Ако сте решили, че е време да сменяте плочките в банята и че тази задача ще я свършите сами, ето какво е добре да знаете, за да не допускате грешки и да няма нежелани изненади за вас и семейството ви.

Плочките в банята могат да бъдат от различен материал – керамични, мраморни, теракот, гранитогрес, стъкло и др. Първият съвет е да не избирате прекалено големи плочки. Те създават впечатление, че нареждането им ще става лесно и бързо, но не е съвсем така. Поставянето им изисква използването на доста фугираща смес, което от своя страна увеличава риска от разместването на плочките.

Нека се спрем и на избора на цвят. Ако банята ви е обширна и влиза доста слънчева светлина, най-подходящите плочки, ще бъдат тези в светла гама. Тъмните могат да се повредят, защото  повече ще привличат слънцето.

Добре е подът да диша. А как да го оставим да диша? Най-горният му слой трябва да се изгради внимателно, без да се оставят дупки и кухини, за да не се пълни конструкцията с прах и замърсители. Това би довело до износване на плочките, до тяхното свиване или разширяване. Ако не сте сигурни, потърсете съвет от специалист.

Проверявайте след поставяне на плочките за кух шум като почуквате леко с гумен чук. Този шум е признак на некачествено и недобро фугиране. Като знаете на кое място има пропуски, може да подобрите фугите там. Така ще избегнете счупвания в бъдеще.

Не на последно място ще отбележим важността на срещането на пода със стените. Там, където това става, не трябва да се използва хоросан. Внимавайте за това условие, защото иначе ще се получат бабуни и издатини на плочките. Дори те могат трайно да се повредят и да имат нужда от смяна.

Подновяването на плочките в банята не е толкова сложна задача, стига да се спазват някои основни изисквания и правила.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар