Освен столица на Германия, Берлин е известен както с културния, така и с нощния си живот. Уникалната смесица от Изток и Запад носи усещането за свобода. Градът е известен с толерантността си, техното, стрийт културата и още, и още.. Именно затова през годините Берлин е любимо място на много режисьори, които го избират за център на филмите си.

Подбрахме няколко филма, които да чекнеш още този укикенд:

Victoria, Sebastian Schipper, 2015

 

Сниман в един единствен кадър, „Виктория“ представлява една разходка из нощния живот на Берлин. Модерен и откровен, филмът не напразно обира статуетките по европейските филмови фестивали през 2015 година.

Berlin Calling, Hannes Stöhr, 2008

 

Лентата обогатява картината на нощния живот, представена във „Victoria“, а в главната роля е самият Paul Kalkbrenner. Можем да приемем “Berlin Calling” за въведение в берлинския техно живот. Освен филма, горещо препоръчваме и саундтрака.

Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, Uli Edel, 1981

 

Ако в “Berlin Calling” присъстват наркотици, то във филма "Christiane F." основната тема са наркотиците. Заснет по действителен случай, изключително тежък, но поучителен. С участието на David Bowie.

Berlin Syndrome, Cate Shortland, 2017

 

Австралийският прочит на Берлин също носи поука. Хорърът от 2017 година определено е само за фенове на жанра. Основният плюс на филма са красиво заснетите кадри, което е доста впечатляващо, имайки се предвид самата фабула.

A Coffee in Berlin, Jan Ole Gerster, 2012

 

Доста по-лежерен от предходните, филмът е черно-бял низ от отделни случки, които прекрасно разкриват усещането за Берлин. Подходящ за всеки, който търси себе си.

Автор

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Напишете коментар