Сигурни сме, че сте обърнали внимание на заглавието ни, питайки се как така сме разбрали кой е най-големият фен на Стивън Кинг в света. Сигурни сме също, че много от вас биха оспорили титлата, твърдейки, че те самите са най-сериозните почитатели на американския писател. И ще бъдете прави, защото любовта към литературата не бива да бъде състезание. Всеки читател може да бъде най-голям поддръжник на своя любим автор, като това не означава задължително да познава всеки един детайл от неговата биография и творчество. Но въпреки това да обожава всичко негово, което е чел. Ханс-Оке Лиля е шведски блогър, който преди цели 20 години, почти в зората на интернета, поставя началото на своя блог Lilja's Library, който посвещава на Стивън Кинг. И така, вече две успешни десетилетия, той превръща своето онлайн пространство в най-добрия информационен портал, посветен на Краля. 

В самото начало на 2018 година, на 6 януари, Ханс-Оке Лиля идва в България, за да представи последната си антология "Сияние в мрака" и да се срещне с най-верните фенове на Стивън Кинг у нас. VIBES е един от медийните партньори на събитието и по този повод се свързахме с шведския блогър, за да си поговорим повече за любовта му към Кинг, дейността на неговия блог и предстоящата му визита у нас.

Специално за VIBES: Ханс-Оке Лиля.

Здравей, Ханс-Оке Лиля, как се чувстваш в самия край на 2017 година?

Привет и от мен. Много съм щастлив от това, което 2017 ми донесе и нямам търпение да видя какво предстои през 2018 година. 2017-а беше велика година за всеки фен на Стивън Кинг и въпреки че не очаквам 2018 да бъде толкова добра, все пак имам много големи надежди и очаквания.

Предстои да посетиш България съвсем скоро. Това първата ти визита у нас ли ще бъде? Какво знаеш за нашата страна?

Да, това ще бъде първата ми визита в България и трябва да призная, че наистина не зная много за страната ви. Зная например, че използвате кирилица (обожавам я!), но се надявам да науча още повече през януари.

Разкажи ни за Lilja’s Library – започнал си своя блог почти в зората на интернет, какво те вдъхнови за това начинание?

През 1996 година, когато създадох сайта, нямаше никакъв онлайн портал, посветен на Кинг, който да съдържа всичката информация, която исках. И си помислих: „Защо пък аз да не създам такъв портал?“. От тогава насам сайтът започна да се разраства все повече и повече, и така до днес.

Кога за пръв път забеляза нарастващата му популярност?

Не се сещам дали имаше конкретен момент. Появиха се много нови читатели, когато направих интервютата с Кинг, имаше друг такъв момент, когато се появи линк към Lilja’s Library в неговия сайт и обикновено винаги, когато се случват нови неща около Кинг, отново има увеличение на посетителите.

Ти си един от най-големите фенове на Стивън Кинг. Кога се влюби в творчеството му и как те спечели като един от най-заклетите му читатели?

През 1983-а прочетох „Кери“ и ми хареса, но тогава не четях много книги и не беше любов от пръв поглед. След това прочетох „Куджо“ за един училищен проект и бях запленен. От този момент нататък изчетох всичко негово, което вече беше издадено.

Имаш ли любим роман на Стивън Кинг? Кой и защо?

Да избереш само един е все едно да посочиш кое от децата си обичаш най-много... невъзможно е. Обичам „Дългата разходка“, обичам „То“, обичам „Сблъсък“, обичам „Тъмната кула“... и още, и още...

Кое същество от историите на Кинг не би искал да срещнеш? Всъщност има ли някое, с което би искал да се запознаеш? Кое?

Бих бил много щастлив, ако се запозная с Човека в черно („Тъмната кула“), Пениуайз („То“) и Барлоу („Сейлъмс Лот“). Защо? Ами, защо не? Вероятно ще ме убият по жесток начин, но само си представете колко готино ще бъде, докато настъпи краят.

През 2017 всички бяха обсебени от филма „То“, но аз искам да те попитам за книгата – какво я прави толкова велика и непреходна във времето?

Историята! Почти всеки читател може да разпознае себе си в децата: приятелите, които си имал като малък, да бъдеш загубеняк от време на време и да се изправяш пред трудности. Това е велика книга на ужасите. Пениуайз е може би един от най-страшните злодеи на Кинг. Но основното нещо е историята.

Спомняш ли си първото си интервю с Кинг? Кой беше най-важният въпрос, който искаше да го попиташ и успя ли да го зададеш?

Как бих могъл да го забравя? Само си представете как телефонът звъни и от отсрещната страна чувам: „Здравейте, Ханс ли е? Стив Кинг...“ Исках да го питам страшно много неща, но основното, за което исках да говорим, беше как се чувства с толкова много почитатели. Как се чувства, когато името му дава 40 милиона резултата в Google (това беше преди 10 години). Успях да го попитам наистина много неща по време на 45-минутния ни разговор.

Lilja’s Library вече е на цели 20 години – как е възможно един блог да оцелее толкова дълго, каква е тайната ти?

Най-важното нещо е да го поддържам актуализиран. Читателите искат да четат нещо ново, по възможност всеки път, когато влязат в сайта. Също много важно е да обичаш това, което правиш. Ако не обичах сайта и творчеството на Кинг, нямаше да има начин блогът да достигне до тази възраст.

„Сияние в мрака“ отбелязва 20-годишнината на твоя блог с 13 истории на ужасите. Как се спря точно на тях?

Свързах се с автори, които по някакъв начин имат връзка с Кинг, както и с автори, които харесвам. Някои от тях пожелаха да се присъединят към мен в това приключение и го направиха. Имаше много писане на имейли, преговори и договори, но в крайна сметка събрахме историите, които ще прочетете в книгата.

Представи си, че никога не съм чела нищо на Стивън Кинг. Как ще ме убедиш да започна?

Стивън Кинг е най-добрият възможен разказвач и пише истории в много жанрове, така че, каквото и да харесваш, той със сигурност има нещо за теб. Започни само с една книга или пък разказ и ще бъдеш запленена. Няма да съжаляваш!

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар