Над девет месеца снимачен процес през четирите годишни сезона и звезден актьорски състав работят в синергия за създаването на най-добрата българска продукция в днешно време - "Възвишение". Как протича процесът и какво трябва да знаем за филма?

Филмовата адаптация на едноименния роман на Милен Русков представя един нов поглед на историческите събития, променили завинаги България. За пълноценното пресъздаване на тази епоха снимачният екип работи дълго време върху декорите, костюмите и музиката, специално създадени за филма. Диалозите носят дълбоки послания и задават важни въпроси за българския манталитет и човешката същност в една ера на робство, отчаяние и надежда за освобождение.

За подготовката на актьорите за влизане в роля, от голяма важност са обстановката, сплотяването на екипа и българските природни красоти. За актьорите Александър Алексиев (Гичо), Стоян Дойчев (Асенчо), Филип Аврамов (Димитър Общи), Христо Петков (Тодор Шуменеца), Кирил Ефремов (Петко Страшника) и Благовест Благоев (Наш Тошко) духът бива запазен по най-точен начин не чрез игра, а чрез реалните емоции, изпитвани от героите, които актьорите запазват дори след края на снимките.

Възвишение
сн. Симон Варсано

Множество незабравими спомени и моменти съпътстват екипа по време на тези дълги 9 месеца, но естествено той трябва да се сблъска и с предизвикателствата на вечно променящата се метеоролична обстановка и правилното канализиране на енергия. Понеже "Възвишение" е сниман хронологично, а не на отделни сцени, най-голямата пречка пред актьорите е това дали няма да се наложи снимките да бъдат спрени внезапно. Това за щастие не се случва и ето ни на премиерата на тази запаметяваща се продукция, която завинаги ще промени представите за българско кино.

Това, което прави най-силно впечатление, е фактът, че във филма мога да бъдат забелязани множество нецензурни думи, доста обичайни за този период. Въпреки това, филмът е категоризиран за деца над 12 години именно заради ключовото послание за малките. Те трябва да научат за важността на този филм и да узнаят малко повече за историята - да запазят българския си дух и да уважат истинската стойност на тези събития.

Възвишение
сн. Симон Варсано

Кадрите разказват история, зрителят има правото да реши сам за себе си какво се случва във филма и диалозите носят дълбоки послания. Това, което трейлърът ни показва, няма нищо общо с филма, което го прави още по-атрактивен за зрителите. Финалът е ключов и говори сам за себе си и за българското самосъзнание.

“Възвишение” е филм, който остава трайно в съзнанието и е наистина важен за запазване на българския дух. Смятам, че всеки човек трябва да го гледа и да изпита целия спектър от емоции, който тази продукция предлага. Вижте, почувствайте, запомнете и запазете в сърцето си красотата и трагедията от случилите се преди повече от 100 години събития.

“Възвишение” тръгва по кината от 10 ноември.

Автор

Мечтател по душа, който обича пътуванията, джаза, хубавата храна и изкуството във всичките му форми. Оценява добрите филми и красивите неща в живота. Живее, за да твори.

Напишете коментар