Влюбихме се в "Историята на прислужницата" още в момента, в който за пръв път се докоснахме до сюжета ѝ. Извратено влюбване, защото това не е история, която да заобичаш. И книгата на Маргарет Атууд, и сериалът на Hulu въздействат силно емоционално, затова не е изненада, че последният завоюва куп награди миналата година. В момента приключва неговият втори сезон, а ние можем само да се радваме, че е одобрен и за трети.

Да бъде благословен плодът. Вижте 10 интересни факта за сериала, които може би не сте знаели до този момент.

1. Маргарет Атууд се появява в сериала

Авторката на "Историята на прислужницата", написала своята творба преди 33 години, се появява за кратко в сериала, влизайки в ролята на една от лелите, които удрят Офред.

2. Всички ужаси в историята са базирани на факти

Въпреки че зверствата, описани в романа, впоследствие и в сериала, изглеждат прекалени за реалния свят, Атууд споделя, че всички те са базирани на факти. Докато е писала книгата, тя си е обещала, да включва само жестокости, които в исторически план хората са си причинявали един на друг. "Създадох си правило: няма да включвам нищо, което човешко същество вече не е правило някога или технология, която не съществува", пише Атууд в есе за The Guardian през 2012 година.

3. Стаята на Офред е проекция на живота, който е изгубила

На пръв поглед изглежда, че Офред не харесва стаята си, но тя е единственото сигурно място, на което се връща отново и отново. В интервю за Architectural Digest дизайнерът на шоуто Джули Бергоф обяснява, че стаята рефлектира на живота, който Джун вече няма. "Сложихме бюро там, но тя не може да пише. То е като остатък, като спомен, за това, че е била редактор, но вече дори не може да седне и да пише."

4. Елизабет Мос се снима без грим

В интервю за Time актрисата, която влиза брилянтно в ролята на Офред, споделя, че не носи грим по време на снимките. Тя обяснява, че с Брус Милър, създател и продуцент на сериала, са решили, че актьорската игра ще бъде много по-близо до зрителя, когато всяка бръчка и несъвършенство по лицето ѝ са видими от екрана.

5. Истинското име на Офред не е разкрито в книгата

Докато в сериала става ясно, че преди Офред се е казвала Джун, в книгата това никога не е разкривано. Има сцена, в която се споменава името "Джун", от която читателите заключават, че това е името на главната героиня, а Hulu решават да го използват. Маргарет Атууд обаче заявява, че никога не е смятала името на Офред да е Джун, но няма нищо против то да бъде използвано.

6. Сексуалността на Емили също отсъства от книгата

Това, че Емили е лесбийка и че е женена, е история само от телевизионния екран и не намира място в книгата. Атууд споделя, че промени като тази ъпдейтват написаното и го правят да звучи по-релевантно за модерната съвременна аудитория.

7. Прислужниците носят червено по няколко причини

Маргарет Атууд обяснява, че причините да избере червена униформа за прислужниците са свързани със символизма на яркия цвят: това е баграта на раждането, има препратки към Мария Магдалена, а и е лесно забележим, ако някоя наложница реши да избяга.

8. И синият цвят на Съпругите е обвързан със символика

Техните одежди са сини, защото това се свързва с чистотата на Дева Мария.

9. Тоталитарният режим в Гилеад не е плод на художествена измислица

Маргарет Атууд споделя, че при създаването на тоталитарния режим в Гилеад е вдъхновена от американските пуритани.

10. През 90-те излиза филм, вдъхновен от "Историята на прислужницата"

През 1990 година "Историята на прислужницата" е адаптирана в едноименен филм, дело на Volker Schlöndorff, а в главните роли влизат Наташа Ричардсън като Офред (в тази версия истинското ѝ име е Кейт) и Фей Дънауей като Серина Джой. Лентата получава основно негативни ревюта. Атууд признава, че е имала роля като консултант, но сценарият не е бил неин и не е отговарял на нейното виждане за историята. "Помагах малко, например казвайки, че американците никога няма да използват името "крем за ръце", а ще кажат "лосион за ръце". Приносите ми бяха на това ниво!"

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар