва като такава, текстът придобива особено различно значение, особено в контекста на играта. Изключително нетрадиционна песен на злодей, даващ представа за начина си на мислене, движещ ужасяващите му действия. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар